Mandlar – en svensk favoritnöt full med näring

almond-89108_640Sötmandlar är en av Sveriges mest populära nötter. Förutom att vara goda och knapriga är de även en bra källa till nyttiga omättade fetter, mineraler och E-vitamin.

Mandlar är ett nyttigare alternativ till godis, chips och andra snacks, men kan också användas för att göra växtbaserade livsmedel som mandelmjöl och mandelmjölk.


Hälsofördelar med mandlar

Mandlar
 • Högt innehåll av E-vitamin - E-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppens celler från skadlig oxidation. Antioxidanter hindrar nedbrytningen av fettsyrorna i cellmembranen vilket förlänger deras livslängd.
 • Högt innehåll av kalcium - Kalcium är en livsnödvändig mineral som behövs i uppbyggnaden av skelett och tänder. Ämnet är också viktigt för blodets och nervsystemets funktion. Brist på kalcium kan leda till benskörhet och tillväxthämning.
 • Hög andel omättat fett - Fett är en viktig energikälla som behövs för att våra celler och hormoner ska fungera normalt. Att äta mer fleromättat fett från växtriket, i förhållande till mättat fett från kött och mejeriprodukter, kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Källa till protein - Proteiner är livsnödvändiga näringsämnen som behövs för att bland annat bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för immunförsvarets funktion. Att få sig tillräckligt mycket protein är särskilt viktigt om du vill bygga muskelmassa eftersom muskler till största del består av just protein.
Näringsinnehåll i mandlar
595 kcal per 100 gram
30 % av RDI (2000 kcal)
20 % protein
36 % av RDI (55 gram)
13 % kolhydrater
5 % av RDI (275 gram)
7 % socker
14 % av max RDI (50 gram)
52 % fett
65 % av RDI (80 gram)
7 % fibrer
23 % av RDI (30 gram)

Källor: Raw Food Shop och Livsmedelsverket

Hur du använder mandlar

Mandelmjöl av sötmandlar

Mandeln är en mångsidig nöt som kan användas i bakning, matlagning och inte minst som ett nyttigt snacks.

Genom att mala, mixa och bearbeta mandlarna på andra sätt kan man göra allt ifrån mjöl till mjölk med dem. Listan nedan beskriver några av mandelns populäraste användningsområden.

 • Hela mandlar – Hela mandlar är ett gott och nyttigt snack. Mandlarna kan ätas som de är eller kryddas med salt, chili, grillkrydda m.m. Nötterna kan även smaksättas med honung eller rostas med socker för skapa brända mandlar.
 • Mandelmjöl – Om man maler ner blancherade mandlar får man ett nyttigt mjöl fullt med vitaminer och mineraler, men väldigt få kolhydrater. Det nyttiga mandelmjölet är populärt inom LCHF-kosten.
 • Mandelsmör – Genom att mixa rostade mandlar intensivt kan man få en krämig spread som man kan ha på mackan eller använda som dipp.
 • Mandelmjölk – Mandlar och vatten kan mixas tillsammans med en eventuell smaksättning för att skapa en god och nyttig mjölkliknande dryck.
 • Mandelolja – Genom att pressa mandlar eller använda en kemisk extraktionsprocess kan man skapa mandelolja. Här kan du läsa mer om vad man kan göra med mandelolja och var man kan köpa oljan.

Mandeln är en stenfrukt från mandelträdet

Blomma på mandelträdMandelträdet, som har det latinska namnet Prunus amygdalus, tillhör plommonsläktet och växer vilt i vissa delar av Mellanöstern och sydvästra Asien.

Även om man brukar tala om mandlar som nötter så är de egentligen stenfrukter. När mandeln växer på trädet så är det en grön luddig frukt. När frukten sedan mognar lossnar det gröna höljet och mandeln täckt av sitt tjocka skal faller ner på marken.

I handeln kan man köpa mandlar med skal, mandlar utan skal och mandlar utan skal som också har blancherats. Blanchering är namnet på den process som används för att ta bort det tunna bruna höljet som mandeln sitter i. Den innebär att man snabbt doppar nötterna i kokande vatten så att höljet ska lossna och vara lätt att ta bort.

