Varför välja kallpressad kokosolja?

kokosnötsköttKallpressad kokosolja framställs utan användning av lösningsmedel eller påfrestande höga temperaturer.

Kallpressningen är istället en mekanisk process som innebär att kokosköttet helt enkelt pressas på sitt oljeinnehåll. Det gör att så mycket av näringen från kokosen som möjligt bevaras i oljan.


Hur en kallpressning går till

För att man ska få fram denna unika produkt så måste den genomgå en process. Processen består av en pressning och tappning och oftast utförs denna för hand, inom tre dagar efter det att man skördat själva kokosnötterna. Det är en mekanisk process där oljan pressas ur på ett skonsamt sätt, i temperaturer som inte överstiger 39 grader. Genom att pressa på detta sätt så undviker man att oljan tappar sitt ursprungliga innehåll, så den kemiska sammansättningen förändras med andra ord inte. Genom processen så bevarar också kokosoljan sin naturliga antioxidanteffekt, vilket betyder att hållbarheten på produkten är lång, upp till två år.

Det är med andra ord både ekonomiskt och hälsosamt att investera i kallpressad kokosolja. Alla bra ämnen som finns i kokosnöten finns kvar när den kallpressas, till skillnad från om kokosnöten blir varmpressad. I det läget kommer de kemiska sammansättningarna att brytas upp och inte alls vara samma nyttiga tillbehör. Kokosfett är pressad med värme, sådan som man ofta använder till exempelvis ischoklad, och på grund av varmpressningen försvinner de viktiga fettsyrorna och istället skapas det transfetter, som inte alls är lika bra för kroppen.

Den kallpressade kokosoljan blir allt mer populär

Den kallpressade kokosoljan har verkligen genomgått en revolution på marknaden. Tidigare har åsikterna gått isär om hur nyttig denna olja är, och länge har man trott att kokosoljan till och med har varit farligt för hälsan. Anledningen till det är att kallpressad kokosolja innehåller mängder att mättade och fleromättade fettsyror, vilket har tillskrivits hälsoskadliga effekter, så som hjärt- och kärlsjukdomar. Emellertid har detta visat sig vara felaktigt, efter att forskning ytterligare har gjort tester på kokosoljans egenskaper.

Problemet med mättade fetter har inget med den kallpressade kokosoljan att göra. Det är när dessa mättade fetter framställs genom industrin som de blir farliga, inte när de skapas på ett naturligt sätt som i kallpressningen av kokosolja. Skillnaden mellan dem båda gör att kokosoljan istället hjälper dig att exempelvis gå ner i vikt, sänka ditt blodtryck och hålla dig frisk, det vill säga motsatsen till vad onaturliga mättade fetter gör. Det är ett skamfilat rykte som kokosoljan har haft, en stämpel som nu effektivt tvättas bort med nya rön om fördelarna med denna kallpressade olja.

Frågor och svar om kallpressad olivolja

Varför kallpressad kokosolja?

Kallpressad kokosolja tillverkas utan uppvärmning vilket gör att många av de nyttiga näringsämnen som finns i kokosnötens fruktkött finns kvar i oljan efter tillverkning. Kokosolja innehåller inga transfetter utan har kvar nyttiga fettsyror.

Vad är kallpressad kokosolja?

Kallpressad kokosolja är kokosolja som framställs utan hög värme. Oljan pressas fram ur kokosnöten fruktkött. I texten beskrivs mer utförligt hur kallpressning går till.

Var kan man köpa kallpressad kokosolja?

Kallpressad kokosolja finns i de flesta matbutiker och hälsokostbutiker. I texten länkar vi till ekologisk kallpressad kokosolja som är rik på de nyttiga MCT-fettsyrorna.

Är kallpressad kokosolja nyttigt?

Kallpressad kokosolja innehåller inga transfetter, till skillnad från till exempel kokosfett som framställs under höga temperaturer. Kokosolja innehåller nyttiga medellånga fettsyror, MCT-fetter. Kokosolja ska dock ätas med måtta, precis som annat rent fett.

Vilken kokosolja ska jag välja?

Kallpressad och ekologisk kokosolja utan tillsatser är den nyttigaste kokosoljan. Kokosoljan vi rekommenderar i texten har hög kvalitet och säljs till ett bra pris från en pålitlig återförsäljare.

3 svar till “Varför välja kallpressad kokosolja?”

 1. Hej!
  Av det jag förstått så skall oljan inte hettas upp till mer än 42 grader men ändå står det att oljan tål höga temperaturer- hur höga då? Verkar konstigt då man rekommenderar att ha kokosolja i typ allting… bakning, stekning, kaffet Mm som har högre temperatur än 42 grader? Blir förvirrad.
  Mvh Marie

  • Hej Marie,

   bra frågor som tåls att förtydligas! Kallpressad kokosolja görs utan värme. Kokosnöten gröps ut och köttet pressas.
   Genom att inte göra någon upphettning alls bibehålls maximalt näringsvärde och antioxidanter. V

   Men, med några få undantag, så minskar näringsämnen på alla typer av livsmedel vid upphettning. När det gäller kokosolja så klarar den sig relativt bra vid upphettning och det är först vid rökpunkten som den blir riktigt onyttig (177 grader celcius)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*