Hur mycket kolhydrater innehåller kokosmjöl?

Kolhydraten glukosEtt bra kokosmjöl bör innehålla max 9 kolhydrater per 100 gram – en stor skillnad jämfört med vanligt vetemjöl som innehåller närmare 73 gram kolhydrater vid samma mängd.

Kokosmjöl innehåller dessutom många nyttoämnen som exempelvis fettsyror som är bra för upptaget av fettsyror, magnesium och kalcium.

Kokosmjöl innehåller inte heller gluten eller laktos. Det kan vara en fördel speciellt för känsliga personer att använda den här sortens mjöl som också innehåller mycket fibrer. Mjölet är mycket bra för matsmältningen samt att det reglerar blodsockret och sänker blodfetterna.


Vad är kolhydrater?

Kolhydrater är ett samlingsnamn för sockerarter, kostfibrer och stärkelse. Dessa är gemensamt är den viktigaste källan till energi. Kolhydraterna kommer nästan uteslutande från växtriket. En del kolhydrater kan däremot också komma från djurriket, exempelvis mjölksocker som är detsamma som laktos. Kolhydrater finns också i livsmedel som innehåller mycket socker som godis, saft och läsk. Även vitt mjöl innehåller en stor mängd kolhydrater, ungefär 73 gram på 100 gram mjöl.

Det finns olika typer av kolhydrater. Ofta talas det om långsamma och snabba kolhydrater. Vad som avgör vilken sorts kolhydrat det är beror på hur blodsockernivån påverkas. Resultatet mäts i ett så kallat glykemiskt index (GI). Ett högre glykemiskt index betyder också högre blodsockernivåer som i sin tur förbränns snabbt och gör att man måste äta oftare.

Ungefär 45-60 procent av det man äter brukar vanligen komma från kolhydrater. Eftersom kolhydrater är så energirika och i vissa fall bryts ned snabbt är det lätt att äta för mycket om man baserar större delen av sin kost på kolhydrater. Att minska intaget av kolhydrater kan hjälpa till med viktminskningen då ett högt intag fett och proteiner ger en större mättnadskänsla. För de allra flesta är det pasta, potatis, vitt bröd och socker vi måste dra ned på. Vill man inte helt ge upp bakverk är då kokosmjöl ett alternativ.

Frågor och svar om kokosmjöl och kolhydrater

Hur mycket kolhydrater innehåller kokosmjöl?

Kokosmjöl innehåller cirka 9 gram kolhydrater på 100 gram. Det kan dock skilja sig mycket mellan olika kokosmjöl, så kontrollera alltid näringsinnehållet på förpackningen. Vissa kokosmjöl kan innehålla över 20 gram kolhydrater per 100 gram. I texten länkar vi ett kokosmjöl med endast 9 gram kolhydrater.

Kan kokosmjöl ersätta vetemjöl?

Ja, det går bra att ersätta vetemjöl med kokosmjöl. 1 dl vetemjöl kan bytas mot 1/4 dl kokosmjöl. Läs mer om hur du bakar med kokosmjöl här.

Är kokosmjöl bra för LCHF?

Ja, kokosmjöl kan vara ett bra alternativ för den som äter LCHF. Kom ihåg att köpa ett kokosmjöl av hög kvalitet med lägre kolhydratinnehåll. Vi länkar kokosmjöl med endast 9 gram kolhydrater i texten.

Vad har kokosmjöl för näringsinnehåll?

Här hittar du näringsinnehåll för kokosmjöl. Näringsinnehållet, och särskilt mängden kolhydrater, kan skilja sig mycket mellan olika märken. Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningen.

Vilket kokosmjöl ska jag köpa om jag äter LCHF?

Om du vill äta så lite kolhydrater som möjligt bör du välja ett kokosmjöl av hög kvalitet med mindre kolhydrater. Vi länkar ett ekologiskt kokosmjöl utan tillsatser med endast 9 gram kolhydrater per 100 gram mjöl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*