Att tänka på när du bakar med kokosmjöl

Kakor med kokosmjölKokosmjöl är ett nyttigt alternativ till vanligt vetemjöl. Det innehåller betydligt mindre kolhydrater, men mer protein och fibrer. Att baka med kokosmjöl är dock inte samma sak som att baka med vanligt mjöl, utan det finns ett flertal skillnader som kan vara bra att känna till.

  • Lite kokosmjöl räcker – 1 dl vetemjöl kan ersättas med så lite som 1/4 dl kokosmjöl.
  • Kokosmjöl absorberar mycket vätska – Öka mängden vätska genom att använda mer ägg, mjölk eller vatten.
  • Kokosmjöl är naturligt sötare än vetemjöl – Mindre socker behövs i bakverk gjorda med kokosmjöl.
  • Använd färdiga recept för bästa resultat – Att omvandla ett recept med vetemjöl till kokosmjöl kan vara svårt eftersom olika ingredienser och blandningar reagerar olika på mjölet


Bra att veta om kokosmjöl

Eftersom kokosmjöl inte innehåller gluten blir det lite plattare i konsistensen vid jäsning än vanligt mjöl som innehåller gluten. Man kan istället använda ägg för att få ett fylligare bakverk. Kokosmjöl tenderar också att dra åt sig mycket vätska. Därför ska man akta sig för att överdosera mjölet. Kokosmjöl kan med fördel kombineras med ett nötmjöl, till exempel mandelmjöl, som inte absorberar vätska lika flitigt. Ett annat alternativ är att helt enkelt tillsätta extra ägg och vatten om degen blir för torr.

Ett bra kokosmjöl bör inte innehålla mer än 9 kolhydrater per 100 gram. Det sänker också det totala kaloriinnehållet i det färdiga bakverket. Det finns idag olika sorters kokosmjöl att köpa på marknaden. Vissa av mjölsorterna innehåller mer kolhydrater och brukar då också vara billigare. Ska man sikta in sig på LCHF-kost bör man därför se upp med vilket märke av kokosmjöl man köper.

Kokosmjöl är ett nyttigt alternativ med lite kolhydrater

Eftersom mjölet är rikt på fibrer är det bra för matsmältningen. Kostfibrerna når tjocktarmen utan att brytas ned i tunntarmen vilket i sin tur innebär att fibrerna inte används som energi i kroppen. Kroppen kräver ungefär 30 gram fibrer per dag men det är inte många som får i sig det. Därför kan man ersätta en del av det vanliga mjölet med kokosmjöl när man bakar eller gör smoothies. Det går också bra att ha i gröten. Eftersom mjölet är gluten- och laktosfritt passar det bra för dem som är gluten- eller laktosintoleranta.

Mjölet kommer från köttet i kokosnöten där oljan först kallpressas varpå köttet sedan torkas försiktigt i max 40 grader för att sedan malas ner till mjöl. Tack vare detta kan mjölet sedan hålla en ”rå” standard och kan användas av dem som äter Raw-food. Den här behandlingen gör också att mjölet är fyllt av nyttiga vitaminer och mineraler samtidigt som det innehåller en hög andel kostfibrer och proteiner.

Frågor och svar om att baka med kokosmjöl

Är kokosmjöl nyttigt?

Ja, kokosmjöl innehåller många nyttiga näringsämnen samtidigt som det innehåller mindre kolhydrater än vetemjöl. Läs mer om kokosmjöl och dess hälsofördelar i den här texten.

Hut mycket kokosmjöl istället för vetemjöl?

1 dl vetemjöl kan bytas ut mot 1/4 dl kokosmjöl. Tänk dock på att vetemjöl absorberar mycket vätska, därför går det inte att byta vetemjöl mot kokosmjöl i alla recept. Lägg till mer vatten, ägg eller mjölk om degen upplevs som torr med kokosmjöl.

Hur smakar kokosmjöl?

Kokosmjöl smakar förstås av kokos – mjölet görs av fruktköttet från kokosnöten. Det har en lite sötare smak än till exempel vetemjöl vilket gör att bakning med kokosmjöl ofta behöver mindre socker än bakning med vetemjöl.

Var kan man köpa kokosmjöl?

Kokosmjöl finns i välsorterade matbutiker och i många hälsokostbutiker. Vi länkar till ekologiskt kokosmjöl från en pålitlig återförsäljare. Kokosmjöl utan andra tillsatser.

Är kokosmjöl bra för LCHF?

Ja, kokosmjöl kan användas för att ersätta vetemjöl om man vill äta mindre kolhydrater. Kokosmjöl innehåller mellan 9 och 25 gram kolhydrater per 100 gram beroende på märke. Vetemjöl kan innehålla över 70 gram. Läs mer om kolhydrater i kokosmjöl här.

2 svar till “Att tänka på när du bakar med kokosmjöl”

  1. ”Kokosmjöl absorberar mycket vätska – Öka mängden vätska genom att använda mer ägg, mjöl eller vatten.”
    Visst menar du ”mjölk” istället för ”mjöl” eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*