En glad och frisk mage – nyttiga magbakterier

En stor del av vårt immunförsvar sitter faktiskt i magen och våra tarmar. Där arbetar våra goda bakterier hårt för att vi ska vara friska och må bra. Därför är det viktigt att ta hand om sin bakterieflora i magen, och äta den mat som den behöver. Men hur äter man egentligen för en glad mage? 

Ta hand om din bakterieflora

Det finns mycket forskning som pekar på att bakteriefloran i vår mage är starkt kopplad till vårt välbefinnande. En stor del av vårt immunförsvarar finns i magen, och en bristande bakterieflora har kopplats ihop med sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, cancer och depression. Det man bör eftersträva är en mage med många nyttiga bakterier – och det kan uppnås med hjälp av en kost med fokus på mag- och tarmhälsa.

Grönkål är bra för magen

I tjocktarmen finns mjölksyrebakterier som bryter ner maten vi äter. För att kunna arbeta snabbt och effektivt vill de ha mat med mycket fibrer – gärna från växtriket. Ju starkare och friskare mage man har desto svårare är det för skadande stresshormoner och till exempel antibiotika att påverka vår maghälsa, vilket i sin tur påverkar vårt immunförsvar och vår matsmältning. 

Mat för en glad mage

Bakterierna i magen behöver mat och näring – precis som vi. Den mår allra bäst av mat från växtriket som komplexa kolhydrater, fiberrik kost och nyttiga fetter. Det finns studier som visar att tarmfloran många gånger föredrar en vegetarisk kost framför en kost där det ingår mycket köttprodukter. Man behöver förstås inte sluta äta kött för att få en glad mage, men det är viktigt att lägga till mat från växtriket med mycket fibrer. 

Fullkorn, bönor och gröna blad

Kost som magen gillar extra mycket är fullkornsprodukter med hela korn, till exempel grovt bröd där man kan se de hela kornen när man skär upp en brödskiva, olika former av bönor och linser, och såklart frukt och grönsaker. Gröna blad så som spenat och grönkål är fullproppat med fibrer och andra nyttiga näringsämnen som magen älskar. Nyttiga fetter kan man till exempel få i sig från fet fisk, så som lax, avokado, nötter och olivolja. 

En syrad kost är bra för magen

Förutom en kost fylld av frukt, grön och nyttiga fetter så tycker magen även om syrade produkter fulla av aktiva bakterier. Då handlar det till exempel om syrande grönsaker som surkål och den koreanska specialiteten kimchi, och syrade mejeriprodukter som vi är extra svaga för här i Sverige och Norden. 

Syrade matprodukter som magen gillar är bland annat mejeriprodukterna filmjölk, yoghurt och crème fraiche. Syrade grönsaker som surkål, kimchi och saltgurka. Även surströmming innehåller många bakterier som magen gillar – men den kan ju vara lite svåräten om man inte är van. 

Källor

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fibrer

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/nyttiga-mikroorganismer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*