Cashewsmör – Ett smakrikt nötsmör rikt på protein

Hemgjort cashewsmörCashewsmör är inte bara gott, utan också ett hälsosammare alternativ till vanligt smör.

Cashewsmör är späckat av energi och protein, precis som jordnötssmör. Det kan användas på många spännande sätt, bland annat i mellanmål, bakning och matlagning

 • Innehåller 20 % protein
 • Rikt på vegetabiliskt fett
 • Utan tillsatt socker
 • Kan användas som pålägg, topping, kakfyllning m.m.

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Hälsofördelar med cashewsmör

Cashewsmör
 • Högt innehåll av järn - Brist på järn är den vanligaste näringsbristen i världen och är allra vanligast bland kvinnor i fertil ålder. Järn behövs för att blodets upptagning och transport av syre ska fungera normalt. Ämnet finns framför allt i köttprodukter, men även i många nötter och frön.
 • Högt innehåll av magnesium - Magnesium behövs för att våra nerv- och muskelfunktioner ska fungera normalt. Magnesium används också vid kroppens egna produktion av proteiner.
 • Högt innehåll av E-vitamin - E-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppens celler från skadlig oxidation. Antioxidanter hindrar nedbrytningen av fettsyrorna i cellmembranen vilket förlänger deras livslängd.
 • Hög andel omättat fett - Fett är en viktig energikälla som behövs för att våra celler och hormoner ska fungera normalt. Att äta mer fleromättat fett från växtriket, i förhållande till mättat fett från kött och mejeriprodukter, kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Källa till protein - Proteiner är livsnödvändiga näringsämnen som behövs för att bland annat bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för immunförsvarets funktion. Att få sig tillräckligt mycket protein är särskilt viktigt om du vill bygga muskelmassa eftersom muskler till största del består av just protein.
 • Lågt sockerinnehåll - Livsmedel med hög sockerhalt innehåller stora mängder snabb energi men är i allmänhet näringsfattiga. Det gör att man lätt kan få ett energiöverskott om man konsumerar dem vilket leder till övervikt på lång sikt. Socker ökar dessutom risken för hål i tänderna.
Näringsinnehåll i cashewsmör
636 kcal per 100 gram
32 % av RDI (2000 kcal)
20 % protein
36 % av RDI (55 gram)
18 % kolhydrater
7 % av RDI (275 gram)
5 % socker
10 % av max RDI (50 gram)
52 % fett
65 % av RDI (80 gram)
2 % fibrer
7 % av RDI (30 gram)

Källor: Renée Voltaire och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda cashewsmör

Kakor med cashewsmör

 • I rawfood – Cashewsmör lämpar sig perfekt för rawbakning. Bland annat kan du göra fantastiskt goda, mättande och nyttiga chokladbollar med cashewsmör, dadlar och kakao som bas. Dessa bollar är perfekt att ta när du känner att du behöver lite extra energi, eller om du vill ha något gott att äta framför teven.
 • I bakning – För dig som inte riktigt fastnat för det här med rawfood kan du istället prova att ersätta smöret i dina småkakor med cashewsmör. Du kan också använda cashewsmör i fyllningar till kakor, muffins och chokladpraliner.
 • I smoothies – Att tillsätta en matsked cashewsmör i din smoothie gör den krämigare och mer mättande. Tillsammans med hallon, blåbär och havremjölk blir smoothien gudomligt god.
 • Med gröt – En sked cashewsmör kan också användas som tillbehör till frukostgröten. Det höga fett- och energiinnehållet i smöret håller dig garanterat mätt fram till lunch!

Hur du gör ditt eget cashewsmör

Hela cashewnötterAtt göra ditt eget cashewsmör behöver inte vara speciellt svårt. Det du gör är att rosta 5 dl cashewnötter på en plåt i ugnen i cirka tio minuter, för att sedan lägga i dem i en matberedare och tillsätta ett par matskedar kokosolja.

Vill du så kan du prova att smaksätta smöret med salt, eller varför inte med lite vanilj? Voilà – på under en halvtimme har gjort ett perfekt substitut till smör eller margarin som du kan ha på smörgåsen, knäckebrödet eller kexen.

För att ditt hemmagjorda cashewsmör ska bli som godast gäller det att välja bra typer av nötter till ditt smör. Försök i största möjliga mån att undvika skrumpna och missfärgade cashewnötter, och välj gärna någon av de ekologiska varianterna som finns på marknaden, för både miljöns och din hälsas skull då ekologiska nötter inte ska vara besprutade.

Du kan även köpa färdigt cashewsmör

Myprotein CashewsmörFör dig som föredrar att köpa cashewsmöret smöret färdigt finns det att införskaffa på burk. Cashewsmör finns att köpa både på vanliga mataffärer men också i mindre kiosker med importerade matvaror och i saluhallar.

Det kan vara bra att jämföra priserna på olika ställen, då dessa kan skilja sig en del beroende på vart du handlar och på vilka märken du väljer.

Genom att beställa större förpackningar (närmare 1 kg) från billiga butiker på nätet kan du spara många kronor jämfört med att köpa små burkar på den lokala ICA-butiken.

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Frågor och svar om cashewsmör

Är cashewsmör nyttigt?

Cashewsmör innehåller samma nyttiga näringsämnen, vitaminer och mineraler som cashewnötter. Det är rikt på protein, nyttiga fetter, järn och har ett lågt sockerinnehåll. Läs mer om hälsofördelarna med cashewsmör i texten.

Hur kan man använda cashewsmör?

Cashewsmör kan användas som vanligt smör eller som ett gott tillskott i smoothies eller gröt – ungefär som jordnötssmör. Ersätt smöret på mackan eller smöret i bakningen med cashewsmör för extra protein och en god smak.

Var kan man köpa cashewsmör?

Supernyttigt rekommenderar cashewsmör från en pålitlig återförsäljare med bra priser. Cashewsmöret är ekologiskt med god smak och en härlig och krämig konsistens.

Vad har cashewsmör för näringsvärde?

I tabellen i texten hittar du näringsvärde för cashewsmör. Cashewsmör innehåller mycket protein, fell, kolhydrater och har ett lågt innehåll av socker.

Hur gör man cashewsmör?

Gör ditt eget cashewsmör enligt receptet i texten. Cashewsmör är enkelt att göra själv, men om man vill köpa färdigt tipsar vi om gott cashewsmör till bra pris.