Mandelsmör – mer protein och fleromättat fett än smör

Mandelsmör i glasburkMandelsmör är ett nötsmör gjort på sötmandlar. Det är rikt på nyttigheter som vegetabiliskt fett, protein och fibrer.

Mandelsmör har en tydlig smak av mandel som passar till mellanmål, bakverk och desserter.

 • Rik på enkel- och fleromättat fett
 • Källa till protein
 • God på mackan
 • Passar utmärkt i smoothien


Hälsofördelar med mandelsmör

Mandelsmör
 • Högt innehåll av kalcium - Kalcium är en livsnödvändig mineral som behövs i uppbyggnaden av skelett och tänder. Ämnet är också viktigt för blodets och nervsystemets funktion. Brist på kalcium kan leda till benskörhet och tillväxthämning.
 • Högt innehåll av järn - Brist på järn är den vanligaste näringsbristen i världen och är allra vanligast bland kvinnor i fertil ålder. Järn behövs för att blodets upptagning och transport av syre ska fungera normalt. Ämnet finns framför allt i köttprodukter, men även i många nötter och frön.
 • Hög andel omättat fett - Fett är en viktig energikälla som behövs för att våra celler och hormoner ska fungera normalt. Att äta mer fleromättat fett från växtriket, i förhållande till mättat fett från kött och mejeriprodukter, kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Källa till protein - Proteiner är livsnödvändiga näringsämnen som behövs för att bland annat bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för immunförsvarets funktion. Att få sig tillräckligt mycket protein är särskilt viktigt om du vill bygga muskelmassa eftersom muskler till största del består av just protein.
 • Lågt sockerinnehåll - Livsmedel med hög sockerhalt innehåller stora mängder snabb energi men är i allmänhet näringsfattiga. Det gör att man lätt kan få ett energiöverskott om man konsumerar dem vilket leder till övervikt på lång sikt. Socker ökar dessutom risken för hål i tänderna.
Näringsinnehåll i mandelsmör
613 kcal per 100 gram
31 % av RDI (2000 kcal)
23 % protein
42 % av RDI (55 gram)
8 % kolhydrater
3 % av RDI (275 gram)
4 % socker
8 % av max RDI (50 gram)
53 % fett
66 % av RDI (80 gram)
9 % fibrer
30 % av RDI (30 gram)

Källor: Kung Markatta och Livsmedelsverket

Hur du kan använda mandelsmör

Mandelsmör på brödMandelsmör kan användas på samma sätt som jordnötssmör eller det sötare alternativet Nutella. Det är gott på mackor men kan användas i mellanmål, bakning och matlagning.

Du kan dock inte förvänta dig att mandelsmör ska smaka likadant som vanligt smör. Eftersom mandelsmör består av malda mandlar har det en väldigt tydlig nötsmak.

 • Som pålägg – Mandelsmör är ger frukostmackan en god och nötig smak samt höjer måltidens innehåll av protein och nyttigt fett.
 • Som dipp – Att dippa äppelklyftor, morötter, selleri eller andra frukter och grönsaker i mandelsmör är ett nyttigare alternativ till chips och gräddfil.
 • I smoothies – Mandelsmör kan tillsättas i smoothies och proteinshakes för att göra dem mer näringsrika och mättande.
 • I gröt – Att blanda i en matsked mandelsmör i frukostgröten gör den krämigare, godare och rikare på protein och omättat fett.
 • I bakning – Mandelsmör kan användas som ett komplement till vanligt smör i bakning. Dess nötiga smak passar särskilt bra till chokladkakor och chokladmuffins.
 • För att göra mandelmjölk – Genom att mixa en matsked mandelsmör med två deciliter kallt vatten får du en fyllig och krämig mandelmjölk på bara några minuter.

Bra att veta innan du köper mandelsmör

Mandelsmör från Kung MarkattaDet finns ingen anledning att köpa mandelsmör med fler ingredienser än sötmandlar och salt, särskilt inte om produkten innehåller tillsatt socker som försämrar smörets näringsvärden. Så länge smöret förvaras svalt och mörkt så har det en naturlig hållbarhet på flera månader vilket gör att konserveringsmedel inte heller behövs.

En nackdel med mandelsmör, jämfört med bland annat jordnötssmör, är att det är mycket dyrare. Det billigaste mandelsmöret kan vara upp till fem gånger dyrare än det billigaste jordnötssmöret. Om man köper ekologiskt mandelsmör i mindre burkar kan skillnaden vara ännu större.

Ett sätt att komma billigt undan är att göra sitt eget mandelsmör hemma. Allt du behöver för att lyckas med det är vanliga sötmandlar och en matberedare som tål nötter. Det kan ta rätt lång tid (15-20 minuter) att mixa nötterna till konsistensen av ett krämigt smör, men det kan spara dig många värdefulla kronor. Vill du att ditt mandelsmör ska få mer smak kan du göra det på rostade mandlar istället för råa.

Frågor och svar om mandelsmör

Är mandelsmör nyttigt?

Mandelsmör innehåller vegetabiliska fetter, protein, fibrer och mineraler som kalcium och järn. Osötad mandelsmör är dessutom ett lågt innehåll av socker. Läs mer om hälsofördelarna med mandelsmör i texten.

Var kan man köpa mandelsmör?

Mandelsmör finns i välsorterade matbutiker och i vissa hälsokostbutiker. Det finns även i många butiker online. Supernyttigt.se rekommenderar mandelsmör från en pålitlig återförsäljare. Mandelsmöret är ekologiskt och osötat.

Vad har mandelsmör för näringsinnehåll?

I tabellen i texten ser du näringsinnehållet för mandelsmör. Mandelsmör är rikt på fett, protein och fibrer, men fattigt på socker.

Kan man göra sitt eget mandelsmör?

Ja, det går bra att göra sitt eget mandelsmör. allt du behöver är sötmandel, olja och salt. rosta mandlarna i ugnen på 200 grader i 10 minuter. När mandlarna svalnat mixar du dem tillsammans med oljan och saltet i en matberedare tills massan är krämig och len.

Hur kan man använda mandelsmör?

Använd mandelsmör som du brukar använda vanligt smör eller jordnötssmör. Använd det på mackan eller som topping på gröten eller i din smoothie. Det är även gott i bakning och som dipp till grönsaker eller äpplen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*