Ekologiska mandlar kräver mindre bekämpningsmedel

Alla mandlar som går att köpa i butikerna är dock inte likadana. Om du köper ekologiska mandlar eller mandlar som marknadsförs med termen RAW så kan du få nötter som skiljer sig från konventionellt odlade mandlarna.

Ekologiska odlare väljer gärna mandelsorter som står emot angrepp bättre än konventionella arter vilket gör att odlarna inte behöver använda starka bekämpningsmedel på träden. Det är bättre för miljön, men ger oftast mandlar som är mindre till storleken. Det kan även förekomma att några enstaka bittermandlar hamnar i en påse med ekologiska sötmandlar.

Att tänka på innan du köper mandlar

Mandlar från Saltå KvarnMandlar är ett Sveriges mest lättillgängliga nötter och kan hittas i både stora och små matbutiker. Kilopriset kan dock variera mycket beroende på förpackningarnas storlek, mandlarnas kvalitet och om de är rostade, kryddade eller behandlade på något annat sätt, så håll ett öga på prislappen om du vill få ut det mesta av dina pengar.

 • Hela naturella mandlar är billigast – Rostade, smaksatta och blancherade mandlar kostar i regel mer än de naturella mandlarna.
 • Undvik små förpackningar om du vill spara pengar – I vanliga matbutiker kan man ofta hitta små förpackningar med runt 100 gram mandlar. Dessa förpackningar må vara praktiska, men kan vara flera gånger dyrare per kilo än större förpackningar med 0,5-1 kg mandlar.
 • Brända mandlar är en dold sockerbomb – Brända mandlar är en given favorit under julen och vintern. Men den tråkiga sanningen är att dessa mandlar oftast innehåller mer socker än rena mandlar.
 • Välj ekologiska mandlar från hållbara odlingsområden – Om du bryr dig om miljön bör du välja ekologiska mandlar som är odlade på långsiktigt hållbara plantage utan användning av onödiga bekämpningsmedel. Det innebär bland annat att du bör undvika mandlar från Kalifornien där svår torka råder.

Frågor och svar om mandlar

Är mandlar nyttigt?

Ja, mandlar är en bra källa till mineraler som kalcium, järn och zink. De är även rika på E-vitamin, enkelomättade fetter och protein. Läs mer i texten om hälsofördelarna med mandlar.

Hur många mandlar ska man äta per dag?

En handfull mandlar om dagen brukar vara ett bra riktmärke. Mandlar, precis som många andra nötter, är otroligt nyttiga men energirika. För att få i sig det nyttiga fettet och proteinet räcker en mindre mängd mandlar om dagen.

Hur mycket kalorier innehåller mandlar?

Mandlar innehåller cirka 595 kalorier per 100 gram. I tabellen i texten hittar du det totala näringsinnehållet för mandlar. De är energirika och sprängfyllda av nyttiga näringsämnen och mineraler.

Är mandel en nöt?

Nej, mandel är faktiskt ingen nöt utan en stenfrukt. Under EU:s märkningsregler för livsmedel räknas dock mandel som en nöt, men strikt botaniskt är det inte en nöt.

Hur kan man använda mandlar?

Mandlar kan användas som de är som snacks eller i bakning eller matlagning. Produkter av mandel är även populärt. Läs mer om mandelmjöl, mandelmjölk och mandelsmör.

9 svar till “Mandlar – en svensk favoritnöt full med näring”

  • Hej Kalle, precis som du säger är mandel ett frö från en stenfrukt. Men det räknas som en nöt enligt livsmedelverket och EUs märkningsregler. Föreslår att du hör av dig till livsmedelsverket istället för att googla/sitta på bibblan!

  • Hej Susanne,

   mandelpure är ganska populärt, men finns nog inte att köpa färdigt.
   Koka 100 gram skållade mandlar med 5 dl standardmjölk på lägvärme. Låt koka i 10 minuter och rör om hela tiden.
   Sila av mjölken och kör mandlarna i en mixer. Använd lite av mjölken för att få fin konsistens på mandelpuren.

 1. Går och småäter mandlar i tid och otid. Gott. Men hur många ska man äta föra kroppen ska få vad den behöver och hur många kan man äta innan det blir för mycket. Tänker även på att man inte ska gå upp i vikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*