Så gör du din egen mandelmjölk

Mandelmjölk i bägareMandelmjölk är enkelt att göra själv och kan spara dig många kronor jämfört med att köpa färdig mandeldryck i butik.

Om du gör din egen mandelmjölk får du dessutom full koll på vad drycken innehåller och en garanti på att den inte innehåller några onödiga tillsatser.

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt som den mest köpvärda just nu!

Så gör du din egen mandelmjölk

Det enda som behövs för att göra mandelmjölk är mandlar, vatten och salt. Till en liter dryck behövs cirka 3 dl mandlar, 1 liter vatten och 1 nypa salt. Om man vill kan man även smaksätta mjölken med lite vaniljpulver, kanel, sirap, chai eller annan krydda/sötningsmedel som man tycker om.

  1. Blötlägg mandlarna – Det som tar tid med mandelmjölk är att mandlarna ska blötläggas i förväg. För bästa resultat bör mandlarna ligga i en skål täckta av vatten i minst sex timmar, eller över natten.
  2. Skölj och skala – När mandlarna är klara från blötläggningen silar man bort vattnet samt sköljer och skalar dem.
  3. Mixa med vatten och salt – De skalade mandlarna mixas tillsammans med vattnet, saltet och eventuell smaksättning i en vanlig mixer tills blandningen har blivit en fin, vit mjölk.
  4. Sila mandelmjölken  – Därefter silar man mjölken genom antingen en speciell nötmjölksduk eller en vanlig saftduk. Har man inte tillgång till något av detta går det även bra med en vanlig, tunn kökshandduk. Krama med händerna under silningen så varje droppe mandelmjölk pressas ut.

Den färdiga mandelmjölken kan drickas direkt eller hällas över på glasflaska. I kylskåp håller mjölken i ungefär fem dagar. Mandelmassan som blir kvar i silduken går utmärkt att använda i bakverk, biffar, pajdeg och liknande.

Varför mandelmjölk?

Idag är många överkänsliga, eller rent av intoleranta, mot mjölkprotein. En del vill minska på mjölkprodukterna i sin kost av hälsoskäl medan andra anledningar vill utesluta dem helt. Om man tillhör en av dessa kategorier men känner att man trots allt saknar mjölk och vill ersätta det med något fungerar mandelmjölk alldeles utmärkt.

Mandelmjölk är precis som namnet antyder ”mjölk” från mandlar. Det är inte mjölk i någon egentlig mening, utan är en nyttig och laktosfri dryck som passar alla förutom nötallergiker. Från mandlarna får mandelmjölken flera nyttiga näringsämnen. Mandelmjölk innehåller bland annat nyttiga fetter, protein, kalium, kalcium, magnesium, fosfor och järn.

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt som den mest köpvärda just nu!

Annons

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*