Cashewnötter – nötter rika på nyttigt fett och mineraler

CashewnötterCashewnötter är en av våra mest populära nötsorter. Även om cashewnötter kanske framför allt används som ett knaprigt tilltugg till fredagsmyset har de en potential att vara mycket mer än så.

Cashewnöten är botaniskt sett egentligen ett frö och är precis som andra frön rik på nyttig energi och näring.

 • Rika på omättat fett
 • Källa till protein
 • Högt innehåll av magnesium, fosfor och järn
 • Kan användas i rawfood, sallader, wokade rätter, som snacks m.m.


Hälsofördelar med cashewnötter

Cashewnötter
 • Högt innehåll av järn - Brist på järn är den vanligaste näringsbristen i världen och är allra vanligast bland kvinnor i fertil ålder. Järn behövs för att blodets upptagning och transport av syre ska fungera normalt. Ämnet finns framför allt i köttprodukter, men även i många nötter och frön.
 • Högt innehåll av magnesium - Magnesium behövs för att våra nerv- och muskelfunktioner ska fungera normalt. Magnesium används också vid kroppens egna produktion av proteiner.
 • Högt innehåll av E-vitamin - E-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppens celler från skadlig oxidation. Antioxidanter hindrar nedbrytningen av fettsyrorna i cellmembranen vilket förlänger deras livslängd.
 • Hög andel omättat fett - Fett är en viktig energikälla som behövs för att våra celler och hormoner ska fungera normalt. Att äta mer fleromättat fett från växtriket, i förhållande till mättat fett från kött och mejeriprodukter, kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Lågt sockerinnehåll - Livsmedel med hög sockerhalt innehåller stora mängder snabb energi men är i allmänhet näringsfattiga. Det gör att man lätt kan få ett energiöverskott om man konsumerar dem vilket leder till övervikt på lång sikt. Socker ökar dessutom risken för hål i tänderna.
Näringsinnehåll i cashewnötter
590 kcal per 100 gram
30 % av RDI (2000 kcal)
15 % protein
27 % av RDI (55 gram)
26 % kolhydrater
9 % av RDI (275 gram)
2 % socker
4 % av max RDI (50 gram)
46 % fett
58 % av RDI (80 gram)
6 % fibrer
20 % av RDI (30 gram)

Källor: Saltå Kvarn och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda cashewnötter

 • Cashewkyckling med risCashewnötter i matlagning – I många länder, bland annat i Thailand, används cashewnöten traditionellt i matlagning. Den kan ge en ny dimension till olika wokrätter genom att vara en kontrast till de något mjukare grönsakerna. Är du en person som gillar mat från de asiatiska köken, kan det vara en god idé att prova att lägga i cashewnötter i ditt ris, i woken eller strö dem över dina såser.
 • Cashewnötter i bakning – Cashewnöten lämpar sig också ypperligt för bakning. Nöten används ofta tillsammans med choklad, till exempel hackad i brownies eller i klassikern Rocky road. Hacka några deciliter cashewnötter, torkad frukt och blanda med choklad så har du ett perfekt julgodis.
 • Cashewnötter som mellanmål – Nötter förknippas ofta med snacks och en näve cashewnötter är perfekt till dig som behöver lite extra energi på jobbet eller innan träningen. Cashewnöten innehåller runt 46 % fett, men dessa fetter är nyttiga och verkar mättande. Fettmängden i cashewnöten är faktiskt bland den lägsta av alla nötsorter och just därför lämpar sig nöten för dig som vill minska ditt kaloriintag men ändå bli mätt.
 • Cashewnötter i rawfood – I många rawfoodrecept är cashewnöten en viktig bas. Ett exempel på detta är rawfood-varianten av chokladbollen, där nöten blandas med bland annat kakao, kokosolja och dadlar för att skapa ett nyttigt mellanmål till chokladälskaren. Dessa bollar är fullspäckade med energi och stillar sötsuget med naturligt socker. En bonus är att du behöver inte få dåligt samvete när du äter en extra boll!

Att tänka på innan du köper cashewnötter

Saltade cashewnötterCashewnötter och andra nötter kan vara relativt dyra livsmedel, men de positiva effekterna för din hälsa är många. Forskning visar att så lite som en handfull nötter per dag kan förlänga ditt liv, då konsumtion av nötter bland annat verkar minska risken att drabbas av cancer och hjärtsjukdomar.

Tänk på att saltade, rostade och smaksatta cashewnötter kan vara väldigt goda, men innehåller mer kalorier, salt, fett och i vissa fall även tillsatt socker. Du som prioriterar hälsan bör därför hellre välja den naturella varianten utan tillsatser.

Tänk på att mögelgiftet aflatoxin kan bildas på alla olika typer av nötter. Var därför noga med att inte köpa nötter som har missfärgningar på sig, eller är skrumpna. För att motverka att nöten blir dålig bör du undvika att förvara cashewnötter i fuktig miljö. Inom EU finns speciella regler för hur mycket av giftet som får finnas i nötter som säljs. I länder utanför EU-samarbetet kan reglerna se annorlunda ut, varför du bör vara extra vaksam när du befinner dig utanför EU.

Läs mer om cashewnötter

Frågor och svar om cashewnötter

Är cashewnötter nyttiga?

Ja, cashewnötter innehåller nyttiga omättade fetter, massor av protein och dessutom magnesium, fosfor och järn. Cashewnötter innehåller även E-vitamin, en antioxidant, som skyddar kroppens celler. Läs mer om hälsofördelarna med cashewnötter i texten.

Vad kan man köpa cashewnötter?

Vi länkar till ekologiska och naturella cashewnötter helt utan tillsatser och smakämnen. Svenkhälsokost.se är en pålitlig hemsida med ett stort utbud av nyttiga nötter.

Vilka nötter innehåller minst kalorier?

Cashewnötter är en nöt som innehåller lite mindre kalorier än många andra nötter. Nötter är generellt väldigt energirika, därför rekommenderas ofta en näve nötter per dag – då får man i sig alla nyttigheter men håller nere kalorierna.

Vilka hälsofördelar har cashewnötter?

I texten har vi listat de främsta hälsofördelarna med att äta cashewnötter. Läs mer om nötternas näringsinnehåll och vad de olika näringsämnena kan göra för kroppen.

Vad har cashewnötter för näringsvärde?

I tabellen i texten hittar du näringsinnehåll för 100 gram cashewnötter. Nötterna innehåller mycket fett, kolhydrater och protein.