Mandelmjöl – färre kolhydrater och mer näring än vetemjöl

Mandelmjöl av sötmandlarMandelmjöl är ett nötmjöl som framställs av skalade sötmandlar. Till skillnad från vetemjöl har mandelmjöl ett lågt innehåll av kolhydrater, men ett högt innehåll av nyttiga vegetabiliska fetter.

Mandelmjöl är ett fuktigt och smakrikt mjöl som är särskilt användbart för dig som försöker begränsa ditt intag av kolhydrater och socker. Men det är även användbart för glutenintoleranta personer som inte tål vanliga mjölsorter.

 • Fritt från gluten
 • Innehåller mindre än 10 % så mycket kolhydrater som vetemjöl
 • Innehåller dubbelt så mycket fibrer och protein som vetemjöl
 • Ger en god mättnadskänsla


Hälsofördelar med mandelmjöl

Mandelmjöl
 • Lågt kolhydratinnehåll - Kolhydrater omvandlas till sockerarten glukos när de når magen. Glukos leder till högre blodsockernivåer och ökad fettinlagring. Många människor skulle må bättre av att äta mat med mer vitaminer och mineraler istället för mycket kolhydrater.
 • Högt innehåll av E-vitamin - E-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppens celler från skadlig oxidation. Antioxidanter hindrar nedbrytningen av fettsyrorna i cellmembranen vilket förlänger deras livslängd.
 • Högt innehåll av kalcium - Kalcium är en livsnödvändig mineral som behövs i uppbyggnaden av skelett och tänder. Ämnet är också viktigt för blodets och nervsystemets funktion. Brist på kalcium kan leda till benskörhet och tillväxthämning.
 • Hög andel omättat fett - Fett är en viktig energikälla som behövs för att våra celler och hormoner ska fungera normalt. Att äta mer fleromättat fett från växtriket, i förhållande till mättat fett från kött och mejeriprodukter, kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Källa till protein - Proteiner är livsnödvändiga näringsämnen som behövs för att bland annat bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för immunförsvarets funktion. Att få sig tillräckligt mycket protein är särskilt viktigt om du vill bygga muskelmassa eftersom muskler till största del består av just protein.
Näringsinnehåll i mandelmjöl
620 kcal per 100 gram
31 % av RDI (2000 kcal)
22 % protein
40 % av RDI (55 gram)
13 % kolhydrater
5 % av RDI (275 gram)
6 % socker
12 % av max RDI (50 gram)
51 % fett
64 % av RDI (80 gram)
10 % fibrer
33 % av RDI (30 gram)

Källor: Risenta och Livsmedelsverket

Hur du kan använda mandelmjöl

Hembakt brödMandelmjöl kan användas som ett kolhydratsnålt och glutenfritt alternativ till vetemjöl. Med mandelmjöl kan du baka bröd, bullar, kakor och andra bakverk med mindre kolhydrater än vad du kan med vetemjöl. Mandelmjöl kan även ersätta ströbröd vid panering av kött eller för att ”bröa” en bakform.

Att ersätta vetemjöl rakt av med mandelmjöl är dock ingen bra idé. Mandelmjöl har en annan kemisk sammansättning, bland eftersom det inte innehåller gluten. Gluten binder samman degar och gör det möjligt för dem att jäsa. Degar med mandelmjöl får ofta sämre sammanhållning och blir inte lika luftiga som de med vanligt mjöl.

Fiberinnehållet i mandeln gör också att mandelmjöl kräver mer vätska i degen. För bästa resultat bör du därför använda recept som är speciellt anpassade för mandelmjöl istället för att enbart ersätta vanligt mjöl direkt med det. Sådana recept kan till exempel innehålla psylliumfröskal som gör degen luftigare och mer sammanhållen utan hjälp av gluten.

”För att mandelmjölet har så högt fiberinnehåll kommer det suga till sig mer vätska, upp till dubbelt så mycket som annat mjöl. Du bör därför reducera mängden mandelmjöl till 50-60% av original mjölmängd, eller öka vätskemängden i receptet.”
– Funksjonell mat

Mandelmjöl i mandeldesserter

Mandelmjöl används inte bara för sitt nyttiga näringsinnehåll. Det är också en ingrediens i många desserter på grund av sin goda nötsmak. Mandelmjöl är till exempel basen till mandelmassa. Men det finns även fler användningsområden än så:

 • Marsipan
 • Macarons
 • Mazariner
 • Mandelkaka
 • Mandelkräm
 • Mandelsmul

Att tänka på när du köper mandelmjöl

MandelmjölMandelmjöl var tidigare något man enbart kunde hitta i specialiserade hälsokostbutiker. I dag går dock mjölet att köpa i de flesta större matbutiker.

I lågprisbutiker kan man hitta mandelmjöl till ett kilopris strax över 150 kr om man köper större förpackningar. Ekologiskt mandelmjöl och mandelmjöl i mindre förpackningar han dock ha ett högre kilopris.

Om man ogillar mandelmjölets höga fetthalt kan man köpa fettreducerad mandelmjöl, till exempel från märket Funksjonell mat. I denna variant har majoriteten av fettet lämnat mandlarna genom kallpressning innan de mals till ett mjöl. Den processen gör dock att en stor del av den övriga näringen i mandeln också försvinner.

Gör din egen mandelmjöl

Du kan också göra din egen mandelmjöl utan någon större ansträngning. Allt som behövs är vanliga sötmandlar, en kastrull och en matberedare. Börja med att skålla mandlarna i kokande vatten under ett par minuter. Sedan är det bara att skala dem och mala dem till ett fint mjöl i en nötkvarn eller en matberedare.

Hemgjort mandelmjöl håller i ungefär ett par månader om det förvaras på en mörk och sval eller rumstempererad plats. Om du vill få ett mandelmjöl med mer smak kan du använda rostade mandlar istället för naturella.

Frågor och svar om mandelmjöl

Är mandelmjöl nyttigt?

Mandelmjöl är ett mer näringsrikt mjöl än det vanliga vetemjölet. Det innehåller mycket fibrer, protein och fett. Det är dessutom glutenfritt. Läs mer om hälsofördelarna med mandelmjöl i texten.

Är mandelmjöl glutenfritt?

Ja, mandelmjöl är helt fritt från gluten. Mjölet görs av skalade sötmandlar och innehåller alltså inget spannmål. Mandelmjöl används med fördel inom glutenfri bakning och matlagning.

Var kan man köpa mandelmjöl?

Mandelmjöl hittas i välsorterade matbutiker och hälsokostbutiker. Vi på sUpernyttigt.se rekommenderar ett mandelmjöl i texten som är ekologiskt och prisvärt.

Hur kan man ersätta vetemjöl med mandelmjöl?

Man bör inte ersätta vetemjöl med mandelmjöl rakt av. Mandelmjöl innehåller mycket fibrer och behöver därför mer vätska för att degen inte ska bli torr. Degar med mandelmjöl kan även behöva fiberhusk för att bindas samman.

Hur mycket kolhydrater innehåller mandelmjöl?

Mandelmjöl innehåller runt 13 kolhydrater per 100 gram. Det innehåller alltså betydligt mindre kolhydrater än vetemjöl och är dessutom glutenfritt. I tabellen i texten hittar du näringsinnehåll för mandelmjöl.

Ett svar till “Mandelmjöl – färre kolhydrater och mer näring än vetemjöl”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*