Kokosvatten – en nyttig törstsläckare

coconut_drink2Kokosvatten är en naturligt nyttig dryck som framställs från gröna kokosnötter. Kokosvatten är fritt från tillsatser och har ett rykte om sig att vara en av världens bästa drycker att återställa kroppens vätskebalans med.

  • En naturlig sportdryck med elektrolyter
  • Innehåller mineraler som kalium, magnesium och fosfor
  • Fritt från fett och kolesterol
  • Fritt från laktos, gluten och animalier


Kokosvattnets ursprung

za5oUDKokosnöten växer i kokospalmen och skördas när den uppnått en ålder mellan fem och sju månader. Kokospalmen växer främst i länder och på platser där det är tropiskt förekommande klimat. Det vill säga ett klimat som är rikt på nederbörd samt har en medeltemperatur på över 18 grader under årets samtliga månader.

På platser som Karibien, Brasilien, Indien, Sydostasien och Australien är drycken som mest populär. Mycket tack vare den goda smaken samt hälsofördelarna vattnet har.

Kokosvatten bör inte förväxlas med den vita kokosmjölken som är ett vanligt förekommande livsmedel i asiatisk matlagning. Kokosmjölk är en mer trögflytande och fettrik vätska som kommer från det vita fruktköttet i bruna och mogna kokosnötter.

Näringsinnehåll i kokosvatten
18 kcal per 100 gram
1 % av RDI (2000 kcal)
0 % protein
0 % av RDI (55 gram)
5 % kolhydrater
2 % av RDI (275 gram)
5 % socker
10 % av max RDI (50 gram)
0 % fett
0 % av RDI (80 gram)
0 % fibrer
0 % av RDI (30 gram)

Källor: Vita Coco och Livsmedelsverket

Kokosvatten innehåller naturliga elektrolyter

vita_coco_kokosvatten_6005Hälsofördelarna som kokosvatten medför kan vi, bland annat, tacka dess riklighet på elektrolyter för. Dessa så kallade elektrolyter är mineraler såsom natrium och klorid, och de arbetar utanför kroppens celler. De elektrolyter som istället arbetar inne i kroppens celler är kalium, magnesium, fosfat och sulfat.

Elektrolyter är livsviktiga för en människa då kroppen inte kan transportera vatten mellan cellerna utan dessa mineraler. Alltså påverkar elektrolyterna cellernas vätskebalans på ett mycket positivt sätt.

Genom detta kan kokosvatten med fördel användas istället för, eller som komplement till sportdryck under eller efter ett träningspass eller tävling. Kokosvatten är också populärt att bruka under varma sommardagar då kroppen förlorar mycket vätska och används då som en vätskeåterställare.

Kokosvatten är rikt på kalium

A6045r_1Andra fördelar med kokosvatten jämfört med den generella sportdrycken är att kokosvatten innehåller mindre socker, färre kalorier och mindre natrium – men större mängder av kalium. Mängden kalium som finns i kokosvatten kan också jämföras med det kaliumintag som finns i fyra stycken bananer.

Kokosvattnets höga innehåll av kalium kan dessutom hjälpa till att lösa upp, samt ha en förebyggande effekt, på njursten.

De positiva effekterna i kokosvatten, i kombination med den låga sockerhalten, har medfört att många idrottare – istället för sportdryck – använder sig av kokosvatten under tuffa fysiska utmaningar som förebyggande dryck mot utmattnings- och krampsymptom.

Fler fördelar med kokosvatten

  • Kokosvatten hjälper till att reducera högt blodtryck – I många fall kan en oproportionerlig nivå av elektrolyter resultera i högt blodtryck. I och med att kokosvatten innehåller ett tillräckligt och varierat utbud av detta, kan kokosvatten användas som en balanseringsmekanism. I flera fall är det rekommenderat att kokosvatten konsumeras vid varje ny dags början för att främja balansen av dessa elektrolyter.
  • Kokosvatten är fritt från animaliska produkter – Till skillnad från andra sportdrycker, till exempel Gainomax som innehåller mjölkprotein, är kokosvatten helt fritt från animalier. Det är därför en användbar produkt för veganer och vegetarianer.
  • Kokosvatten innehåller varken koffein, taurin eller glukuronolakton – När du dricker kokosvatten behöver du inte oroa dig för några artificiellt framställda kemikalier som är gjorda för att hålla dig pigg och alert.

Frågor och svar om kokosvatten

Är kokosvatten nyttigt?

Ja, kokosvatten innehåller mineraler som kalium, magnesium och fosfor – elektrolyter som hjälper kroppen att återställa vätskebalansen. Kokosvatten är dessutom fritt från fett, kolesterol och animalier.

Vad är kokosvatten?

Kokosvatten är en läskande dryck som framställs från gröna kokosnötter – alltså inte från de bruna kokosnötter vi är vana vid att se i affären. De bruna koksnötter används istället för att framställa kokosmjölk.

Var kan man köpa kokosvatten?

Kokosvatten finns att köpa i matbutiker, kiosker, online-apotek och hälsokostbutiker. Köp gärna naturellt kokosvatten.

Är kokosvatten bra när man tränar?

Ja, kokosvatten kan användas som sportdryck efter, eller under, träning. Kokosvatten innehåller mineraler, så kallade elektrolyter, som är viktiga för kroppens vätskebalans.

Vad har kokosvatten för näringsinnehåll?

I tabellen i texten hittar du näringsinnehåll för kokosvatten. Näringsinnehållet kan dock skilja sig mellan olika märken på kokosvatten. Välj gärna en naturell och osötad variant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*