Paranötter – stora nötter rika på antioxidanter

ParanötterParanöten är en välkänd nöt i Sverige. De flesta har hört talas om den men det är inte många som stöter på den till vardags. Paranöten är en stor, avlång, mörkt brun nöt som också är känd under namnet brazil nut.

 • Rika på nyttigt fett
 • Högt innehåll av fosfor, kalium och magnesium
 • Innehåller den antioxidativa mineralen selen
 • Har en god smörig smak


Hälsofördelar med paranötter

Paranötter
 • Högt innehåll av antioxidanter - Antioxidanter är en samling ämnen som motverkar fria radikaler och oxidativ stress i kroppen. Fria radikaler har en skadande påverkan på kroppen och bidrar bland annat till utvecklingen av diabetes, benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Högt innehåll av fosfor - Fosfor behövs bland annat för att bygga kroppens ben och skelett. Det har även en viktig roll i att säkerställa kroppens syra-bas-balans.
 • Högt innehåll av magnesium - Magnesium behövs för att våra nerv- och muskelfunktioner ska fungera normalt. Magnesium används också vid kroppens egna produktion av proteiner.
 • Högt innehåll av kalium - Kalium används i kroppen för att reglera blodtrycket och för att styra syra-basbalansen i kroppen. Det är också ett mineral som behövs för att nerver och muskler ska fungera normalt.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Lågt sockerinnehåll - Livsmedel med hög sockerhalt innehåller stora mängder snabb energi men är i allmänhet näringsfattiga. Det gör att man lätt kan få ett energiöverskott om man konsumerar dem vilket leder till övervikt på lång sikt. Socker ökar dessutom risken för hål i tänderna.
Näringsinnehåll i paranötter
659 kcal per 100 gram
33 % av RDI (2000 kcal)
14 % protein
25 % av RDI (55 gram)
12 % kolhydrater
4 % av RDI (275 gram)
2 % socker
4 % av max RDI (50 gram)
67 % fett
84 % av RDI (80 gram)
8 % fibrer
27 % av RDI (30 gram)

Källor: USDA och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda paranötter

Müsli med blåbärParanöten är som sagt inte den vanligaste nöten i de svenska hushållen och köken, men den har ändå en rad över lag mycket generella användningsområden. Nöten har såklart, eftersom det faktiskt är en nöt, en riktigt nötig smak. Men denna smak dämpas på ett bra sätt av nötens övriga egenskaper och skapar en god, mild och aromatisk smakupplevelse.

 • Som mellanmål – Paranöten innehåller mycket energi, utan att innehålla en massa socker, vilket gör den till ett utmärkt nyttigt mellanmål. Nötens stora storlek gör också att den är ett mer praktiskt alternativ till mindre nötter och frön som kan vara besvärande att äta för hand.
 • I müsli – Ett annat väldigt vanligt och mycket uppskattat användningsområde för paranöten är som ingrediens i müsli, eller granola som det också kallas. Några flagor av denna smakrika nöt kan liva upp vilken frukost som helst. Strö den över din fil eller yoghurt, eller blanda flingorna i kvargen för en bättre smak. Gör din egen hemmagjorda müsli för att säkerställa att innehållet är det bästa möjliga.
 • I kakor och bakverk – Precis som alla andra nötter lämpar sig paranöten mycket bra som ingrediens i alla möjliga typer av bakverk. Kakor, bakelser, pajer, bullar och desserter – alla kan de dra fördel av paranötens goda smak. Nöten kan bland annat hackas och användas som garnering.
 • Tillsammans med choklad – Paranöten passar speciellt bra ihop med en god mörk choklad, satsa på cirka 70 % kakaohalt eller högre. Nöt- och chokladsmakerna kan även kompletteras med ett sötare element som till exempel maräng eller vaniljvisp.

Paranötter är näringsrika men svåra att knäcka

Biofood ParanötterParanötter är en av de allra fetaste nötterna i världen, den innehåller sammanlagt hela 67 % fett. Paranötterna har dessutom ett betydande innehåll av protein, vilket är mycket fördelaktigt.

Paranötter innehåller även höga halter av selen och andra mineraler. Selen är ett ämne som är livsviktigt för den mänskliga kroppen. Framför allt är det viktigt för cellernas syresättning. Det innebär att cellerna skyddas mot oxidativ stress. Selen är dessutom ämnet som hjälper till att att stärka hud, hår och naglar.

Paranötter har ett mycket mycket hårt skal som kan vara svårt att knäcka. Därför har man utvecklat en helt unik metod för att ta sig an de tuffa skalen. Det går till så att man först kyler ner nötterna och dess skal nästan till fryspunkten. Efter detta värmer man snabbt upp nötterna igen. Den stora temperaturskillnaden som uppstår gör att nötens skal spricker. Tyvärr finns det inget enklare och mer ekonomiskt sätt att skala paranötter på. Denna bearbetning har även en nackdel i och med att den nötternas hållbarhet försämras när skalen avlägsnas.

Paranöten är en av få kommersiella nötter som inte odlas aktivt. Faktum är att den endast växer i vilt tillstånd. Detta har självklart både för- och nackdelar. Nackdelarna är uppenbara då det är svårt att skapa en affärsverksamhet kring en produkt vars tillgänglighet kan ifrågasättas. Fördelarna är lika självklara i och med att man garanteras en naturligt odlad produkt.

Läs mer om paranötter

Frågor och svar om paranötter

Är paranötter nyttigt?

Paranöten är rik på protein, nyttiga fetter, mineraler som fosfor, kalium, selen och magnesium, och antioxidanter. Läs mer om hälsofördelarna med paranötter i texten.

Är paranötter giftiga?

Paranötter, precis som pistagenötter, kan innehålla mögelgiftet aflatoxin. Om man äter upp till en matsked paranötter om dagen menar Livsmedelsverket att risken för sjukdom på grund av aflatoxin är mycket låg. Ät inte nötter som smakar dåligt eller är missfärgade.

Var kan man köpa paranötter?

Vi rekommenderar paranötter som är ekologiska och naturella. I texten hittar du paranötter från en pålitlig återförsäljare till ett bra pris. Paranötter hittas även i de flesta matbutiker.

Vad har paranötter för näringsinnehåll?

I texten finns en tabell med näringsinnehåll för paranötter. Paranötter innehåller mycket fett, protein och fibrer. De har dessutom ett lågt sockerinnehåll.

Hur många paranötter ska man äta om dagen?

Livsmedelsverket rekommenderar en matsked frön och nötter om dagen. Ett par paranötter innehåller dagsbehovet av mineralen selen. Man behöver alltså inte äta mycket paranötter för att dra nytta av dess nyttiga näringsinnehåll.