Hasselnötsmjöl – ett näringsrikt och kolhydratsnålt mjöl

Hasselnötsmjöl från LowCarbShopHasselnöten är en älskad nöt i Sverige och många andra delar av världen. Sedan en tid tillbaka har nya användningsområden uppkommit för denna näringsrika kärna.

Hasselnötsmjöl är ett perfekt substitut till den som vill minska eller helt utesluta gluten i kosten och ger en spännande smak i olika bakverk.

 • Fritt från gluten
 • Innehåller mycket mindre kolhydrater än vetemjöl
 • Källa till protein, fibrer, kalcium, E-vitamin m.m.
 • Fyllig smak

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Hälsofördelar med hasselnötsmjöl

Hasselnötsmjöl
 • Fritt från gluten - Gluten är en sammansättning proteiner som finns i vete, råg och korn. Cirka 2 % av Sveriges befolkningen lider av glutenintolerans vilket innebär att dessa proteinerna skadar tarmen. Skadorna ger näringsbrist som leder till oförklarlig trötthet och låga blodvärden.
 • Lågt kolhydratinnehåll - Kolhydrater omvandlas till sockerarten glukos när de når magen. Glukos leder till högre blodsockernivåer och ökad fettinlagring. Många människor skulle må bättre av att äta mat med mer vitaminer och mineraler istället för mycket kolhydrater.
 • Högt innehåll av E-vitamin - E-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppens celler från skadlig oxidation. Antioxidanter hindrar nedbrytningen av fettsyrorna i cellmembranen vilket förlänger deras livslängd.
 • Högt innehåll av folat - Folat är en form av B-vitamin som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Brist på folat ger blodbrist eftersom kroppen inte kan bilda tillräckligt många röda blodkroppar. Livsmedelsverket rekommenderar att alla kvinnor tar folsyretillskott i samband med graviditeter eftersom folatbrist är vanligt bland människor som inte äter tillräckligt mycket frukt och grönt.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Lågt sockerinnehåll - Livsmedel med hög sockerhalt innehåller stora mängder snabb energi men är i allmänhet näringsfattiga. Det gör att man lätt kan få ett energiöverskott om man konsumerar dem vilket leder till övervikt på lång sikt. Socker ökar dessutom risken för hål i tänderna.
Näringsinnehåll i hasselnötsmjöl
650 kcal per 100 gram
33 % av RDI (2000 kcal)
15 % protein
27 % av RDI (55 gram)
17 % kolhydrater
6 % av RDI (275 gram)
5 % socker
10 % av max RDI (50 gram)
61 % fett
76 % av RDI (80 gram)
6 % fibrer
20 % av RDI (30 gram)

Källor: Risenta och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda hasselnötsmjöl

Bröddeg

 • I brödbak – För brödbakaren är hasselnötsmjölet en optimal bas. Prova att mixa mjölet med ägg, solrosfrön, ost, sesamfrön och valfri ost. Brödet blir helt fantastiskt gott och har en underbar nötig smak. Allra godast är brödet när det just kommit ut från ugnen, tillsammans med krämig avokado eller en skiva ost.
 • I pizzadeg – Testa också att göra pizzadeg med hasselnötsmjöl istället för vetemjöl. Detta gör pizzan nyttigare och ger den fler näringsämnen. Efter att pizzabrödet gräddats en stund kan du toppa den med dina favoritingredienser som tomatsås, mozzarella och skinka och sedan låta pizzan ligga kvar i ugnen en stund till. Smaken är matig och du håller dig mätt länge efteråt. Detta är en perfekt familjepizza att ha till fredagsmyset och som passar även de minsta.
 • I söta bakverk – Dina småkakor och muffins får också en ny och mer fyllig smak med hasselnötsmjöl. Prova att byta ut vetemjölet mot hasselnötsmjöl i småkakor som till exempel drömmar eller varför inte i hallongrottor. Eftersom hasselnöt passar ypperligt med choklad, kan du med fördel testa att byta ut hallonsylten mot smält choklad.

Att tänka på innan du köper hasselnötsmjöl

Hasselnötter är älskade av många och kanske vill just du testa något nytt? I så fall är hasselnötsmjölet ett bra alternativ och förhoppningsvis har du nu fått lite inspiration kring hur du kan använda det. Här kommer några saker som är bra att veta om du funderar på att köpa hasselnötsmjöl.

 • Risenta HasselnötsmjölDu kan göra ditt eget hasselnötsmjöl – Hasselnötsmjöl består av malda hasselnötter och du kan själv göra mjölet genom att mixa naturella rostade hasselnötter i en matberedare. Se till att hasselnötterna är ordentligt malda. Du som istället föredrar att köpa färdigt hasselnötsmjöl, kan vända dig till någon typ av hälsobutik då dessa brukar sälja hasselnötsmjöl.
 • Hasselnötsmjöl är dyrare – Hasselnötsmjöl är dyrare än vanligt vetemjöl, men ta hänsyn till att hasselnötsmjöl innehåller näringsämnen som inte finns i vetemjöl. Det kan dock ändå vara en god idé att kolla runt lite och kika på kilopriserna för de olika sorters hasselnötsmjöl som finns på marknaden.
 • Hasselnötsmjöl är glutenfritt – Många människor är känsliga eller allergiska mot gluten idag och just därför är det fantastiskt att man kan använda hasselnötsmjöl (som är glutenfritt) istället för vetemjöl som bas i sina bakverk när man har en person som inte äter gluten hemma hos sig. Det kan vara oerhört uppskattat att på middagen eller kalaset ha ett glutenfritt alternativ att erbjuda och personen i fråga som undviker gluten kommer garanterat att bli mycket tacksam.
Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Läs mer om hasselnötsmjöl

Frågor och svar om hasselnötsmjöl

Är hasselnötsmjöl nyttigt?

Ja, hasselnötsmjöl är en bra källa till proteiner fibrer, kalcium och E-vitamin. Mjölet är dessutom glutenfritt och innehåller mindre kolhydrater än vetemjöl.

Var kan man köpa hasselnötsmjöl?

Köp hasselnötsmjöl i välsorterade matbutiker eller hälsokostaffärer. Du kan även göra eget hasselnötsmjöl. Här tipsar vi om var du kan köpa ekologiska hasselnötter du kan använda till ditt hasselnötsmjöl.

Hur kan man använda hasselnötsmjöl?

Använd hasselnötsmjöl istället för vetemjöl för nyttig och glutenfri bakning och matlagning. Mjölet passar bland annat i brödbak, pizzadeg och söta bakverk.

Är hasselnötsmjöl glutenfritt?

Ja, hasselnötsmjöl är helt fritt från gluten och ett bra substitut för glutenintoleranta eller de som vill undvika vetemjöl av andra anledningar. Det innehåller till exempel mindre kolhydrater än vetemjöl vilket gör mjölet populärt inom LCHF-bakning.

Vad har hasselnötsmjöl för näringsinnehåll?

I tabellen i texten hittar du näringsinnehåll för hasselnötsmjöl. Mjölet är rikt på nyttiga fetter, protein och fibrer och innehåller mindre kolhydrater än vanligt vetemjöl.