Kokos – den feta nöten från tropikerna

kokosKokosnöten är en stenfrukt som växer i tropiska klimat i länder längs med ekvatorn. Kokosnötens fruktkött innehåller mycket energi, fibrer och mineraler vilket har gjort det till ett populärt livsmedel bland hälsomedvetna människor.

 • Saften från nötens inre används för att göra kokosvatten och kokosmjölk
 • Kokosnötens fruktkött kan pressas för att framställa kokosolja
 • Fruktköttet kan torkas för att göra kokosflingor, kokoschips och kokosmjöl
 • Nektarn från kokospalmens blommor användas för att producera kokossocker


Hälsofördelar med kokosnöt

 • Innehåller nyttiga MCT-fetter - Medellånga fettsyror (MCT-fetter) förbränns snabbare av kroppen och förkommer mer sällan i fettvävnad än andra fettsyror. De kan därför vara bra om du vill hålla ner vikten.
 • Fritt från transfetter - Transfetter, som bildas vid industriell härdning av omättade fetter och vegetabiliska oljor, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
Näringsinnehåll i kokosnöt
352 kcal per 100 gram
18 % av RDI (2000 kcal)
3 % protein
5 % av RDI (55 gram)
6 % kolhydrater
2 % av RDI (275 gram)
6 % socker
12 % av max RDI (50 gram)
34 % fett
43 % av RDI (80 gram)
9 % fibrer
30 % av RDI (30 gram)

Källor: Livsmedelsverket och Livsmedelsverket

Kokosnötens ursprung

tree-228541_640Kokosnöten växer på kokospalmen och är främst vanlig i tropikerna längs kusterna, men också i södra Europa och USA. Kokosnöten växer längst upp i palmen i klasar om 10-20 stycken i varje grupp. Kokosnötterna växer under hela året.

När man planterar palmen använder man den skrumpna nöten. Nöten får ligga tills den skjutit skott, sedan planterar man skottet på en bra plats men det tar ungefär tio år innan palmen bär frukt. När den väl börjar bära frukt kan den göra det i upp till hundra år.

Själva kokosnöten är den kärna som växer på stammen. Den kan väga upp till tre kilo. När den är grön plockas den för att användas som dricknöt. Väntar man tills den torkat och skrumpnat kallas den för torr kokosnöt. Köttet inuti är då vitt och tjockt. Det är av denna nöt man tillverkar kokosflingor och kokosmjölk.

Fettet i kokosnöten har många fördelar

coconut-390933_640Forskarna har gjort studier på naturfolk som äter kokosnötter och kommit fram till att dessa inte lider av samma välfärdssjukdomar som vi gör i västvärlden.

I västvärlden äter vi andra typer av matfett och dras med sjukdomar och tillstånd som högt blodtryck, höga blodfetter, och hjärtproblem. Dessa problem dyker sällan upp i länder där kokosen odlas i trädgårdarna och man regelbundet tar tillvara på kokosnötens olika användningsområden. Det finns många möjliga orsaker till detta fenomen, men kokosfettets nyttiga egenskaper kan vara en av dem.

 • Kokosfettet förbränns snabbt i kroppen – De MCT-fettsyror som finns i kokosfett ökar ämnesomsättningen och lagras inte lika lätt i kroppens fettreserver som andra energikällor.
 • Kokosfett innehåller kaprinsyra och laurinsyra – Dessa två fettsyror har påvisats sig vara både bakterie- och virushämmande.
 • Kokosfett är fritt från transfetter – Naturligt framställd kokosolja innehåller inga onyttiga transfetter.
 • Kokosfett är mycket värmetålig – Till skillnad från andra fetter så oxiderar inte kokosolja förrän vid 180 grader vilket gör den väldigt användbar vid stekning, fritering och annan matlagning.

Kokosolja utvinns genom att man använder det vita, rena köttet i kokosnöten. Därefter centrifugeras köttet och man får olja. Den här behandlingen gör att den härliga smaken av kokos finns kvar. Inga kemikalier eller andra konstgjorda ämnen ska tillsättas. Det finns lite olika sätt att producera kokosolja men den kallpressade är mest naturliga.

Omogna kokosnötter används för att göra kokosvatten

coconut_drink2Den senaste i raden produkter framställda på kokosnöt är kokosvattnet, som har fått mycket uppmärksamhet inom fitnessvärlden. Kändisarna har genast anammat drycken och dricker den gärna efter ett träningspass, drycken sägs nämligen återfukta kroppen bättre än någon annan dryck.

Kokosvattnen är den genomskinliga vätska som finns inuti den gröna kokosnöten och som senare blir till det vita fruktköttet i den mogna nöten. Det är det som man senare gör kokosolja och kokosflingor av. Kokosvatten består till största delen av vatten men innehåller också en rad andra nyttigheter som mineraler, vitaminer, kalcium, zink och fosfor. Hela 12,5 procent av kokosvattnet är kalium. Kokosvattnet kallas ibland också för naturens egen sportdryck.

Det är trots allt inte påvisat om kokosvattnet återställer vätskebalansen bättre än andra sportdrycker men en sak är säker – den är i alla fall mer hälsosam än kemiskt framställda sportdrycker eftersom den endast innehåller naturliga ämnen.

Mogna kokosnötter används för att göra kokosmjölk

oCwRWqUr den mer mogna kokosnöten utvinner man kokosmjölken. Då har den förut genomskinliga vätskan inuti nöten blivit mjölkvit och tjock. Kokosmjölk är mer krämig och fylligare än både grädde och mjölk. Ren kokosmjölk är också givetvis helt laktosfri vilket passar bra om man är känslig för mejeriprodukter.

Fetthalten i kokosmjölken brukar ligga på runt 25 procent och är bland annat rik på magnesium, järn, kalium och fosfor. Tyvärr är den kokosmjölk vi köper i affären ofta utspädd med vatten. En bra regel är att ju mindre vatten det är i kokosmjölken desto renare är den.

Frågor och svar om kokos

Är kokos nyttigt?

Kokos innehåller nyttiga fetter, så kallade MCT-fetter. Dessa fetter förbränns snabbt i kroppen.Läs mer om det nyttiga fettet i kokosnötter i texten. Kokos innehåller mycket fibrer som ger en långvarig mättnad och håller magen i form.

Hur öppnar man en kokosnöt?

Här hittar du en steg för steg-guide om hur du öppnar en kokosnöt. Följ de enkla instruktionerna och öppna din kokosnöt.

Vad har kokosnöt för näringsinnehåll?

I tabellen texten hittar du näringsinnehåll för kokosnöt. Kokosnöt är rik på nyttiga fetter och fibrer. Den innehåller relativt lite socker och kolhydrater.

Vad finns i en kokosnöt?

I en öppnad kokosnöt finns vitt och mjukt fruktkött som är rikt på kokosfett och fibrer. Om kokosnöten är omogen finns det koksvatten i nöten. Detta vatten kan drickas direkt ur nöten.

Vilken kokosnöt ska man köpa?

I matbutiker finns ofta de bruna kokosnötterna. Leta efter en med tyngd som innehåller vätska när du skakar på den. Välj en nöt som är hel och utan sprickor – då smakar den bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*