Hasselnötssmör – ett nyttigt pålägg med ljuvlig smak

HasselnötssmörHasselnötssmör är fantastiskt gott och en relativt hälsosam källa till fett. Det finns mängder av olika sätt att variera hasselnötssmör och du kan både göra eget eller köpa färdigt i butik.

Vanligast är att blanda hasselnötssmör med choklad eller kakao (vilket ger hemgjord Nutella) men man kan också äta smöret naturellt utan tillsatser.

 • Huvudingrediens i Nutella
 • Utan tillsatt socker
 • Innehåller E-vitamin, magnesium, järn, fosfor och folat
 • Gott på mackan och till bakning

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Hälsofördelar med hasselnötssmör

Hasselnötssmör
 • Fritt från transfetter - Transfetter, som bildas vid industriell härdning av omättade fetter och vegetabiliska oljor, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Högt innehåll av E-vitamin - E-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppens celler från skadlig oxidation. Antioxidanter hindrar nedbrytningen av fettsyrorna i cellmembranen vilket förlänger deras livslängd.
 • Högt innehåll av folat - Folat är en form av B-vitamin som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Brist på folat ger blodbrist eftersom kroppen inte kan bilda tillräckligt många röda blodkroppar. Livsmedelsverket rekommenderar att alla kvinnor tar folsyretillskott i samband med graviditeter eftersom folatbrist är vanligt bland människor som inte äter tillräckligt mycket frukt och grönt.
 • Högt innehåll av magnesium - Magnesium behövs för att våra nerv- och muskelfunktioner ska fungera normalt. Magnesium används också vid kroppens egna produktion av proteiner.
 • Källa till fiber - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Lågt sockerinnehåll - Livsmedel med hög sockerhalt innehåller stora mängder snabb energi men är i allmänhet näringsfattiga. Det gör att man lätt kan få ett energiöverskott om man konsumerar dem vilket leder till övervikt på lång sikt. Socker ökar dessutom risken för hål i tänderna.
Näringsinnehåll i hasselnötssmör
583 kcal per 100 gram
29 % av RDI (2000 kcal)
7 % protein
13 % av RDI (55 gram)
32 % kolhydrater
12 % av RDI (275 gram)
3 % socker
6 % av max RDI (50 gram)
53 % fett
66 % av RDI (80 gram)
3 % fibrer
10 % av RDI (30 gram)

Källor: Conscious Chef Hazelnut Cream och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda hasselnötssmör

Jordgubbsdessert med hasselnötssmör

 • I hemgjord Nutella – Nutella kan du faktiskt göra själv efter det att du gjort ditt hasselnötssmör. För att göra en underbart god nutella tillsätter du helt enkelt kakopulver, vaniljsocker och vanligt socker samt en nypa salt i ditt nygjorda hasselnötssmör.
 • I desserter – Den hemgjorda nutellan kan användas som allt från sås på glass och chokladkakor till pålägg på smörgåsen beroende på dina preferenser. Eller varför inte göra en lyxig brunch i form amerikanska pannkakor med banan, glass, bär och såklart pricken över i:et: din hemmagjorda nutella.
 • I gröt eller smoothie – Det är väldigt smarrigt att tillsätta en sked hasselnötssmör i gröten för att göra den mer mättande. Även smoothien får sig en piff med hasselnötssmör då detta gör den krämigare. Allra bäst passar hasselnötssmöret till smoothien med kakao och banan.
 • Som dipp – Hasselnötssmör fungerar utmärkt som en fyllig dipp till äppelskivor, morötter, selleri eller andra grönsaker.
 • Som marinad – Ett oväntat gott tips är att tillsätta hasselnötssmör när du marinerar kyckling i ugnen. Den nötiga smaken i hasselnötssmöret gifter sig väl med den möra, varma kycklingen och ger en spännande smakkombination.

Att tänka på innan du köper hasselnötssmör

Kung Markatta Hasselnötssmör

 • Undvik missfärgade hasselnötter – När du ska välja hasselnötter inför tillverkningen av ditt hemmagjorda hasselnötssmör är det viktigt att du väljer bra nötter. Undersökningar har visat att mögelgiftet aflatoxin, som är cancerframkallande, kan bildas på nötter som är missfärgade eller skrumpna. Undvik alltså i högst möjliga mån nötter som inte ser relativt färska och fräscha ut.
 • Priserna varierar – För dig som inte har tid eller lust att göra ditt eget smör är det bra att känna till att det finns ett flertal märken som tillverkar hasselnötssmör. Priserna kan dock variera mycket beroende på vilket märke du väljer, så du kan med fördel kolla runt lite innan du bestämmer dig för vilket hasselnötssmör du vill köpa.
 • Rent hasselnötssmör är svårare att hitta – Det är oftast lättare att hitta Nutella-liknande hasselnötssmör med tillsatt socker och kakao, men hasselnötssmör går också att köpa naturellt utan tillsatser. Även varianter gjorda på enbart ekologiska hasselnötter finns. Dessa säljs framför allt i hälsobutiker, vilka finns i de flesta städer i Sverige, men även i butiker på internet.

Tusentals svenskar har upptäckt fördelarna med hasselnötssmör. Oavsett hur du vill användafettet och vilken typ av bakverk och mat du gillar – våga prova och du kommer inte att bli besviken.

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Läs mer om hasselnötssmör

Frågor och svar om hasselnötssmör

Är hasselnötssmör nyttigt?

Hasselnötssmör kan vara mer eller mindre nyttigt beroende på om smöret är smaksatt eller inte. Hasselnötter i sig är en god källa till nyttiga fetter, protein och E-vitamin.

Vad har hasselnötssmör för näringsinnehåll?

I tabellen hittar du näringsinnehåll för hasselnötssmör utan tillsatt socker eller andra tillsatser. Näringsinnehållet varierar förstås mellan produkter och varumärken.

Hur kan man använda hasselnötssmör?

Hasselnötssmör kan användas på mackan, i matlagning, i bakning, som dipp eller som topping på gröt eller i en smoothie. Smaksatt hasselnötssmör är populärt i desserter. Om man tillsätter kakao, vaniljsocker och socker till sitt hasselnötssmör så har man en egen variant på Nutella. Läs mer om hur du kan använda hasselnötssmör i texten.

Var kan man köpa hasselnötssmör?

Vi tipsar om ekologiskt hasselnötssmör utan tillsatt socker och andra tillsatser. Det innehåller bara nyttigheterna från rostade hasselnötter.

Kan man göra hasselnötssmör själv?

Ja, det går utmärkt att göra hasselnötssmör själv. Här hittar du de hasselnötter vi på supernyttigt.se rekommenderar. Självklart ekologiska och prisvärda.