Kokosmjöl – glutenfritt med mindre kolhydrater än vetemjöl

KokosmjölKokosmjöl är ett näringsrikt mjöl som framställs ur fruktköttet från kokosnötter. Kokosmjöl används framför allt som ett nyttigt och glutenfritt alternativ till vetemjöl i bakning. Men det kan också användas som fibertillskott i bland annat smoothies.

 • Innehåller mycket protein (ca 20%)
 • Rikt på fibrer (ca 60%)
 • Mindre kolhydrater än vetemjöl
 • Fritt från glutenHälsofördelar med kokosmjöl

Kokosmjöl
 • Fritt från gluten - Gluten är en sammansättning proteiner som finns i vete, råg och korn. Cirka 2 % av Sveriges befolkningen lider av glutenintolerans vilket innebär att dessa proteinerna skadar tarmen. Skadorna ger näringsbrist som leder till oförklarlig trötthet och låga blodvärden.
 • Innehåller nyttiga MCT-fetter - Medellånga fettsyror (MCT-fetter) förbränns snabbare av kroppen och förkommer mer sällan i fettvävnad än andra fettsyror. De kan därför vara bra om du vill hålla ner vikten.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Källa till protein - Proteiner är livsnödvändiga näringsämnen som behövs för att bland annat bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för immunförsvarets funktion. Att få sig tillräckligt mycket protein är särskilt viktigt om du vill bygga muskelmassa eftersom muskler till största del består av just protein.
Näringsinnehåll i kokosmjöl
346 kcal per 100 gram
17 % av RDI (2000 kcal)
16 % protein
29 % av RDI (55 gram)
22 % kolhydrater
8 % av RDI (275 gram)
21 % socker
42 % av max RDI (50 gram)
12 % fett
15 % av RDI (80 gram)
43 % fibrer
143 % av RDI (30 gram)

Källor: Superfruit och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda kokosmjöl

Kokosmjöl kan användas i bakverk som kakor, muffins och matbröd. Det kan också användas för att berika smoothies och drycker med de nyttiga fibrer som kokosmjölet innehåller.

Mjölet kan också strös över både yoghurt, fil eller gröt. Tack vare fibrerna skapas en mättnadskänsla som håller i sig länge. Proteinbarer är ytterligare ett användningsområde för kokosmjölet. Då kombineras det ofta med proteinpulver för att skapa bars som är rika på både protein och fibrer.

 • I bakning – Ersätt en andel av vetemjölet i ett konventionellt recept med kokosmjöl, eller använd mjölet i anpassade recept.
 • Som fibertillskott – Strö över bröd, kakor, kex, snacks och så vidare för att göra din kost mer fiberrik.
 • Till dryck – Tillsätt 0,5-1 msk kokosmjöl i 2,5 dl vatten, juice, shake, smoothie, chokladdryck, te eller kaffe.
 • Som topping – Strö även här 0,5-1 msk kokosmjöl på till exempel yoghurt, müsli, havreflingor och efterrätter.

Kokosmjöl är RAW-food

hela_kokosnötter_närbildKokosmjöl utvinns genom att man torkar det färska, vita kokosköttet som finns i kokosnöten. Köttet kallpressas på sin olja och därefter torkas det så snabbt som möjligt efter skörden på en låg temperatur under 40 grader. Köttet mals sedan ner till ett fint pulver som blir mjölet. Därmed får också mjölet en så kallad rå standard vilket innebär att man även kan använda det i en kosthållning som består av raw-food.

På grund av den försiktiga behandlingen finns fortfarande de flesta nyttoämnena kvar i slutprodukten, som är fullproppad med vitaminer och mineraler. Dessutom innehåller kokosmjölet mycket kostfibrer och proteiner. Kalcium och magnesium, samt livsviktiga aminosyror, är andra nyttiga ämnen som återfinns i kokosmjöl.

Kokosmjöl i bakning

Kakor bakade med kokosmjölMan kan ersätta eller kombinera kokosmjöl med andra mjöl. Kokosmjöl tenderar dock att göra degen torrare jämfört med vetemjöl i samband med bakning av bröd och kakor, vilket gör att man måste tillsätta mer vätska.

