Valnötter – rika på hälsosamt fett och mineraler

ValnötterValnötter är en av de klassiska nötsorterna i Sverige. Detta trots att det faktiskt inte är en nöt i egentlig bemärkelse, utan en stenfrukt. Men oavsett vilken kategori i växtordningen nöten tillhör så har den blivit mycket populär och flitigt använd.

Bortsett från hasselnöten så är valnöten den mest frekvent förekommande nöten i Sverige. Denna nöt har ett nyttigt näringsinnehåll och en fyllig, nästan bitter smak som är mycket angenäm.

 • Rika på nyttigt fett
 • Innehåller omega-3 i form av alfalinolensyra
 • Högt innehåll av mineraler som järn, kalium, magnesium och zink
 • Smakrik nöt med mjuk konsistens

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Hälsofördelar med valnötter

Valnötter
 • Högt innehåll av omega-3 - Omega-3 är en en grupp fleromättade fettsyror som vi människor behöver få i oss från kosten. Dessa fetter behövs bland annat för att reparera celler, reglera blodtrycket och säkerställa att immunförsvaret fungerar normalt.
 • Högt innehåll av E-vitamin - E-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppens celler från skadlig oxidation. Antioxidanter hindrar nedbrytningen av fettsyrorna i cellmembranen vilket förlänger deras livslängd.
 • Högt innehåll av järn - Brist på järn är den vanligaste näringsbristen i världen och är allra vanligast bland kvinnor i fertil ålder. Järn behövs för att blodets upptagning och transport av syre ska fungera normalt. Ämnet finns framför allt i köttprodukter, men även i många nötter och frön.
 • Högt innehåll av kalium - Kalium används i kroppen för att reglera blodtrycket och för att styra syra-basbalansen i kroppen. Det är också ett mineral som behövs för att nerver och muskler ska fungera normalt.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Lågt sockerinnehåll - Livsmedel med hög sockerhalt innehåller stora mängder snabb energi men är i allmänhet näringsfattiga. Det gör att man lätt kan få ett energiöverskott om man konsumerar dem vilket leder till övervikt på lång sikt. Socker ökar dessutom risken för hål i tänderna.
Näringsinnehåll i valnötter
654 kcal per 100 gram
33 % av RDI (2000 kcal)
15 % protein
27 % av RDI (55 gram)
14 % kolhydrater
5 % av RDI (275 gram)
3 % socker
6 % av max RDI (50 gram)
65 % fett
81 % av RDI (80 gram)
7 % fibrer
23 % av RDI (30 gram)

Källor: USDA och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda valnötter

Nötblandning

 • I bakverk – I söta efterrätter och desserter så är den lite beska valnöten ofta pricken över i:et. Nöten bryter av mot sötman och skapar komplexitet. Sötman och den lite syrliga beska som nötterna bidrar med gör bakverk med valnötterna till en fantastisk smakupplevelse. Valnötter är bland annat gott som topping på brownies eller andra chokladkakor.
 • I müsli och nötblandningar – Valnöten är också mycket god att använda som ingrediens i müsli, granola eller nötblandningar av olika slag. Allra bäst gör den sig om den rostas lätt i en torr hel panna innan den blandas med övriga ingredienser. Man kan också göra så att man helt enkelt strör en näve valnötter över yoghurten, kvargen eller gröten för lite extra smak och krydda.
 • I sallader – Rostade valnötter är även goda i sallader. En känd salladsrätt som innehåller valnötter är klassikern med kokta rödbetor och chevreost. Nötterna kan också användas i fruktsallader, till exempel tillsammans med apelsin och honung.
 • I pasta – Valnötter fungerar också bra i varma pastarätter. En populär kombination är att göra en vegetarisk pasta med valnötter, vitlök, pecorinoost och pinjenötter.

Valnötter är nyttiga men innehåller många kalorier

Valnötter med skalValnötten är, precis som alla andra nötter, ett bra alternativ för de som vill äta hälsosamt. Den höga fetthalten stimulerar kroppens mättnadshormon som i sin tur säkerställer att mättnadskänslan varar länge. Vissa hävdar att en näve nötter kan dämpa hungern i upp till tolv timmar.

Valnötter innehåller en hel del riktigt bra ämnen. Förutom den höga fetthalten, som så klart bara består av bra fetter, det vill säga enkel- och-, fleromättade fetter, så har valnöten en rad andra fördelaktiga egenskaper. Dessa nötter är kända för att minska blockeringar i blodkärlen. Valnötter har även visat sig vara rika på både E-, och B- vitamin.

Trots den höga fetthalten är det egentligen inga problem att äta nötter varje dag. Så länge det sker med måtta. Mellan 50 och 100 gram är ett lämpligt omfång på intaget.

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Läs mer om valnötter

Frågor och svar om valnötter

Är valnötter nyttiga?

Valnötter är rika på nyttiga fetter, bland annat omega-3, mineraler som järn, kalium, magnesium och zink, och mycket fibrer. Valnötter innehåller även E-vitamin, en antioxidant. Läs mer om hälsofördelarna med valnötter i texten.

Hur mycket kalorier innehåller valnötter?

100 gram valnötter innehåller cirka 654 kalorier. Valnötter innehåller mycket fett och därmed mycket kalorier. Fettet i valnötter är enkel- och fleromättat, det vill säga det nyttiga fettet.

Hur många valnötter ska man äta om dagen?

Livsmedelsverket rekommenderar cirka 1 till 2 matskedar frön och nötter om dagen. En handfull valnötter är alltså tillräckligt för att få i sig de nyttigheter nötterna innehåller.

Vilka vitaminer innehåller valnötter?

Valnötter innehåller E-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, C-vitamin och B6. Nötterna är även rika på mineraler som järn, kalium, magnesium, selen och zink.

Finns det omega-3 i valnötter?

Ja, valnötter innehåller omega-3. Omega-3 finns naturligt i fet fisk, nötter och frön, och alger. Valnötter en en bra, och vegetarisk, källa till omega-3. Livsmedelsverket rekommenderar 1 till 2 matskedar nötter och frön om dagen.