Baka nyttigt med rabarber

Sommaren är på ingång – och finns det något som ger lika mycket sommarkänslor som en god och härlig rabarberpaj? Vi tipsar om hur du kan baka din rabarberpaj lite nyttigare, men mycket godare!  

Rabarber är en grönsak

Om man går i matvarubutiken kan man lätt tro att rabarbern är en frukt, den säljs nämligen oftast så. Men om man ska vara korrekt är rabarbern faktiskt en grönsak. De ståtliga gröna bladen växer snabbt till sig under våren och om man har en planta i trädgården får man ofta en stor skörd som räcker till både rabarberpaj och andra goda maträtter. 

Rabarbern passar nämligen inte bara i söta efterrätter, den syrliga smaken passar utmärkt i maträtter eller precis som den är med lite salt och peppar på.

Skördad rabarber kan kan förvara i kylen i ungefär en vecka. Om man vill förvara den längre än så kan man skräna ner den i små bitar och frysa in. Då kan man unna sig en god rabarberpaj under hela året! 

Rabarber är rik på C-vitamin och järn

Rabarbern är faktiskt en riktigt nyttig grönsak. De syrliga stjälkarna är rika på C-vitamin, järn och kostfibrer. 

Det man bör vara försiktig med är oxalsyran i rabarber. Ett för stort intag kan nämligen vara giftigt. Bladen innehåller särskilt mycket oxalsyra, så de ska man gärna undvika att äta helt. Halten oxalsyra i själva rabarberstjälken är enligt Livsmedelsverket inte hälsofarligt – så länge man inte äter väldigt stora mängder. 

Rabarber innehåller:

  • C-vitamin
  • järn
  • Kostfibrer 

Baka nyttigt med rabarber

Syran i rabarber gör att man gärna vill tillsätta mycket socker för att balansera smakerna när man bakar. Att baka med rabarber behöver dock inte vara onyttigt, och man kan ersätta det vita sockret med andra söta livsmedel. Testa till exempel att ersätta det vita sockret med honung och banan när du bakar rabarberpaj. Honungen och bananen ger en naturlig sötma som balanserar den sura smaken från rabarbern. 

Smulpajsdegen kan du testa att baka med havregryn istället för vetemjöl – det ger dig mer kostfibrer och en mer mättande paj. 

Källor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*