Hur öppnar man en kokosnöt?

Kokosnöten kan vara en svår nöt att knäcka – trots att den i botanisk mening inte ens är en nöt utan en stenfrukt. Med hjälp av de enkla instruktionerna nedan har du dock goda förutsättningar för att lyckas.

Steg 1: Gör ett hål i kokosnöten

oCwRWqInnan man bryter upp nöten tömmer man med fördel först ur vätskan genom ett hål. Enklast åstadkommer man detta genom att kraftfullt slå till med en hammare på en skruvmejsel eller en kraftig spik. Se till att placera mejseln/spiken i en av de mörkfärgade fördjupningar som oftast är tre till antalet. Dessa är kokosnötens svagaste punkter.

Steg 2: Töm kokosnöten på vätska

za5oUDSamla upp kokosvattnet i en behållare, det går bra att till exempel blanda i smoothies eller dricka som det är. Vätskan ska inte förväxlas med kokosmjölk, som består av rivet och pressat fruktkött.

De bruna, torkade kokosnötter som saluförs i svenska butiker innehåller dock inga stora mängder kokosvatten. Vistas man i tropiska trakter kan man få tag på färska, gröna kokosnötter som ännu inte utvecklat fruktkött utan istället är fyllda av vätska. Kokosvatten från färska nötter är rikt på bland annat kalium, magnesium och antioxidanter och har på senare år blivit en trendig hälsodryck som kan köpas på flaska.

Steg 3: Bryt upp kokosnötens skal

När nöten är tömd är det dags att öppna den. Detta kan man göra genom att knacka med hammaren mitt på nöten och fortsätta runtom tills dess att den klyvs i två bitar.

En annan metod är att svepa in nöten i en handduk och krossa den med hammaren. Välj ett hårt och tåligt underlag och stoppa om handduken ordentligt för att undvika flygande skärvor. Fruktköttet frigörs sedan från skalet med hjälp av en liten vass kniv. En brun hinna blir ofta kvar kring fruktköttet men går att skala bort.

Färsk riven kokos är mer smakrik än torkade kokosflingor och är utsökt i exempelvis asiatiskt inspirerade grytor, müsli, kakor och hemgjord glass. Kokosen kan också mixas med vatten och pressas till kokosmjölk.

Frågor och svar om hur man öppnar en kokosnöt

Hur öppnar man en kokosnöt?

Följ steg för steg-guiden i texten för att snabbt och enkelt öppna en kokosnöt. Du behöver en skruvmejsel eller en spik och en hammare.

Vad behöver man för att öppna en kokosnöt?

Om du följer vår steg för steg-guide om hur du öppnar en kokosnöt behöver du en skruvmejsel, eller en kraftig spik, för att göra ett hål och tömma ut vätskan. Sen behöver du en hammare för att bryta upp kokosnöten.

Är kokosnöt nyttigt?

Läs mer om kokosnöten och dess hälsofördelar i den här texten. Kokos är rikt på omättade fetter, fibrer och mineraler.

Vad kan man göra med en hel kokosnöt?

Fruktköttet i kokosnöten kan ätas som det är. Riv köttet och blanda det grytor, müsli, bakning eller hemmagjord glass. Du kan även göra egen kokosmjölk.

Hur kan man använda kokos?

Här har vi samlat tips på hur man kan använda kokos. Kokojsolja är populärt både inom matlagning och hud- och kroppsvård, och kokoschips är ett nyttigare alternativ till potatischips.

Ett svar till “Hur öppnar man en kokosnöt?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*