Jordnötter – klassiska nötter rika på protein och energi

Salta jordnötterJordnöten är en av våra mest populära och välkända nötsorter. I måttliga mängder är den även väldigt nyttig, åtminstone så länge du håller dig borta från de smaksatta jordnötterna med onödiga tillsatser.

 • Billigt och energirikt mellanmål
 • Källa till protein
 • Högt fiberinnehåll
 • Lågt sockerinnehåll


Hälsofördelar med jordnötter

Jordnötter
 • Högt innehåll av magnesium - Magnesium behövs för att våra nerv- och muskelfunktioner ska fungera normalt. Magnesium används också vid kroppens egna produktion av proteiner.
 • Källa till järn - Brist på järn är den vanligaste näringsbristen i världen och är allra vanligast bland kvinnor i fertil ålder. Järn behövs för att blodets upptagning och transport av syre ska fungera normalt. Ämnet finns framför allt i köttprodukter, men även i många nötter och frön.
 • Högt innehåll av folat - Folat är en form av B-vitamin som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Brist på folat ger blodbrist eftersom kroppen inte kan bilda tillräckligt många röda blodkroppar. Livsmedelsverket rekommenderar att alla kvinnor tar folsyretillskott i samband med graviditeter eftersom folatbrist är vanligt bland människor som inte äter tillräckligt mycket frukt och grönt.
 • Högt innehåll av E-vitamin - E-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppens celler från skadlig oxidation. Antioxidanter hindrar nedbrytningen av fettsyrorna i cellmembranen vilket förlänger deras livslängd.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Källa till protein - Proteiner är livsnödvändiga näringsämnen som behövs för att bland annat bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för immunförsvarets funktion. Att få sig tillräckligt mycket protein är särskilt viktigt om du vill bygga muskelmassa eftersom muskler till största del består av just protein.
Näringsinnehåll i jordnötter
567 kcal per 100 gram
28 % av RDI (2000 kcal)
26 % protein
47 % av RDI (55 gram)
16 % kolhydrater
6 % av RDI (275 gram)
5 % socker
10 % av max RDI (50 gram)
46 % fett
58 % av RDI (80 gram)
9 % fibrer
30 % av RDI (30 gram)

Källor: USDA och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda jordnötter

Jordnötter

 • Som snacks – Jordnötter är ett perfekt snacks om man snabbt vill få energi. Gör gärna din egna nötmix som du kan ha i väskan när du blir hungrig, istället för att köpa de dyra mixerna som säljs i kiosker och mataffärer. Blanda jordnötter med kokosflingor, russin och cashewnötter för en god och energirik kombination.
 • I matlagning – I det sydasiatiska köket är det vanligt att jordnötter används i grytor, wokrätter och såser. Den thailändska jordnötssåsen som ofta serveras på thairestauranger har blivit populär även i Sverige och är fantastiskt god som tillbehör till både kyckling, ris, nudlar och räkor. Du gör den enkelt själv genom att mixa jordnötter med kokosmjölk, curry och vitlök.
 • I jordnötssmör – En amerikansk klassiker som tagit Sverige med storm är jordnötssmöret. Jordnötssmör tillverkas vanligtvis av rostade jordnötter, salt, och ofta tillsatt olja och socker. Du kan köpa jordnötssmör i princip varenda välfylld mataffär, så du slipper leta upp en hälsobutik.
 • I hemgjort jordnötssmör – Att göra eget jordnötssmör är faktiskt inte speciellt svårt och kan det vara roligt att testa. För att göra eget jordnötssmör mixar du skalade rostade nötter tillsammans med lite salt och eventuellt en skvätt rapsolja. Sedan häller du blandningen i en lämplig glasburk som du förvarar i kylskåpet. Jordnötssmör är inte bara gott att ha på smörgåsen, det passar också perfekt att ha i olika bakverk.
 • I jordnötssmjöl – Genom att mala jordnötter får man ett mjöl som innehåller mindre kolhydrater än vanligt vetemjöl, men som innehåller mer protein och fibrer. Oftast används fettreducerade malda jordnötter vilket minskar mängden kalorier i mjölet.

Att tänka på innan du köper jordnötter

Jordnötter med skalJordnöten är en älskad nöt och det är inte speciellt svårt att förstå varför. Det finns många olika sätt som jordnöten kan användas på, vare sig du vill testa något mer klassiskt eller något spännande nytt. Se dock till att läsa på förpackningen innan du köper nötterna för att säkerställa att du inte får något annat än just jordnötter.

 • Välj naturella jordnötter – Chilinötter och andra smaksatta jordnötter är i många fall godare, men de innehåller mer socker, kolhydrater och salt än naturella nötter. Även jordnötter som är ”torrostade” innehåller i regel tillsatt stärkelse och socker. För hälsans skull kan det därför vara bättre att välja icke smaksatta nötter.
 • Alla jordnötssmör är inte nyttiga – För dig som älskar jordnötssmör men vill leva hälsosamt och frågar dig om jordnötssmör egentligen är nyttigt eller onyttigt, kan det vara bra att läsa på innehållsförteckningen lite extra innan du köper en viss sorts jordnötssmör. Många, ofta billigare jordnötssmör, innehåller tillsatt härdat fett och socker. Det finns dock flera tillverkare vars jordnötssmör endast består av malda rostade jordnötter och salt.
 • Jordnötsallergi är vanligt – Fem procent av alla barn mellan 4-18 år i Sverige är allergiska mot jordnötter eller nötter i allmänhet. Vissa av dessa kan reagera starkt bara någon i närheten öppnar en påse med nötter. Undvik därför, med hänsyn till dessa människor, att äta jordnötter på bussen, på kontoret eller när du flyger.

Läs mer om jordnötter

Frågor och svar om jordnötter

Är jordnötter nyttigt?

Jordnötter innehåller mycket protein, fibrer och är en bra källa till järn. Jordnöten i sig är alltså nyttig, men smaksatta jordnötter kan vara en sockerfälla eller saltfälla. Jordnötter är dessutom väldigt energirika.

Vad har jordnötter för näringsinnehåll?

I tabellen i texten hittar di näringsinnehållet för jordnötter. Jordnötter innehåller mycket fett, protein och fibrer. De har ett lågt sockerinnehåll.

Är saltade jordnötter nyttiga?

Allra nyttigast är förstås naturella jordnötter. Saltade jordnötter, och jordnötter med andra tillsatta smaker, kan innehålla mycket socker och andra tillsatser. Salt ska man även vara försiktig med eftersom det kan påverka blodtrycket.

Hur många kalorier innehåller jordnötter?

Jordnötter är energitäta, precis som de flesta andra nötter. Naturella jordnötter innehåller ungefär 567 kalorier per 100 gram.

Vilka är symptomen vid jordnötsallergi?

Jordnötsallergi kan vara allvarligt och reaktionen kommer vanligtvis efter bara ett par minuter. Klåda i munnen och svullnad i ansiktet är vanliga symptom.