Macadamianötter – nyttiga och mjuka nötter med 76 % fett

Saltade macadamianötterMacadamianöten är en relativt ny nötsort som inte upptäcktes förrän på 1800-talet. Den började odlas i Australien men nu mer finns det plantager även i Sydafrika, Kalifornien och Mexiko.

Den feta och mjuka macadamianöten är idag populär och uppskattad världen över.

 • Högt fettinnehåll
 • Mild, fyllig och söt smak
 • Ljusgul färg
 • Kan användas som snacks, mellanmål, i kakor eller i matlagning

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Hälsofördelar med macadamianötter

Macadamianötter
 • Högt innehåll av järn - Brist på järn är den vanligaste näringsbristen i världen och är allra vanligast bland kvinnor i fertil ålder. Järn behövs för att blodets upptagning och transport av syre ska fungera normalt. Ämnet finns framför allt i köttprodukter, men även i många nötter och frön.
 • Källa till magnesium - Magnesium behövs för att våra nerv- och muskelfunktioner ska fungera normalt. Magnesium används också vid kroppens egna produktion av proteiner.
 • Hög andel omättat fett - Fett är en viktig energikälla som behövs för att våra celler och hormoner ska fungera normalt. Att äta mer fleromättat fett från växtriket, i förhållande till mättat fett från kött och mejeriprodukter, kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Högt innehåll av omega-3 - Omega-3 är en en grupp fleromättade fettsyror som vi människor behöver få i oss från kosten. Dessa fetter behövs bland annat för att reparera celler, reglera blodtrycket och säkerställa att immunförsvaret fungerar normalt.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Lågt sockerinnehåll - Livsmedel med hög sockerhalt innehåller stora mängder snabb energi men är i allmänhet näringsfattiga. Det gör att man lätt kan få ett energiöverskott om man konsumerar dem vilket leder till övervikt på lång sikt. Socker ökar dessutom risken för hål i tänderna.
Näringsinnehåll i macadamianötter
718 kcal per 100 gram
36 % av RDI (2000 kcal)
8 % protein
15 % av RDI (55 gram)
14 % kolhydrater
5 % av RDI (275 gram)
5 % socker
10 % av max RDI (50 gram)
76 % fett
95 % av RDI (80 gram)
9 % fibrer
30 % av RDI (30 gram)

Källor: USDA och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda macadamianötter

Bakelse med macadamianötter

 • Som snacks – Macadamianötter är såklart mycket goda att äta precis som de är, men ofta rostas de och täcks av en hinna av något annat ämne – oftast salt eller socker. I Australien, som är macadamianötens ursprungsland, är det vanligt att nötterna rostas i ett tjockt lager honung som blir till ett blir sprött, krispigt och sött skal.
 • Som mättande mellanmål – På grund av den höga fetthalten så mättar macademianötter väl och lämpar sig utmärkt som snacks eller mellanmål. Speciellt när man är ute efter något snabbt och enkelt eller om man är på språng.
 • I bakning – När nöten inte används som snacks är den en vanlig ingrediens i kakor eller som topping på andra bakverk. Denna feta och lite lätt söta nöt passar utmärkt i den här typen av skapelser.
 • I chocolate chip cookies – Ett bakverk som ofta innehåller macadamianötter är chocolate chip cookies. Dessa omtyckta kakor består av en degblandning som spetsas med små pastiller av vit choklad och macadamianötter. Kakorna gräddas snabbt i ugnen för att få sin karaktäristika sega konsistens.
 • I sallader och wokrätter – Är man inte en kakmonster så betyder det inte att man inte kan äta macadamia. Dessa mångsidiga nötter kan användas till så mycket mer. Nötterna kan med fördel användas i sallader och pastarätter eller som tillbehör i wok eller andra asiatiska rätter istället för cashewnötter eller liknande.

Att tänka på när du köper macadamianötter

Macadamianötter från UrtekramMacadamianötterna är så att säga nötternas Rolls Royce. Inte nog med att det är den absolut fetaste nöten, det är också en av de dyraste i världen. Nöten säljs i små portioner till höga priser och är inte alltid helt enkel att få tag i. Speciellt inte i om man vill ha en speciell sort. Macadamianötterna kommer nämligen i alla möjliga former och versioner.

Macadamianötterna växer på träd som blir cirka 15 meter höga. Varje träd ger någonstans mellan 4- 6 kilo nötter per år. Det är en väldigt liten mängd vilket också bidrar till att förklara varför nötterna inbringar det höga pris som de faktiskt gör.

När frukterna är mogna faller de till marken och plockas. Efter att de samlats in lämnas de ute i solen för att torkas, en process som i runda slängar tar tre veckor. När nötterna uppnått rätt torrhetsgrad skalas de och sorteras. Macadamianötternas hårda skal gör skalningen till ett av de mer energikrävande momenten. Nötterna klassas till sist efter kvalitet innan de sedan förpackas och skeppas ut till resten av världen.

Trots sitt höga pris är macadamianötten en mycket omtyckt nöt som konsumeras i tonvis varje år. Om du inte har upplevt dess mjuka, fylliga konsistens och milda, söta smak tidigare har du definitivt något att se fram emot.

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Läs mer macadamianötter

Frågor och svar om macadamianötter 

Är macadamianötter nyttigt?

Macadamianötter är näringsrika nötter fulla av järn, magnesium och fibrer. De är dessutom rika på nyttiga omättade fetter och omega-3.

Vad har macadamianötter för näringsvärde?

I tabellen i texten hittar du näringsinnehåll för macadamianötter. Nötterna är en av de fettrikaste nötterna, runt 76 % av nöten är fett, fulla av omättade fetter och omega-3- och omega-6-fettsyror.

Hur kan man använda macadamianötter?

Macadamianötter kan användas inom matlagning och bakning. De är även goda som snacks precis som de är. I texten hittar du goda tips på hur du kan använda macadamianötter.

Vad är macadamianötter bra för?

Macadamianötter är sprängfyllda av nyttiga fetter där en stor del av fetterna är enkelomättat fett eller fleromättade fettsyror. Macadamianötter kan användas i matlagning men är även populärt inom hud- och hårvård. För kroppsvård rekommenderar vi macadamiaolja. I texten länkar vi till ekologisk och kallpressad macadamiaolja som är utmärkt för torr eller åldrande hud.

Var kan man köpa macadamianötter?

Macadamianötter finns i välsorterade matbutiker och hälsokostbutiker. Välj gärna ekologiska och naturella nötter. För kroppsvård rekommenderar vi macadamiaolja.