Kokoschips – mer fibrer och mindre kolhydrater än chips

coconut-390933_640Kokoschips är ett enkelt och gott mellanmål med många nyttigheter. Kokoschipsen innehåller få kolhydrater, men mycket fibrer och naturligt mättat fett.

 • Mindre kolhydrater än potatischips
 • Fritt från transfett
 • Högt innehåll av fibrer
 • Innehåller mineraler som zink, magnesium och kalium


Hälsofördelar med kokoschips

Kokoschips
 • Innehåller nyttiga MCT-fetter - Medellånga fettsyror (MCT-fetter) förbränns snabbare av kroppen och förkommer mer sällan i fettvävnad än andra fettsyror. De kan därför vara bra om du vill hålla ner vikten.
 • Fritt från transfetter - Transfetter, som bildas vid industriell härdning av omättade fetter och vegetabiliska oljor, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
Näringsinnehåll i kokoschips
570 kcal per 100 gram
29 % av RDI (2000 kcal)
5 % protein
9 % av RDI (55 gram)
21 % kolhydrater
8 % av RDI (275 gram)
6 % socker
12 % av max RDI (50 gram)
47 % fett
59 % av RDI (80 gram)
24 % fibrer
80 % av RDI (30 gram)

Källor: Urtekram och Livsmedelsverket

Hur kan man använda kokoschips?

Kokoschips kan användas i många olika sammanhang. De kan bland annat ätas som ett snacks direkt ur förpackningen. Men de kan också blandas i müsli eller strös över mat.

 • Blanda kokoschips med nötter för att göra en god och mättande müsli
 • Strö över kvarg eller yoghurt till frukost
 • Panera fisk med kokoschips istället för ströbröd för att göra måltiden lite mer spännande
 • Blanda kokoschips i ris, wok, soppa eller sallader
 • Kokoschips passar utmärkt i desserter eftersom de har en naturlig sötma och knaprig konsistens
 • Kombinera gärna kokoschips med mörk choklad och nötter

Den söta smaken i kokos gör socker, sirap eller tillsättandet av andra sötningsmedel i maten överflödiga. Mindre socker leder i sin tur att ditt blodsocker hålls på en stabilare nivå. Många människor med ett sockerberoende upplever också att deras sötsug minskar när de äter kokos regelbundet istället för socker. Genom att ersätta socker och sötningsmedel med kokos tar man också bort ämnena som triggar sötsuget och därigenom spär på beroendet.

Hur tillverkas kokoschips?

Kokoschips framställs från kokosnötens vita fruktkött som hyvlas till strimlor och sedan torkas. Kokosnötter har använts under många sekler för sitt hälsobringande innehåll. Kokosnöten är dock egentligen en stenfrukt och inte en nöt som många tror. Det är också därför många med nötallergi ändå kan äta kokos.

Kokosnötkärnan är omgiven av ett 1-2 centimeter tjockt, vitt fruktkött. Fruktköttet är aromatiskt och sprängfyllt med nyttigheter. Bland annat innehåller den kalium, magnesium, järn och fosfor. Av fruktköttet kan man utvinna olja men också kokosfett och kokosflingor och chips.

Hur gör man egna kokoschips?

Färska kokoschipsOm du vill göra egna kokoschips så är det enkelt. Till att börja med bör du inhandla en hel kokosnöt. Du gör chipset av själva frövitan som du finner inuti kokosnöten.

Det knepigaste med hela processen är att ta sig in i själva kokosnöten. Förslagsvis använder du dig av en hammare för att få bort det hårda skalet. Efter att du fått upp nöten kan du använda en osthyvel eller någon annan skalare.

Skala sedan ut små, fina strimlor som sedan blir chipsen. Efter det är det bara att lägga dem på en plåt som du sätter in i ugnen på ungefär 180 grader i 5 minuter. Du kan ta ut dem när de blivit lagom krispiga.

Frågor och svar om kokoschips

Är kokoschips nyttigt?

Kokoschips innehåller, i jämförelse med potatischips, mindre kolhydrater, inga transfetter, mer fibrer och dessutom mineraler som zink, magnesium och kalium.

Vad har kokoschips för näringsinnehåll?

I tabellen i texten hittar du näringsinnehåll för kokoschips. Kokoschips är rika på nyttiga fetter, fibrer och kolhydrater, och fattiga på socker.

Hur gör man egna kokoschips?

I texten hittar du ett enkelt recept på hur du gör egna kokoschips. Använd gärna fruktköttet från en hel kokosnöt. Här finns en steg för steg-guide om hur du öppnar en kokosnöt.

Var kan jag köpa kokoschips?

Kokoschips säljs i välsorterade matbutiker och i vissa hälsokostbutiker. Vi länkar till ekologiska kokoschips med Fairtrade-certifikat. välj mellan naturella eller saltade med havssalt.

Hur kan man använda kokoschips?

Kokoschips kan ätas som snacks, men de kan även strös över müsli, kvarg, yoghurt eller gröt, användas istället för ströbröd vid panering av fisk eller blandas ner i olika maträtter. I texten hittar du fler tips på hur du kan använda kokoschips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*