Hur man rostar solrosfrön

file51e416076e946Att rosta solrosfrön är enkelt att göra hemma och kräver varken någon avancerad förberedelse eller några speciella ingredienser.

Allt som krävs för att rosta oskalade solrosfrön är en ugn, vatten och salt. För att rosta skalade solrosfrön, ofta kallade solroskärnor, krävs bara en ugn.

I den här artikeln kan du läsa två recept på rostade solrosfrön, det ena för saltade solrosfrön med skal och det andra för solroskärnor.

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Hur du rostar solrosfrön med skal

Det här receptet ger salta solrosfrön med en härlig rostad smak. Tänk på att frönas skal kommer bli väldigt salta av den här tillagning, så man bör vara försiktig med att äta för mycket av dem. Saltet är dels inte särskilt bra för hälsan och kan dessutom kännas frätande på tungan.

 1. Skölj av solrosfröna under rinnande vatten så att eventuella smutspartiklar försvinner.
 2. Lägg fröna i en skål och fyll skålen med så pass mycket vatten för att täcka fröna.
 3. Häll i 1/3 dl salt per 1 dl solrosfrön i skålen och rör om.
 4. Låt fröna ligga i saltbadet under natten. Om du inte har tid att vänta kan du tillsätta några extra deciliter vatten och koka upp fröna på spisen. Låt sedan fröna koka på låg värme i 1 – 1,5 timme.
 5. När fröna är klara med saltbadet kan du sätta på ugnen på 150 grader.
 6. Separera fröna från saltbadet med en sil.
 7. Sprid ut fröna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.
 8. Låt fröna rostas i ugnen under cirka 30 minuter. Rör om en eller två gånger under rostningen.
 9. Ta ut ugnsplåt och låt fröna svalna. Sedan är de rostade solrosfröna redo att ätas!

Hur du rostar solroskärnor utan skal

Det här receptet är gjort för skalade solrosfrön, så kallade solroskärnor.

Receptet innehåller varken salt eller olja, men om du vill ge lite mer smak till de rostade solroskärnorna kan du hälla lite olivolja över fröna innan du ställer in dem i ugnen. Du kan också använda ett smaksatt salt på fröna, till exempel citronsalt.

 1. Värm upp ugnen till 150 grader.
 2. Tvätta solroskärnorna genom att häll över dem i en sil och skölja av dem under en vattenkran.
 3. Häll upp solroskärnorna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och sprid ut dem så att de är jämnt fördelade. Smaksätt med eventuell olja och salt.
 4. Rosta solroskärnorna i cirka 30 minuter.
 5. När solroskärnorna är klara kan du äta dem direkt efter att de har svalnat.

Är solrosfrön ett frö?

Solrosfrön är egentligen inget frö, utan en typ av frukt vars fruktkött består av den platta och ljusgråa solroskärnan.

Solrosen har sitt ursprung på den amerikanska kontinenten där den odlades av ursprungsbefolkningen i tusentals år innan de europeiska upptäcksresenärerna kom dit.

På 1500-talet skeppades solrosfrön och solrosolja till Europa där de framför allt blev populära i länderna kring Medelhavet och Mellanöstern. Idag är det faktiskt Ryssland och Ukraina som är de två största producenterna av solrosfrön i världen. Även om man kan odla solrosfrön i Sverige så är svenska frön ovanliga på marknaden.

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Frågor och svar om hur man rostar solrosfrön

Hur rostar man solrosfrön hemma?

I texten tipsar vi om hur man rostar solrosfrön hemma – både med och utan skal. Allt som behövs är en varm ugn, vatten och salt.

Kan man rosta solrosfrön med skal?

Ja, det går bra att rosta solrosfrön med skal. I receptet i texten finns en steg för steg-guide om hur du rostar och kryddar dina solrosfrön med skal.

Kan man rosta solrosfrön utan skal?

Ja, man kan rosta solrosfrön utan skal. De kallas då ofta solroskärnor. I receptet i texten finns en steg för steg-guide som hjälper dig att rosta dina solrosfrön till perfektion.

Är rostade solrosfrön nyttigt?

Solrosfrön innehåller mängder av nyttiga näringsämnen, vitaminer och mineraler. Bland annat nyttiga fetter, protein och B-vitaminer. Rostade solroskärnor kan innehålla mycket olja och salt, men om man rostar själv kan man slav avgöra hur mycket tillsatser man vill ha. Följ vårt recept i texten för goda och nyttiga rostade solrosfrön.

Hur länge håller solrosfrön?

En förpackning med solrosfrön håller sig vanligtvis i ett år. Hållbarheten kan dock skilja sig mellan märken, så kolla alltid på datummärkningen på förpackningen.