Jordnötssmör – gott nötsmör rikt på protein och nyttigt fett

JordnötssmörJordnötssmör är ett livsmedel som traditionellt setts innehålla för mycket fett och som är onyttigt. Men i och med att synsättet på fett håller på att förändras så har synen på produkten förändrats drastiskt.

Det är sant att jordnötter och jordnötssmör har en hög fetthalt. Men de innehåller också många andra viktiga näringsämnen som protein, fibrer och mineraler vilket gör dem till nyttiga energikällor i måttliga mängder.

 • Rikt på omättat fett
 • Källa till protein
 • Innehåller antoxidanten resveratrol
 • Omtyckt av fitnessentusiaster


Hälsofördelar med jordnötssmör

Jordnötssmör
 • Högt innehåll av magnesium - Magnesium behövs för att våra nerv- och muskelfunktioner ska fungera normalt. Magnesium används också vid kroppens egna produktion av proteiner.
 • Källa till järn - Brist på järn är den vanligaste näringsbristen i världen och är allra vanligast bland kvinnor i fertil ålder. Järn behövs för att blodets upptagning och transport av syre ska fungera normalt. Ämnet finns framför allt i köttprodukter, men även i många nötter och frön.
 • Högt innehåll av folat - Folat är en form av B-vitamin som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Brist på folat ger blodbrist eftersom kroppen inte kan bilda tillräckligt många röda blodkroppar. Livsmedelsverket rekommenderar att alla kvinnor tar folsyretillskott i samband med graviditeter eftersom folatbrist är vanligt bland människor som inte äter tillräckligt mycket frukt och grönt.
 • Högt innehåll av E-vitamin - E-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppens celler från skadlig oxidation. Antioxidanter hindrar nedbrytningen av fettsyrorna i cellmembranen vilket förlänger deras livslängd.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Källa till protein - Proteiner är livsnödvändiga näringsämnen som behövs för att bland annat bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för immunförsvarets funktion. Att få sig tillräckligt mycket protein är särskilt viktigt om du vill bygga muskelmassa eftersom muskler till största del består av just protein.
Näringsinnehåll i jordnötssmör
589 kcal per 100 gram
29 % av RDI (2000 kcal)
24 % protein
44 % av RDI (55 gram)
22 % kolhydrater
8 % av RDI (275 gram)
8 % socker
16 % av max RDI (50 gram)
50 % fett
63 % av RDI (80 gram)
8 % fibrer
27 % av RDI (30 gram)

Källor: USDA och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda jordnötssmör

Bakverk med jordnötssmör

 • På mackan – Jordnötssmör är gott på smörgåsen till frukost eller mellanmål. Om du inte är rädd för socker kan du även kombinera smöret med jordgubbssylt, för att skapa den klassiska amerikanska smakkombinationen peanut butter and jelly.
 • I bakning – Jordnötssmör kan också användas i kakor och desserter. Till exempel som ingrediens i topping till cupcakes eller för att göra hemgjorda peanut butter cups, vilket är en form av chokladpraliner med jordnötssmörfyllning.
 • I smoothies – Att lägga till ett par matskedar jordnötssmör i en smoothie ger ett snabbt, proteinrikt och gott mellanmål.
 • Som grönsaksdipp – Många väljer att doppa morötter, selleri, äpple eller andra frukter i jordnötssmör och ha detta som ett gott och nyttigt snacks.

Att tänka på innan du köper jordnötssmör

Kung Markatta Jordnötssmör

 • Köp rent jordnötssmör – Jordnötssmör gjort på enbart jordnötter, och möjligen lite salt, kan vara en bra källa till nyttigt fett, protein och fibrer. Tyvärr tillsätter många tillverkare socker och palmolja vilket försämrar näringsvärdet. Detta gäller speciellt för jordnötssmör med chokladsmak.
 • Du kan göra ditt eget jordnötssmör – Om du vill veta exakt vad ditt jordnötssmör innehåller kan du göra ditt eget själv hemma. Allt som krävs är rostade naturella jordnötter och en matberedare att mixa dem i.
 • Det är okej att smöret skiktar sig – Ekologiskt jordnötssmör kan skikta sig vilket innebär att det kan bildas ett lager av olja ovanpå den malda nötmassan. Detta är inte farligt och betyder inte att smöret är härsket eller för gammalt för att äta, utan är enbart en konsekvens av att smöret inte innehåller några stabiliseringsämnen.
 • Vissa nötallergiker tål jordnötssmör – Bara för att du är allergisk mot nötter betyder det inte att du inte automatiskt inte kan äta jordnötssmör. I botanisk mening är jordnötter nämligen inte en nöt, utan ett frö inuti en baljkapsel. Var dock försiktig med att testa jordnötssmör om du är orsaker på om du är jordnötsallergiker eller inte.

Läs mer om jordnötssmör

Frågor och svar om jordnötssmör

Är jordnötssmör nyttigt?

Jordnötssmör innehåller mycket fett – något som av många klassas som onyttigt. Fettet i jordnötssmör är omättat, ett fett kroppen använder som energi. Jordnötssmör innehåller även mycket protein, fibrer, magnesium och järn.

Vad har jordnötssmör för näringsinnehåll?

I tabellen i texten kan du se vad jordnötssmör har för näringsinnehåll. Jordnötssmör är energirikt, rikt på fett och innehåller lite socker. Näringsinnehållet kan dock skilja sig mellan olika typer av jordnötssmör.

Vilket jordnötssmör är bäst?

Om man vill ha ett nyttigt jordnötssmör ska man leta efter ett smör som är så rent som möjligt – alltså utan tillsatser av socker, palmolja och choklad. Man kan enkelt göra eget jordnötssmör, då kan man lättare kontrollera innehållet.

Hur kan man använda jordnötssmör?

Jordnötssmör är gott på mackan, som topping på gröt eller smoothies och som dipp till grönsaker. Man kan även använda det i bakning och matlagning.

Hur mycket protein innehåller jordnötssmör?

Jordnötssmör innehåller cirka 24 gram protein per 100 gram. Näringsinnehållet skiljer sig dock mellan olika tillverkare.