Hasselnötter – rika på antioxidanter och magnesium

HasselnötterHasselnötter en av våra mest funktionella nötsorter och kan användas på många olika sätt, kanske främst som snacks och till olika desserter. De är inte bara väldigt goda utan bevisligen också bra för vår hälsa.

 • Smakrika nötter fulla med energi
 • Innehåller antioxidanten E-vitamin
 • Rika på fibrer
 • Kan användas i müsli, mellanmål, bakverk m.m.


Hälsofördelar med hasselnötter

Hasselnötter
 • Högt innehåll av E-vitamin - E-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppens celler från skadlig oxidation. Antioxidanter hindrar nedbrytningen av fettsyrorna i cellmembranen vilket förlänger deras livslängd.
 • Högt innehåll av folat - Folat är en form av B-vitamin som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Brist på folat ger blodbrist eftersom kroppen inte kan bilda tillräckligt många röda blodkroppar. Livsmedelsverket rekommenderar att alla kvinnor tar folsyretillskott i samband med graviditeter eftersom folatbrist är vanligt bland människor som inte äter tillräckligt mycket frukt och grönt.
 • Högt innehåll av magnesium - Magnesium behövs för att våra nerv- och muskelfunktioner ska fungera normalt. Magnesium används också vid kroppens egna produktion av proteiner.
 • Hög andel omättat fett - Fett är en viktig energikälla som behövs för att våra celler och hormoner ska fungera normalt. Att äta mer fleromättat fett från växtriket, i förhållande till mättat fett från kött och mejeriprodukter, kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Lågt sockerinnehåll - Livsmedel med hög sockerhalt innehåller stora mängder snabb energi men är i allmänhet näringsfattiga. Det gör att man lätt kan få ett energiöverskott om man konsumerar dem vilket leder till övervikt på lång sikt. Socker ökar dessutom risken för hål i tänderna.
Näringsinnehåll i hasselnötter
628 kcal per 100 gram
31 % av RDI (2000 kcal)
15 % protein
27 % av RDI (55 gram)
7 % kolhydrater
3 % av RDI (275 gram)
4 % socker
8 % av max RDI (50 gram)
61 % fett
76 % av RDI (80 gram)
10 % fibrer
33 % av RDI (30 gram)

Källor: USDA och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda hasselnötter

Hasselnötter med skal

 • Hasselnötter i nougat – Den franska delikatessen nougat kan du enkelt göra själv genom att mixa krossade hasselnötter, mandel, socker och smält choklad. Nougat är särskilt populärt under julen och kan bland annat användas som fyllning i hemgjorda chokladpraliner. För hälsans skull är det dock bäst att inte äta söta bakverk allt för ofta.
 • Hasselnötter i nötsmör – Hasselnötssmör är ett nyttigare alternativ till Nutella och kan användas både som pålägg och till bakning. Hasselnötssmör tillverkas ofta av rostade hela hasselnötter vilket bevarar näringen i nötterna och ger mycket smak.
 • Hasselnötter i brödbakning – Hasselnötsmjöl, som består av malda hasselnötter, kan användas istället för vetemjöl i brödbakning. Det innehåller mindre kolhydrater samt mer fibrer och protein än vanligt mjöl.
 • Hasselnötter i knäckebröd – Även i hemmagjorda knäckebröd är hasselnötter ett perfekt tillskott. Blanda dina favoritfrön och krossade hasselnötter med rapsolja, en halv deciliter riven ost och med majsmjöl och låt stå i ugnen i runt 20 minuter. Så enkelt gör du alltså ett perfekt mellanmål eller frukost som garanterat håller dig mätt.
 • Hasselnötter i matlagning – Även om det är ovanligt med hasselnötter i maträtter går det att strö rostade hasselnötter över kycklingrätter och risrätter. Det ger en god och spännande smakkombination.

Att tänka på innan du köper hasselnötter

Hasselnötter

 • Välj hasselnötter med innerskalet kvar – Tänk på att köpa hasselnötter där det bruna innerskalet är kvar, då skalet har en hög halt av fibrer och antioxidanter som stärker immunförsvaret och motverkar allvarliga sjukdomar som cancer och hjärtsjukdomar.
 • Naturella nötter är nyttigast – För dig som vill tänka på kaloriintaget kan det vara en bra idé att köpa naturella och osaltade nötter snarare än hasselnötter som rostats i olja, där fettintaget blir runt 15 % eller högre.
 • Nötmixar är onödigt dyra – Ofta kan färdiga mixar av hasselnötter och torkad frukt vara dyra och det är lätt hänt att man köper mixerna på bensinmacken eller på Pressbyrån när man är hungrig efter jobbet. Ett tips för dig som vill vara ekonomisk är att köpa naturella hasselnötter som du sedan blandar med dina favorittillbehör som kokosflingor, russin eller torkade bär. Förpacka sedan mixen i påsar som du kan ha i väskan och ta fram när du behöver lite extra energi.

Läs mer hasselnötter

Frågor och svar om hasselnötter

Är hasselnötter nyttiga?

Ja, hasselnötter innehåller massa näringsämnen som är bra för vår hälsa. Hasselnötter är bland annat rika på E-vitamin, fibrer, folat, magnesium och nyttiga fetter. I texter lyfter vi fram fler hälsofördelar med hasselnötter.

Vad har hasselnötter för näringsinnehåll?

I tabellen i texten hittar du näringsinnehåll för hasselnötter. Hasselnötter är energirika och dessutom rika på protein, fett, kolhydrater och fibrer.

Var kan man köpa hasselnötter?

Vi rekommenderar ekologiska hasselnötter helt utan tillsatser och fria från socker. Hasselnötter finns även i hälsokostbutiker och många större vanliga matbutiker.

Kan man äta skalet på hasselnötter?

Ja, skalet är gott och dessutom riktigt nyttigt. De hasselnötter man köper i affären har ofta ett tunnare mörkt skal, det går bra att äta och innehåller mycket fibrer och antioxidanter.

Hur kan man använda hasselnötter?

Vi tipsar om flera olika användningsområden för hasselnötter i texten. Använd nötterna i bakning, matlagning och som snacks.