Mandelmjölk – ett växtbaserat och laktosfritt alternativ för mjölk

Mandelmjölk i glasflaskaMandelmjölk, eller mandeldryck som det också kallas, är en växtbaserad dryck som framställs av malda sötmandlar och vanligt vatten. Mandelmjölk har flera hälsofördelar som gör det till ett nyttigt alternativ till komjölk, särskilt om du vill undvika laktos eller animaliska produkter.

 • Fri från laktos
 • Fri från animaliska produkter
 • Mindre kolhydrater än vanlig mjölk
 • Mindre kalorier än vanlig mjölkHälsofördelar med mandelmjölk

Mandelmjölk
 • Lågt kolhydratinnehåll - Kolhydrater omvandlas till sockerarten glukos när de når magen. Glukos leder till högre blodsockernivåer och ökad fettinlagring. Många människor skulle må bättre av att äta mat med mer vitaminer och mineraler istället för mycket kolhydrater.
 • Högt innehåll av kalcium - Kalcium är en livsnödvändig mineral som behövs i uppbyggnaden av skelett och tänder. Ämnet är också viktigt för blodets och nervsystemets funktion. Brist på kalcium kan leda till benskörhet och tillväxthämning.
 • Hög andel omättat fett - Fett är en viktig energikälla som behövs för att våra celler och hormoner ska fungera normalt. Att äta mer fleromättat fett från växtriket, i förhållande till mättat fett från kött och mejeriprodukter, kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Låg fetthalt - Livsmedel med lågt fettinnehåll kan vara positiva för hälsan av två anledningar. Fett innehåller dels mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein vilket gör att det kan bidra till övervikt. Att äta för mycket mättat fett, eller transfetter, kan även leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Lågt kaloriinnehåll - Att äta mat med lågt kaloriinnehåll gör det lättare att hålla kontroll vikten och undvika alla hälsoproblem som uppstår med övervikt.
Näringsinnehåll i mandelmjölk
20 kcal per 100 gram
1 % av RDI (2000 kcal)
0 % protein
0 % av RDI (55 gram)
3 % kolhydrater
1 % av RDI (275 gram)
3 % socker
6 % av max RDI (50 gram)
1 % fett
1 % av RDI (80 gram)
0 % fibrer
0 % av RDI (30 gram)

Källor: GoGreen och Livsmedelsverket

Hur du kan använda mandelmjölk

Mandelmjölk i drickglasMandelmjölk används framför allt som ett nyttigare alternativ till vanlig mjölk. Den har en bekant vit färg, en liknande krämig konsistens och en god nötig smak. Osötad mandelmjölk är dock inte lika söt som vanlig komjölk. Mandelmjölken kan drickas som den är eller användas i mellanmål och desserter.

 • Som uppfriskande dryck – Mandelmjölk kan precis som vanlig mjölk drickas som en näringsrik och uppfriskande dryck med god smak. Mandelmjölken är särskilt god om den är smaksatt med till exempel daddlar, vanilj eller choklad.
 • I smoothies – Mandelmjölk kan mixas med banan, blåbär, hallon eller andra frukter och bär för att skapa en god laktosfri smoothie. Genom att tillsätta ett frö som chia kan du göra smoothien ännu nyttigare.
 • Med müsli – Mandelmjölk kan serveras tillsammans med müsli eller flingor som en näringsrik frukost eller mellanmål. Tillsätt gärna några färska bär för att göra müslin ännu sötare och godare.
 • I desserter – Genom att blanda mandelmjölk med chiafrön kan du skapa en chiapudding rik på fiber, protein och omega-3. Denna pudding kan smaksättas med vanilj, banan eller bär. Du kan också mixa mandelmjölk med frukt och ställa in blandningen i frysen för att skapa en slags glass.

Att tänka på innan du köper mandelmjölk

Alpro Mandelmjölk OsötadSom tidigare nämnt har mandelmjölk flera hälsofördelar jämfört med vanlig mjölk. Den innehåller mindre kalorier, mindre socker och nyttigare fetter. Det finns dock en viss nackdel med mandelmjölk eftersom den är mer än dubbelt så dyr per liter som vanlig komjölk. Ekologisk mandelmjölk kan dessutom vara mer än tre eller fyra gånger så dyr.

Ett billigare alternativ för den som håller hårt om plånboken skulle vara att istället dricka vatten och äta hela mandlar för sig. Du kan också göra din egen mandelmjölk. Det tar lite tid eftersom mandlarna måste blötläggas innan de kan mixas med vatten, men det gör samtidigt mjölken billigare och fri från onödiga tillsatser. Du kan dessutom smaksätta mandelmjölken enligt dina egna preferenser med till exempel vanilj eller kakao.

Om du ska köpa mandelmjölk i butik gör du bäst i att undvika de sötade och smaksatta varianterna eftersom de oftast innehåller stora mängder tillsatt socker. Mandelmjölk med chokladsmak från tillverkaren Alpro innehåller till exempel 69 gånger mer socker och mer än tre gånger så många kalorier som deras osötade variant.

Frågor och svar om mandelmjölk

Är mandelmjölk laktosfritt?

Ja, mandelmjölk är helt fritt från laktos och även gluten. Mandelmjölk, eller mandeldryck, görs av mandlar som mixas och silas till en len mandeldryck.

Är mandelmjölk nyttigt?

Mandelmjölk är ett nyttigt alternativ till komjölk. Drycken är laktosfri, innehåller mindre kolhydrater och kalorier än komjölk och är rik på kalcium och omättat fett. Se upp för de sötade och smaksatta varianterna, de kan innehålla mycket socker.

Är mandelmjölk nyttigare än vanlig mjölk?

Både ja och nej. Både mandelmjölk och komjölk är näringsrika och innehåller många vitaminer och mineraler som vi behöver. För den som vill undvika laktos eller minska sitt intag av kolhydrater kan mandelmjölk vara ett bra alternativ. Mandelmjölk är dessutom helt fritt från animaliska produkter.

Hur gör man egen mandelmjölk?

Här har vi en steg för steg-guide om hur man enkelt gör mandelmjök själv. om man gör sin egen mandelmjölk kan man styra över exakt vad den innehåller.

Hur mycket kolhydrater innehåller mandelmjölk?

Osötad och naturell mandelmjölk innehåller cirka 3 gram kolhydrater per 100 gram. Se näringsinnehållet för mandelmjölk i tabellen i texten. Det finns dock sötade och smaksatta varianter som innehåller betydligt mer kolhydrater. Kontrollera alltid innehållsdeklarationen på produkten om du vill vara säker på vad du får i dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*