Så vet du om du är allergisk mot kokos

AllergisnuvaKokosallergi är relativt ovanligt jämfört med allergi mot till exempel jordnötter eller mandlar, men det finns ändå människor som är allergiska mot kokos.

En viktig sak att understryka är att kokosallergi inte ska förväxlas med kokosintolerans.

Vid kokosallergi är symptomen omedelbara och ofta svåra. I vissa fall kan det till och med vara livshotande. Symptom vid kokosintolerans är däremot inte livshotande och de uppkommer sällan direkt efter att man varit i kontakt med kokos. Symptomen uppstår istället timmar, eller till och med upp till en dag, efteråt.

Symptom vid kokosallergi

Symptom vid allergi mot kokos kan te sig på olika vis. Listan nedan innehåller de allra mest generella och vanligaste. Beroende på hur känslig man är kan uppleva olika starka och olika många symptom.

  • Huvudvärk
  • Hosta
  • Svullnad i tunga och hals
  • Astma och andningsproblem
  • Buksmärta
  • Eksem
  • Låg blodtryck och yrsel
  • Hudutslag och blåsor
  • Diarré

Vid allergi mot kokos är det av yttersta vikt att försöka hålla sig borta från det allergiframkallande ämnet. Och inte bara när det handlar om spår av kokos som finns i mat och dryck, utan också där det finns spår av ämnet i till exempel schampo och hudkrämer.

Om en person råkar ut för en livshotande allergisk reaktion behandlas denne med en adrenalininjektion. Är symptomen istället av astmatisk karaktär, behandlas de med selektiva beta-2-stimulerare, vilket är en form av läkemedel som vidgar luftrören.

Om symptomen är milda eller självbegränsande, det vill säga att man har god kontroll över sitt tillstånd och inte upplever signifikativa problem i vardagen, behöver man inte nödvändigtvis medicinsk behandling. Om man själv lider av allergi, eller någon i ens närhet, är det viktigt att skaffa sig kunskap och utbildning inom ämnet.

Det finns flera alternativa livsmedel till kokos. Vid bakning kan kokos ersättas av exempelvis havre, jordnötter eller en hackad torkad frukt. Kokosmjölken kan ersättas av mandelmjölk. Istället för kokosmjöl går det att använda sig av mandel- eller rismjöl. Och vid exempelvis matlagning kan kokosoljan bytas ut mot olivolja.

Frågor och svar om kokosallergi

Kan man vara allergisk mot kokos?

Ja, man kan vara allergisk mot kokos. Det är dock relativt ovanligt att ha kokosallergi. Man kan även vara känslig eller ha intolerans mot kokos.

Vilka är symptomen vid kokosallergi?

Vid kokosallergi får man symptom ganska snabbt efter kontakt med kokos. Man kan bland annat få huvudvärk, hosta, svullnad i tunga och hals, andningsproblem, ont i magen, eksem, yrsel och diarré.

Hur vet man att man är allergisk mot kokos?

Om man får symptom strax efter kontant med kokos har man troligtvis kokosallergi. Om symptomen är starka och inte går över bör man söka läkarvård.

Kan man äta kokos om man har nötallergi?

Kokosnötter är inte direkt släkt med ”vanliga nötter”, utan växer på palmer. De flesta med nötallergi kan äta kokos utan att påverkas. Allergier påverkar dock olika människor olika.

Hur vanligt är det att vara allergisk mot kokos?

Kokosallergi är väldigt ovanligt, men förekommer. De med nötallergi är vanligtvis inte allergiska mot kokosnötter. Man kan även ha kokosintolerans.

3 svar till “Så vet du om du är allergisk mot kokos”

  1. Det kan vara så att har man blodgrupp 0 som jag har så är man extremt känslig för kokos. Läste det i mina anteckningar från boken ”Ät rätt för din blodgrupp”. Tyvärr läste jag bara om min egen blodgrupp, 0, så jag vet inte om det gäller även för någon mer blodgrupp. Allt annat stämmer och jag mår speciellt bra av den mat som rekommenderas för blodgrupp 0. Däremot hade jag missat detta med kokos, eftersom jag läste boken för så länge sedan, då det inte var så vanligt som nu att man köper kokosfett. Har fått diarré och eksem som jag nu sätter i samband med kokosfett både i maten och som ansiktskräm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*