Innehåller kokosmjöl gluten?

VetekornKokosmjöl är helt fritt från gluten, men innehåller mycket fibrer, protein och nyttigt fett.

Eftersom kokosmjöl inte innehåller vete, råg eller något annat sädesslag så innehåller det inte heller gluten. Kokosmjöl kan därför ersätta vanligt mjöl vid glutenfri bakning och matlagning.

Eftersom kokosmjölet innehåller en förhållandevis låg andel kolhydrater passar det utmärkt till dem som äter LCHF-kost. Det kan dessutom användas av personer som äter raw-food.

Mjölet går utmärkt att använda för att ersätta eller komplettera vanligt mjöl. Kokosmjölet har dock en annan konsistens och kan bli lite plattare i strukturen. För att korrigera det kan man använda ägg för att binda ihop och fylla ut bakverket. Mjölet har också en tydlig smak av söt kokos vilket innebär att man inte behöver använda så mycket socker när man bakar med det. Här kan du läsa mer om hur man använder kokosmjöl i bakning.


Vad är glutenintolerans?

Glutenintolerans eller celiaki som det även brukar kallas innebär att man är överkänslig mot det glutenprotein som finns i olika sädesslag son råg, korn och vete. Gluten gör så att de glutenkänsliga personernas tarmludd i tarmens slemhinna skadas. Tarmluddets funktion är att tillgodogöra sig näringsinnehållet i maten. Tarmen skadas till sist så mycket av glutenet att den blir helt slät, utan tarmludd.

Att vara intolerant mot gluten räknas inte som en allergi, därför ska intoleransen inte heller förväxlas med veteallergi. Glutenintolerans går aldrig över men symtomen kan försvinna om man äter glutenfri kost. Orsaken till att vissa personer blir glutenintoleranta är okänd men glutenintoleransen brukar vara ärftlig.

Några av symptomen vid glutenintolerans:

  • Diarré, gaser och uppblåsthet i magen
  • Blodbrist och brist på järn, samt brist på folsyra och vitamin B12
  • Barnlöshet
  • Viktras
  • Trötthet och orkeslöshet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*