Nötter – knapriga snacks fulla med näring

PistaschnötterNötter är fullspäckade med näring och energi direkt från växtriket. De är bland annat är rika på mineraler, protein och omättade fetter.

Nötter kan användas i müsli, tillsättas i sallader, grytor eller soppor eller så kan de ätas naturella som ett gott och nyttigt mellanmål. De kan även användas för att framställa nötoljor, nötsmör, nötmjölk eller nötmjöl.

Inom botaniken räknas nötter som de enfröiga äkta frukter som är hårda, torra, förslutna och är försedda med skal. I mer vardagligt tal, som används på den här hemsidan, kan nötter även syfta på vissa ätbara fruktkärnor som botaniskt sett inte är nötter, till exempel pistaschnötter som botaniskt sett egentligen är frön.


Populära nötter i Sverige

MandlarDe flesta svenska matbutiker har idag ett brett utbud av olika nötsorter. Flera av dessa går att odla i Sverige och har varit en del av svensk matkultur under hundratals år. Mandlar och hasselnötter är exempelvis klassiska svenska julnötter.

  • Mandlar – En av Sveriges mest populära nötter som bland annat är rika på fibrer, protein och järn. Mandlar kan rostas, saltas, kanderas, skållas eller bara ätas naturella som ett knaprigt mellanmål.
  • Hasselnötter – En av de mer smakrika nötterna som bland annat innehåller mycket magnesium och den naturliga antioxidanten E-vitamin. Hasselnötter är särskilt goda att använda i bakning tillsammans med kakao eller choklad.
  • Valnötter – En mjukare nöt med ett högt innehåll av nyttiga fetter, bland annat den fleromättade fettsyran omega-3. Valnötter kan exempelvis användas i sallader, pastarätter eller brödbakning.

Populära nötter från utlandet

JordnötterFörutom våra traditionella svenska nötter finns det även några väletablerade nötsorter från utlandet som svenskar att äta. Pistagenötter och pinjenötter är två exempel på dessa, men ännu mer omtyckta är kanske jordnötter och cashewnötter som man lätt kan hitta i snackshyllorna i de flesta svenska matbutiker.

  • Jordnötter – En av världens populäraste nötter som är rika på protein, fibrer och mineraler. Jordnötter med fördel saltas, rostas eller kryddas med till exempel chili. De kan även mixas för att framställa jordnötssmör.
  • Cashewnötter – Smöriga nötter som är rika på nyttiga fetter och järn. Kan ätas som snacks eller används i grytor eller wokrätter.
  • Paranötter – En stor nöt som innehåller mycket fibrer och omättade fetter. Paranötternas praktiska storlek och milda smörsmak gör dem till ett gott och enkelt mellanmål.

Hur nötter kan användas som hälsokost

Müsli med nötterHela nötter passar utmärkt som ett nyttigt mellanmål och blir särskilt goda om de rostas eller kryddas. Hackade eller skivade nötter passar bättre i bakverk och som garnering. De flesta nötter har en mild och mjuk smak som gör att de är lätta att kombinera med andra ingredienser och smaker.

  • Som mellanmål – Hela nötter är perfekta som energigivande mellanmål. De innehåller mycket energi från fett och protein, utan att innehålla särskilt mycket socker. Om man köper smaksatta nötter bör man dock kasta en blick på innehållsförteckningen för att säkerställa att de inte innehåller något tillsatt socker.
  • Som garnering – Cashewnötter eller pinjenötter kan tillsättas i en sallad, wok eller gryta för att göra rättens smak och textur lite intressantare. Nötterna ökar även måltidens innehåll av nyttiga fetter, protein och mineraler.
  • I bakning – Nötter kan användas vid bakning av bröd, bullar eller kakor på samma sätt som frön. De höjer näringsinnehållet och gör därmed bakverket lite nyttigare. De bidrar förstås även med sin goda smak och knapriga konsistens.
  • Som alternativ till mjöl, smör och mjölk – Nötter kan även användas för att framställa andra livsmedel. Genom att mala skalade mandlar kan man producera mandelmjöl som är ett glutenfritt alternativ till vetemjöl. Genom att mixa jordnötter eller hasselnötter får man ett gott och växtbaserat nötsmör . Om man blandar mandlar med vatten får man en vit mjölk som är väldigt lik vanlig komjölk.

Frågor och svar om nötter

Är nötter nyttigt?

Ja, nötter är rika på energi, nyttiga fetter, protein och massor av mineraler och vitaminer. Många nötter är en bra källa till den nyttiga fettsyran omega-3 som vi människor måste få i oss via kosten.

Hur många kalorier innehåller nötter?

De flesta nötter är energirika och innehåller relativt många kalorier. I tabellen på den här sidan hittar du kaloriinnehåll för våra vanligaste nötter.

Vilka nötter är nyttiga?

Vi har lyft fram cashewnötter, hasselnötter, jordnötter, kokos, macadamianötter, mandlar, valnötter och paranötter som extra nyttiga nötter. Läs mer på respektive sida om varför nötterna är nyttiga.

Är det bra att äta nötter?

Ja, nötter ingår med fördel i en annan varierad kost. Nötter innehåller massa nyttiga ämnen och kan med fördel ätas varje dag. Många nötter är dock väldigt energirika, så en handfull nötter per dag är ett gott riktmärke.

Är salta nötter nyttigt?

Salta nötter innehåller samma nyttiga fetter, vitaminer och mineraler som osaltade nötter. Saltade nötter bör dock ätas med måtta. Salt påverkar nämligen blodtrycket på sikt, därför ska man gärna välja osaltade nötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*