Kokosmjöl binder heller inte ihop lika bra som vanligt mjöl eftersom det är fritt från gluten. Det är glutenet som skapar den elastiska effekten i vanliga degar. För att motverka en deg eller smet som faller isär kan man tillsätta lite vätska, ta mindre mjöl och använda ägg för att binda ihop. Du kan även prova fiberhusk som har goda bindande egenskaper.

Då det kan vara lite knepigt att byta vanligt mjöl mot kokosmjöl rakt av måste man prova sig fram metodiskt. Det går inte att använda konventionella vetemjölsrecept och behålla ordinarie måttangivelser även om man bytt ut mjölprodukten. Smaka på degen när du bakar, smakar den gott och är lagom kletig blir nog slutresultatet bra också.

Generellt bör du hålla dig till recept anpassade för kokosmjöl. Men om du byter ut en del av vetemjölet mot kokosmjöl i ett recept brukar 10-15% av ordinarie måttangivelse vara en bra tumregel att hålla sig till.

Tips för dig som ska köpa kokosmjöl

Superfruit KokosmjölAllteftersom kokosmjöl har blivit mer populärt har också utbudet av märken och förpackningar ökat. Idag kan du hitta mjölet i både vanliga matbutiker och specialiserade hälsokostbutiker.

Men det ökade utbudet har också gjort att mjöl av lägre kvalitet, eller onödigt höga priser, har dykt upp i butikerna. Om du vill göra en bra affär när du köper ditt kokosmjöl bör du förslagsvis jämföra olika märken, priser och butiker med varandra innan du slår till.

 • Håll koll på kolhydraterna – Mängden kolhydrater i kokosmjöl kan skilja flera hundra procent mellan olika varumärken. Läs på innehållsförteckningen innan du köper så att du vet vad du får.
 • Kokosflingor är inte kokosmjöl – Hur finmalda kokosflingorna än är så är de inte samma sak som kokosmjöl. Till skillnad från kokosmjöl har kokosflingor nämligen inte avfettats under tillverkningsprocessen.
 • Köp stora förpackningar – Om du är en flitig användare av kokosmjöl finns det ingen anledning att köpa små förpackningar med några ynka hundra gram mjöl i. Att köpa större förpackningar på 1 kg eller mer kan spara dig många kronor i längden.
 • Undvik de vanliga matbutiker – På nätet och i hälsokostbutiker kan du köpa kokosmjöl till lägre priser och i större förpackningar än på ICA eller liknande mataffärer.

Frågor och svar om kokosmjöl

Är kokosmjöl nyttigt?

Kokosmjöl är rikt på många olika nyttiga näringsämnen. Det innehåller mycket protein och fibrer, och är samtidigt helt fritt från gluten och innehåller mindre kolhydrater än vetemjöl.

Hur mycket kolhydrater i kokosmjöl?

Kokosmjöl innehåller ungefär 22 gram kolhydrater på 100 gram. Näringsinnehållet kan dock skilja sig mellan olika tillverkare och märken. Kokosmjöl innehåller i regel mindre kolhydrater än vetemjöl.

Vad har kokosmjöl för näringsinnehåll?

I tabellen i texten hittar du näringsinnehåll för kokosmjöl. Kokosmjöl är rikt på fibrer och protein, men innehåller mindre kolhydrater än vetemjöl.

Kan man använda kokosmjöl istället för mandelmjöl?

1 dl mandelmjöl kan i regel bytas ut mot 2 msk kokosmjöl. Tänk på att kokosmjöl suger upp mer vätska än mandelmjöl, därför kan man behöva tillsätta 1 till 2 msk fiberhusk om man byter från kokosmjöl till mandelmjöl. Kokosmjöl och mandelmjöl är populära alternativ för den som äter enligt LCHF eller vill minska på intaget av kolhydrater.

Är kokosmjöl glutenfritt?

Ja, kokosmjöl är helt glutenfritt. Mjölet görs av fruktköttet från kokosnötter och innehåller inget spannmål. Kokosmjöl kan med fördel användas vid bakning istället för vetemjöl. Läs mer om bakning med kokosmjöl här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*