Jordnötsolja – en prisvärd olja med mild nötsmak

JordnötsoljaJordnötsolja utvinns precis som namnet antyder ur jordnötter. Jordnötternas höga fetthalt (ca 50 %) gör det lätt att pressa dem på olja.

Jordnötsolja är en av de vanligaste vegetabiliska oljorna och är i jämförelse med sesamolja också väldigt billig. Använd den gärna som ett gott och spännande alternativ i matlagning och bakning.

 • Lätt nötig smak
 • Tål höga temperaturer
 • Nästan doftlös
 • Klar eller ljusgul färg


Hälsofördelar med jordnötsolja

Jordnötsolja
 • Högt innehåll av E-vitamin - E-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppens celler från skadlig oxidation. Antioxidanter hindrar nedbrytningen av fettsyrorna i cellmembranen vilket förlänger deras livslängd.
 • Hög andel omättat fett - Fett är en viktig energikälla som behövs för att våra celler och hormoner ska fungera normalt. Att äta mer fleromättat fett från växtriket, i förhållande till mättat fett från kött och mejeriprodukter, kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Näringsinnehåll i jordnötsolja
884 kcal per 100 gram
44 % av RDI (2000 kcal)
0 % protein
0 % av RDI (55 gram)
0 % kolhydrater
0 % av RDI (275 gram)
0 % socker
0 % av max RDI (50 gram)
100 % fett
125 % av RDI (80 gram)
0 % fibrer
0 % av RDI (30 gram)

Källor: USDA och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda jordnötsolja

Wokade grönsaker

 • I asiatisk matlagning – Jordnötsoljan är inte så vanlig i traditionell svensk matlagning, men den förekommer desto oftare i det asiatiska köket. Där används oljan i alltifrån grytor och currys, till såser och desserter.
 • I wokrätter – Jordnötsolja kan med fördel användas vid wokning i höga temperaturer. Jordnötsoljans smak förändras nämligen inte vid upphettning och den har en hög brännpunkt, på hela 220 grader Celsius.
 • I salladsdressing – Jordnötsoljan används även i det franska och det italienska köket. Här har den dock främst använts kall, vanligtvis som en salladsolja eller som en ingrediens i dressingar och majonäs.
 • I marinad – Om du gillar smaken av jordnötter kan du marinera kött, fisk, rotfrukter eller grönsaker i en marinad med jordnötsolja som bas. Ett tips är blanda oljan med soja, vitlök och riven ingefära.

Att tänka på innan du köper jordnötsolja

Hela jordnötter med skal

 • Jordnötsolja finns av olika kvaliteter – Jordnötsolja framställs genom att skalade nötter mals ned till ett fint pulver. Detta pulver pressas sedan i olika omgångar, under olika temperaturer och med olika tillsatser för att utvinna oljan. Det är dessa olika behandlingar som göra att det finns jordnötsolja av olika kvalitet.
 • Kallpressad jordnötsolja har högst kvalitet – Den kallpressade jordnötsoljan framställs genom att de malda nötterna pressas två gånger utan värme och med endast lite tillsatt vatten. Denna typ av olja har högst kvalitet och bäst smak. Ju fler gånger pulvret pressas och ju mer tillsatser som tillsätts desto sämre blir oljan för matlagningsbruk.
 • Nötallergiker kan vara känsliga för jordnötsolja – Det är viktigt att komma ihåg att en stor del av befolkningen är allergiska mot nötter i allmänhet och jordnötter i synnerhet. Är man allergisk kan man även reagera på jordnötsolja.
 • Raffinerad jordnötsolja är bättre för nötallergiker – Oljans grad av raffinering spelar stor roll när det gäller allergi. Allergi orsakas nämligen av ett protein i nöten. Detta protein finns i kallpressade och mindre raffinerade oljor. I de finraffinerade oljorna försvinner proteinet under raffineringen och denna olja bör inte påverka allergiker. Tänk dock på att alla allergiker reagerar olika, varför det är bäst att vara försiktig.

Läs mer jordnötsolja

Frågor och svar om jordnötsolja

Är jordnötsolja nyttigt?

Jordnötsolja utvinns av jordnötter och innehåller höga halter E-vitamin, en antioxidant, och mycket omättat fett. Omättat fett från växtriket kan, i jämförelse med mättat fett, minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Var kan man köpa jordnötsolja?

Jordnötsolja finns i välsorterade matbutiker och hälsokostbutiker. Oljan är vanlig i asiatisk matlagning, och kan även hittas i butiker med fokus på livsmedel från Asien.

Hur kan man använda jordnötsolja?

Använd jordnötsolja i matlagning, som salladsdressing eller när du marinerar kött. Oljan har en mild och nötig smak. Den tål även höga temperaturer och är därför bra att woka i.

Vad har jordnötsolja för näringsinnehåll?

I tabellen i texten hittar du näringsinnehåll för jordnötsolja. Precis som alla andra oljor så innehåller jordnötsolja uteslutande fett. En hög andel av fettet i jordnötsolja är omättat.

Vilken jordnötsolja är bäst?

Kallpressad jordnötsolja har bäst smak och håller högst kvalitet. Om man är känslig mot jordnötter, eller andra nötter, ska man välja en raffinerad olja istället.