Valnötsolja – smakrik olja för dressingar och såser

ValnötsoljaValnötsolja är en smakrik olja som blir allt vanligare i de svenska köken och matlagningen. Den har en distinkt, lätt besk smak som bör uppskattas av alla som gillar valnötter.

För att framställa valnötsolja river man valnötter till ett pulver som sedan utsätt för ett mycket hårt tryck som pressar ut olja ur nötpulvret. Men oljan går förstås också att köpa färdig i butik.

  • Fritt från kolesterol
  • Innehåller omega-3 i form av alfa-linolensyra
  • Unik smak av valnötter
  • Kan användas i såser, dressingar, vinägretter m.m.

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Hälsofördelar med valnötsolja

Valnötsolja
  • Hög andel omättat fett - Fett är en viktig energikälla som behövs för att våra celler och hormoner ska fungera normalt. Att äta mer fleromättat fett från växtriket, i förhållande till mättat fett från kött och mejeriprodukter, kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Näringsinnehåll i valnötsolja
884 kcal per 100 gram
44 % av RDI (2000 kcal)
0 % protein
0 % av RDI (55 gram)
0 % kolhydrater
0 % av RDI (275 gram)
0 % socker
0 % av max RDI (50 gram)
100 % fett
125 % av RDI (80 gram)
0 % fibrer
0 % av RDI (30 gram)

Källor: USDA och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda valnötsolja

Valnötter med skalValnötsoljan är lätt att använda i köket då den passar till många stora och små rätter, både varma och kalla. Den lite lätt bittra smak som man förknippar med valnötter adderar något alldeles extra till de flesta måltider. Smaken bryter av mycket fint mot till exempel sötma.

  • I vinägrett – Valnötsoljans främsta använding är som en smakrik ingrediens i såser och dressingar. Man kan bland annat göra en valnötsvinägrett med bara valnötsolja, balsamvinäger och dijonsenap.
  • På sallader – Oljan kan även användas direkt som den är på varma eller kalla sallader. Exempelvis på en fräsch höstsallad med rädisor och äpplen.
  • På soppor – Ett annat uppskattat serveringsförslag är att ringla lite olja över en varm soppa precis innan den serveras. Valnötsoljan går till exempel mycket bra ihop med soppor tillagade av svamp.
  • I marinad – Valnötsolja kan också utföra en god bas eller tillsats i marinader. Kött, fisk och grönsaker kan marineras i valnötsolja för att få en spännande valnötskaraktär.

Valnötsolja mättar och minskar stress

Valnötter med skalDet finns ämnen i valnötter som har visat sig kunna bidra till att minska stress och verka positivt på nervsystemet. Valnötter innehåller till exempel hormonet melatonin som är viktigt för vår sömn. Valnötter sägs dessutom vara mycket bra för minnet och förmågan att koncentrera sig.

Att nötterna har en så pass hög fetthalt bidrar till att man håller sig mätt längre och får i sig mycket energi genom oljan. Intag av valnötsolja har också visat sig hos många människor i form av ett sänkt blodtryck. Ett lägre blodtryck skyddar hjärtat och ökar det allmänna välbefinnandet hos oss människor.

Att tänka på innan du köper valnötsolja

Chalice ValnötsoljaValnötsoljan är känslig och måste förvaras med omsorg. Allra bäst håller den sig om den förvaras mörkt och svalt. Kylskåpet är alltså en ideal plats för denna olja. Det är också viktigt att flaskan är helt lufttät. Förvaras oljan på ett korrekt sätt så kan hållbarheten sträcka sig mellan ett till tre år.

Öppnade flaskor med valnötsolja har kortare livslängd eftersom oljan snabbt oxiderar och börjar härskna i kontakt med syre. Det är därför bäst att köpa små flaskor som man kan förbruka helt innan oljan blir dålig.

Jordnötsallergi är en av de vanligaste nötallergierna men även andra nötter kan framkalla allergiska reaktioner. De allergena ämnena finns även i de oljor som tillverkas av nötter. Man bör därför iaktta försiktighet och alltid informera om att valnötsolja använts vid tilllagningen. Allt för att vara på den säkra sidan.

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Läs mer om valnötsolja

Frågor och svar om valnötsolja

Var kan man köpa valnötsolja?

Valnötsolja kan hittas i större matbutiker, hälsokostbutiker och online. Vi rekommenderar ekologisk valnötsolja av hög kvalitet. Oljan har en mjuk smak av valnötter.

Hur ska man förvara valnötsolja?

Valnötsolja ska gärna förvaras svalt och mörkt, gärna i kylskåp. Se till att korken är riktigt åtdragen på oljan om förpackningen har öppnats. Valnötsolja som förvaras fel kan oxidera och börjar då smaka härsket.

Hur länge håller valnötsolja?

En oöppnad fiska valnötsolja som förvaras mörkt och svalt kan hålla i upp till tre år. En öppnad flaska har kortare livslängd eftersom oljan oxiderar och härsknar i kontakt med syre. Köp gärna små flaskor så att du hinner använda upp oljan innan den blir dålig.

Är valnötsolja nyttigt?

Valnötsolja innehåller mycket omega-3, en livsviktig fettsyra som vi måste få i oss via kosten. Fettet i valnötsolja utgörs till stor del av omättat fett. Omättat fett har inte samma koppling till hjärt- och kärlsjukdomar som mättat fett.

Hur kan man använda valnötsolja?

Använd valnötsolja i matlagningen. oljan passar i vinägretten, som salladsdressing, som smaksättning på soppor och i marinader. Läs mer om hur du kan använda valnötsolja i texten.