Så kan du använda mandelmjölk med chiafrön

ChiafrönMandelmjölken kan ersätta vanlig mjölk i de flesta recept och chiafrön kan med fördel tillsättas i müsli, smoothies, bröd m.m.

Tillsammans kan dessa två supernyttiga livsmedel användas för att bland annat göra en chiagröt som är rik på fibrer, protein och nyttiga fetter.

Mandelmjölk och chiafrön ger en supernyttig chiagröt

Genom att blanda 3 msk chiafrön med 2 dl mandelmjölk och sedan låta blandningen vila i kylskåpet i minst två timmar får man en härlig chiagröt som kan avnjutas till frukost. Toppa med färska frukter och bär för en extra energiboost.

Smoothies är också någonting man kan variera på många vis. Utgå från mandelmjölken och tillsätt frukt, yoghurt, grönsaker eller vad du vill ha i smoothien och blanda sedan i chiafröna. För en matigare smoothie tillsätter man chiafrön som varit blötlagda i minst 20 minuter.

Mandelmjölk och chiafrön kan även kombineras i bakverk och desserter. För en nyttigare variant av chokladpudding kan man blanda mandelmjölk, chiafrön, kakao, vaniljpulver och sötningsmedel som agavesirap eller honung och sedan låta det blandningen stå vilande i kylskåpet tills det fått önskad konsistens.

Hälsofördelarna med chiafrön

Chiafröet må vara litet men det innehåller stora mängder av nyttigheter som kroppen behöver.

  • Innehåller långsamma kolhydrater som ger nyttig energi.
  • Innehåller mycket fibrer som ger en långsam blodsockerhöjning.
  • Innehåller åtta gånger mer omega-3 än lax.
  • Innehåller fem gånger mer protein än spenat.

Frågor och svar om mandelmjölk med chiafrön

Hur gör man chiagröt med mandelmjölk?

Följ receptet i texten för att göra chiagröt med mandelmjölk. Toppa gröten med goda bär eller frukter för en extra god och energirik gröt.

Kan man göra chiapudding med mandelmjölk?

Ja, det går utmärkt att göra chiapudding med mandelmjölk. Blanda 3 msk chiafrön med 2 dl mandelmjölk och låt stå i ett par timmar eller över natten i kylskåp.

Kan mandelmjölk ersätta vanlig mjölk?

Ja, mandelmjölk kan ersätta komjölk i de flesta recept. Det går bra att ersätta komjölk med mandelmjölk rakt av enligt receptet. om man vill undvika onödigt socker bör man välja osötad mandelmjölk.

Är chiafrön nyttiga?

Ja, chiafrön är fullproppade av nyttiga näringsämnen, vitaminer och mineraler. De är till exempel rika på omega-3, fibrer och protein.

Är mandelmjölk nyttigt?

Mandelmjölk är näringsrikt, växtbaserat och helt laktosfritt. I vår text om mandelmjölk kan du läsa mer om hälsofördelarna med mandelmjölk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*