Allergi mot sesamfrön

Bröd med sesamfrönAllergi mot sesamfrön är ett allvarligt problem som tyvärr kan vara svårt att upptäcka.

Sesamfrön gömmer sig nämligen ofta som en ingrediens i bland annat bröd, såser och godis. Sesamolja kan också finnas på oväntade ställen som i läppstift och tvål.

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Allergi mot sesamfrön liknar nötallergi

Precis som vid allergi mot nötter är det vissa proteiner i sesamfröna som gör att känsliga personer kan drabbas av allergiska reaktioner. Dessa proteiner kallas för allergener vilket är ett samlingsnamn av ämnen i mat som människor kan vara allergiska mot.

Enligt Livsmedelsverket har det i vissa fall inte krävts mer än 30 milligram sesamfrö för att allergiska reaktioner ska utlösas hos speciellt känsliga personer. Det är mindre än ett enda litet frö.

Symptomen vid allergi mot sesamfrön är samma som vid allergi för andra nötter och frön. En mild reaktion kan bestå av klåda i mun och ögon samt snuva. Eksem kan också förekomma på olika ställen på kroppen. Allvarliga reaktioner kan bestå av kräkningar, ont i magen och astma. I värsta fall kan man drabbas av anafylaktisk chock vilket ofta innebär blodtrycksfall, yrsel och andnöd. Vid sådana allvarliga reaktioner bör man självklart uppsöka sjukvård.

Mat att undvika om du är allergisk mot sesamfrön

Sesamfrön används i både för sin milda nötsmak och sin trevliga konsistens. Precis som andra nötter och frön är det ett näringsrikt livsmedel som bland annat innehåller mycket fett, protein och fibrer. Sesamfrön innehåller också flera nyttiga mineraler som kalcium och magnesium.

Några av de mest vanliga användningsområden för sesamfrön finns listade nedan. Det finns förstås flera livsmedel som innehåller sesamfrön i någon form än dessa. I det asiatiska köket används till exempel sesamolja i många maträtter.

  • Bröd, kakor och andra bakverk kan innehålla sesamfrön
  • Hummus, pesto och liknande produkter kan innehålla sesamfrön
  • Snacks som frökex, nötmix och godis kan innehålla sesamfrön
  • Kosmetika som läppstift, hudkrämer och tvål kan innehålla sesamfrön

Precis som andra ingredienser måste innehåll av sesamfrön i produkter alltid deklareras i innehållsförteckningen. I Sverige är det Livsmedelsverket som styr över hur sådana förteckningar ska se ut, men motsvarande regler finns i andra länder också.

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!