Kokosolja – en nyttigare matolja

Kung Markatta KokosoljaKokosoljan är en av de mest hälsosamma och näringsriktiga oljorna som går att köpa. Använd gärna oljan i bakverk eller som stekolja i matlagning.

 • God källa till naturligt mättat fett
 • Fri från transfetter
 • Innehåller laurinsyra som stärker immunförsvaret
 • Innehåller MCT-fettsyror som ökar ämnesomsättningen


Hälsofördelar med kokosolja

Kokosolja
 • Innehåller nyttiga MCT-fetter - Medellånga fettsyror (MCT-fetter) förbränns snabbare av kroppen och förkommer mer sällan i fettvävnad än andra fettsyror. De kan därför vara bra om du vill hålla ner vikten.
 • Fritt från transfetter - Transfetter, som bildas vid industriell härdning av omättade fetter och vegetabiliska oljor, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Näringsinnehåll i kokosolja
900 kcal per 100 gram
45 % av RDI (2000 kcal)
0 % protein
0 % av RDI (55 gram)
0 % kolhydrater
0 % av RDI (275 gram)
0 % socker
0 % av max RDI (50 gram)
100 % fett
125 % av RDI (80 gram)
0 % fibrer
0 % av RDI (30 gram)

Källor: Urtekram och Livsmedelsverket

Kokosolja är en nyttig olja rik på mättat fett

coconuts-331263_640Kokosoljan har flera hälsosamma egenskaper som gör att den står ut i jämförelse med andra oljor och fetter.

Andra vegetabiliska oljor har en tendens att bilda ohälsosamma biprodukter vid upphettning till vanlig koktemperatur. Det gör inte kokosolja då den tål höga temperaturer bättre och därmed också lyckas bibehålla sitt höga näringsvärde vid upphettning.

Till skillnad från många andra oljor innehåller kokosolja antioxidanter som hjälper kroppen att skydda sig från skadlig oxidation i våra celler. Oljan bidrar också till att stärka immunförsvaret eftersom den innehåller ämnen som kaprinsyra, kaprylsyra, antimikrobiella lipider och laurinsyra. Dessa ämnen har bland annat antibakteriella och svampdödande egenskaper.

Kokosolja är särskilt användbar för dig som vill komma i bättre fysisk form

När det gäller träning och viktnedgång har kokosoljan även här välgörande egenskaper i och med att den lätt förvandlar fettet till energi och dessutom innehåller färre kalorier än vissa andra oljor. Genom sina goda egenskaper ökar kokosolja både din uthållighet och dina energinivåer vilket tillåter dig att maximera din träning.

Eftersom kokosoljan innehåller korta och medellånga fettsyror är den mycket användbar vid viktnedgång. Med hjälp av kokosoljan ökar kroppens ämnesomsättning i takt med att den stressade bukspottkörteln avlastas och därmed bränns mer energi.

Kokosoljan kan även påverka skelettet på ett positivt sätt. Då den innehåller både kalcium och magnesium har oljan en förmåga att göra benen starkare. Kvinnor som i medelåldern drabbas av benskörhet kan därmed rekommenderas att tillföra kokosolja i kosten för att förebygga skelettets försvagning.

5 sätt att använda kokosolja

 • muffinsIstället för smör bakning – Kokosolja är ett vegetariskt och nyttigt alternativ till smör som kan användas i kakor, bullar, bröd eller snacks.
 • Som stek- eller frityrolja – Eftersom kokosolja tål höga temperaturer väl är det en utmärkt olja att använda istället för till exempel raps- eller olivolja. Det kan däremot vara svårt att se när det stekpannan har blivit tillräckligt varm med kokosolja eftersom oljan inte ändrar färg när det blir varmt, till skillnad från vanligt smör. Passa dig därför så att den inte blir för varm.
 • Som pålägg – Att byta ut smöret på smörgåsen mot kokosolja är ett enkelt sätt att ta till vara på alla nyttiga hälsoeffekter av oljan.
 • Istället för vitlökssmör – Kokosolja kan kryddas med vitlök eller örtkryddor för att skapa en god smaksättande olja. Denna kryddolja kan med fördel ringlas över till exempel rostade eller färska grönsaker.
 • Som återfuktande skönhetsolja – Kokosolja går även att använda som en naturlig hudkräm eller hårinpackning när hud och hårtoppar är extra torra. Oljan har en återfuktande effekt och en dryg konsistens som gör att den snabbt går in i huden.

Kokosolja är inte samma sak som härdat kokosfett

cocos_unileverKokosolja hade länge ett dåligt rykte bland kostrådgivare och forskare. Dels för sitt höga innehåll av mättat fett, men också för för att tester som tidigare gjordes på härdat kokosfett visade att det kunde innehålla transfetter som är skadliga för hälsan.

Därför dömde man ut alla typer av fett från kokos, även den icke härdade kokosoljan. Problemet med detta var att den naturliga kallpressade kokosolja har en annan kemisk sammansättning än det härdade kokosfettet och att den därför inte innehåller några skadliga transfetter.

Under de senaste åren allt fler kostrådgivare börjat acceptera den naturliga kallpressade kokosoljan som en god källa till fett och en helt ofarlig del av en varierad och sund kost. Motståndet mot mättat fett har i allmänhet minskat drastiskt under de senaste tio åren. Istället har kritiken riktats mot socker och kolhydrater som anses ligga bakom en stor del av överviktsproblemen och ohälsan i västvärlden.

SmartaMaten.se kan du läsa mer om härdat kokosfett och produkten ”Cocos” från Unilever, vars silverfärgade förpackning man kan hitta i de flesta matbutiker i Sverige.

Kokosolja framställs ur fruktkött från kokosnöten

Till den kallpressade hälsosamma oljan används endast det färska, rena och vita köttet som finns i kokosnöten. Kokosnöten ska helst också vara ekologisk och handplockad.

När kokosnöten öppnats utvinner man oljan genom en speciell centrifugeringsteknologi som dessutom bevarar smaken och doften av kokos. Oljan får inte tillverkas under upphettning eller tillsättas med kemikalier, blekmedel, konstgödning eller andra tillsatser.

Det finns ett antal olika sätt att utvinna kokosolja. De kallpressade är de som ofta anses vara mest hälsosamma eftersom den metoden är mest skonsam mot näringsinnehållet i oljan.

Frågor och svar om kokosolja

Är kokosolja nyttigt?

Ja, kokosolja är en nyttig olja. Den innehåller naturligt mättat fett, MCT-fetter och inget transfett. Kokosolja tål dessutom höga temperaturen vilket gör att den med fördel kan användas i matlagning. Läs mer om hälsofördelarna med kokosolja i texten.

Hur kan man använda kokosolja?

Kokosolja kan användas i matlagning, bakning och som skönhetsolja. Oljan kan ersätta andra matfetter vid stekning eller fritering. Det går även bra att ha kokosolja på mackan eller i kaffet.

Kan man använda kokosolja som hudvård?

Ja, kokosolja går bra att använda på huden – både på kroppen och i ansiktet. Oljan är återfuktande, dryg och doftar riktigt gott.

Kan man använda kokosolja i håret?

Ja, kokosolja kan användas i håret för att återfukta torra hårtoppar eller som hårinpackning. Om man har känslig hårbotten kan kokosolja användas för att lindra klåda och andra besvär.

Kan man använda kokosolja som solskydd?

Nej, kokosolja är inte ett bra alternativ till solskyddskräm. Kokosolja innehåller en liten mängd naturligt SPF, men inte i den grad att det kan användas som solskydd. Det skyddar heller inte mot solens skadliga UV-strålar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*