Matcha – hur nyttigt är det egentligen?

Det gröna teet matcha har tagit västvärlden och Sverige med storm under de senaste åren. Det trendiga teet, med ursprung i Japan, anses av många vara nyckeln till ett långt och friskt liv. Med vad är matcha egentligen? Och är det så nyttigt som alla frälsta påstår? 

Matcha med traditionella tillbehör

Matcha – grönt pulver från Japan

Det är svårt att ha missat matcha. På nästan en dag fanns det gröna tepulvret plötsligt i allt från bakelser till latte till glass och i smoothies – och förstås i tekoppar. Den gröna drycken är populär på sociala medier och hälsoinriktade kändisar poserar mer än gärna med sin illgröna kopp matcha. 

Matcha kommer ursprungligen från Japan och har en lång tradition i landet. Teet dricks vid de traditionella teceremonierna, men smaken är även populär i godis och läsk. Det som gör matcha lite speciellt jämfört med andra gröna teer är hur pulvret framställs. Istället för att torka tebladen mals hela plantan ner till ett fint pulver – och då följer även alla antioxidanter som finns i teplantan med hela vägen till tekoppen. Det är alltså här hemligheten ligger, menar de frälsta, i det näringstäta och antioxidantfyllda gröna pulvret. 

Du kan köpa Matcha som pulver, kapslar eller som vanliga tee-påsar. Du kan se att det finns ganska spännande urval till exempel här: https://www.svenskhalsokost.se/sok?s=matcha

Matcha – fullt av antioxidanter 

Matcha är, precis som de flesta gröna teer, alltså fyllt av antioxidanter. En av dessa är polyfenoler, en kraftfull antioxidant som bland annat påstås skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar som högt blodtryck. Den påstås även sätta fart på ämnesomsättningen och skydda kroppen mot åldrande. 

Om man vill känna sig pigg och få den där koffeinkicken, men inte känner för att dricka kaffe, kan matcha vara lösningen. Det gröna teet innehåller nämligen mer koffein jämfört med en kopp vanligt grönt te. Koffeinhalten är inte lika hög som i kaffe, men drycken har en uppiggande effekt som kan hjälpa många att fokusera under de där sista timmarna på jobbet på eftermiddagen. 

Matcha i bakning

Så dricker du matcha

Matchapulver kan som sagt användas i allt från bakelser till smoothies, men allra vanligt är kanske att dricka det som traditionen säger – som ett te. Pulvret vispas ner i varmt vatten, men vattnet ska inte vara kokande! Med gröna teer får man vara lite mer försiktig. 70-80 grader är den perfekta värmen för matcha. Man kan använda en speciell matcha-visp i bambu för att få ett fint skum på sitt te, men det går såklart även bra med vilken visp som helst. Enligt den japanska traditionen dricks teet ur en liten skål, en så kallad chawan. Ungefär 2 gram, eller 1 tesked, matcha burkar vara lagom per kopp och person. 

Man ska dock vara lite försiktigt med hur mycket matcha man dricker. Grön te kan innehålla höga halter av bly. Te som matcha, där man dricker de malda tebladen, ska man därför inte överkonsumera. Max en kopp om dagen rekommenderas. 

Hur smakar matcha?

Om man aldrig har smakat matcha kan smaken vara lite svår att beskriva. I Japan brukar man referera till umami, den femte grundsmaken. Om man ska försöka jämföra matcha med andra smaker har tepulvret en intensiv smak som påminner lite om gräs och spenat, samtidigt som den är lite smörig. 

Källor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*