Är det någon skillnad på kokosolja och kokosfett?

KokosoljaKokosolja och kokosfett är i allmänhet samma sak. Båda varianter består av fett som har pressats ur kokosfruktkött.

I de flesta fall syftar kokosolja på produkten i sin flytande form medan kokosfett syftar på den i sin stelnade form. Skillnaden är alltså densamma som mellan vatten och is.


Skillnaden mellan varm och kall

Vissa hävdar att det finns en betydande skillnad mellan kokosolja och kokosfett, och den skillnaden bygger på hur oljan framställs. Kokos innehåller väldigt många bra ämnen och fettsyror, bland annat den så viktiga laurinsyran som återfinns exempelvis modersmjölk. För att man ska kunna tillgodose sig dessa ämnen så behöver kokosnötterna genomgå en process där dessa ämnen bevaras i slutprodukten och inte förvanskas genom framställningsprocessen. Det är i framställningen som skillnaden ligger, det är där som man avgör om slutprodukten kommer att bli kokosolja eller kokosfett.

De flesta av er har säkert kommit i kontakt med kokosfett. Det är en klassisk ingrediens som man använder sig av när man gör ischoklad till julen, och det silvriga omslaget återfinns säkert i de allra flesta svenska kylskåp. Själva produkten kommer från kokosnötter, men det som skiljer den från kokosolja är framställningsprocessen.

Kokosfett framställs genom varmpressning, där själva kokosköttet hettas upp. På grund av denna upphettning så förlorar produkten många av de hälsosamma fettsyror som finns i kokosnöten och ersätts istället med transfetter, något som inte är speciellt hälsosamt för dig. Dessutom försvinner antioxidanteffekten, vilket gör att kokosfett behöver vara en kylvara.

Kokosolja, å andra sidan, är kallpressad. Det betyder att den inte har hettats upp över 39 grader och det i sin tur gör att slutprodukten kommer innehålla precis samma nyttiga ämnen som kokosnöten gjorde från början. Inga transfetter kommer att finnas, det är enbart de fleromättade och mättade fetterna som kvarstår. Dessutom bevaras antioxideringseffekten, vilket i sin tur gör att kokosoljan kan förvaras var som helst, med en hållbarhet i upp till två år.

Frågor och svar om kokosolja och kokosfett

Är kokosolja och kokosfett samma sak?

Nja, i grunden är det samma sak, fett från kokos, men produkterna framställs på olika sätt. Kokosolja är flytande vid ungefär 25 grader, medan kokosfett är fast. Läs mer om skillnaderna mellan kokosolja och kokosfett i texten.

Vad är skillnaden mellan kokosolja och kokosmjölk?

Kokosolja är fett som kallpressats ur fruktköttet i kokosnöten. Kokosmjölk pressas ur fruktköttet och blandas sedan med vatten. Kokosolja är alltså rent fett och kokosmjölk är kokos med tillsatt vatten.

Vad är kallpressad kokosolja bra för?

Kallpressad kokosolja innehåller fler av de näringsämnen som kokosnöten innehåller in sin naturliga form. Läs mer om kallpressad kokosolja här.

Är kokosolja nyttigt?

Både ja och nej. Kokosolja innehåller mättade fetter, en typ av fett vi inte rekommenderas att äta så mycket av. Fettkedjorna i kokosolja är dock kortare, så kallade MCT-fetter som av många anses vara nyttiga. Läs mer om hälsofördelar med kokosolja här.

Kan man steka i kokosolja?

Ja, det går bra att steka i kokosolja. Kokosolja tål höga temperaturen vilket gör att oljan fungerar bra för matlagning. Läs mer om stekning i kokosolja här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*