Sesamfrön – nyttiga frön till garnering och frökex

SesamfrönSesamfrön är små vita frön med en rik nötig smak. När fröna rostas får de också en trevlig knaprig konsistens. Sesamfrön används bland annat som garnering på bröd och som ingrediens i frökex.

I den här artikeln får du läsa mer om vilka näringsämnen som sesamfrön innehåller, hur de kan användas i matlagning och var fröna kommer från historiskt sett. Några av sesamfrönas egenskaper finns listade nedan.

  • Innehåller mycket omega-6
  • Rik på mineraler som kalcium och magnesium
  • Används som garnering på bland annat bröd, kött och fisk
  • Används för att göra frökex, hummus och sesamolja

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Sesamfröns näringsinnehåll

Precis som många andra fröer är sesamfrön rika på näring. Fröna innehåller bland annat mycket fleromättade fetter som omega-6, mycket protein och betydande mängder av flera nyttiga mineraler som kalcium och magnesium.

Eftersom sesamfrön innehåller mindre än 5 % kolhydrater kan de också ätas som en del av en kolhydratsreducerad kost utan svårigheter. Man ska dock komma ihåg att sesamfrön oftast används som garnering eller tillsats i väldigt små mängder, så frönas näringsinnehåll påverkar sällan måltidens sammanlagda näringsinnehåll.

Tabellen nedan visar hur mycket av olika näringsämnen som 100 gram sesamfrön innehåller. Siffrorna kommer från Saltå Kvarn och gäller deras KRAV-märka skalade sesamfrön. Det går också att köpa oskalade frön. Dessa innehåller betydligt mer fibrer och kalcium eftersom skalen till stor del består av de ämnena.

NäringsämneMängd
Energi612 kcal
Kolhydrat4,5 gram
– varav sockerarter2,6 gram
Fett55 gram
– varav mättat fett7,7 gram
– varav enkelomättat fett20,7 gram
– varav fleromättat fett24 gram
Kostfiber5 gram
Natrium40 milligram
Järn7,8 milligram
Kalium131 milligram
Kalcium131 milligram
Magnesium345 milligram
Zink5,3 milligram

Hur sesamfrön används

SesamoljaEn av de vanligaste sätten att använda sesamfrön är som garnering på bröd. Alla som har besökt en McDonalds-restaurang någonstans i världen är bekant med deras hamburgerbröd som är garnerade med sesamfrön.

Men fröna används också på vissa vanliga frukostbröd och söta bakverk. Man kan också garnera lax, kött och sallader med rostade sesamfrön för att ge maten en nötigare smak och ett intressantare utseende. Fröna har en mild nötsmak som ger karaktär utan att sticka ut för mycket eller skära sig mot andra smaker.

Sesamfrön används också som ingrediens i vissa bakverk. Barazek är en typ av söt sesamkaka med pistagenötter som har sitt ursprung i Mellanöstern. En annan med sesamfrön är alexandriakaka som är en vegetarisk kaka baserad på honung.

Sesamfrön kan också bearbetas för att ta fram andra livsmedel. Om man krossar fröna får man en ljusbrun sesampasta som kallas tahini, vilket är en av huvudingredienserna i den populära dippsåsen hummus. Om man pressar fröna får man den smakintensiva sesamoljan som används flitigt i det asiatiska köket. Sesamolja används också inom kosmetikaindustrin i vissa läppstift och hudkrämer. Man kan även mala ner fröna till ett smakrikt sesammjöl som har fördelen att vara både glutenfritt och innehålla få kolhydrater.

Fakta om sesamfrön

Illustration av sesamväxtenSesam, eller Sesamum indicum, är en blomväxt som blir cirka en meter hög. Blommorna på denna växt är cirka tre cm stora och kan ha en vit, grå, blå eller lila färg. Fröna från sesamväxten finns inuti en avlång frukt som innehåller flera rader med uppsättningar av frön.

Det finns ett stort antal olika sorters sesamväxter som ger frön av olika storlekar och färger. Den vanligaste är de ljusa vitfärgade fröna, men svarta sesamfrön är också populärt på vissa ställen i världen.

Sesam är en av de äldsta växterna som människor har odlat. Redan 3 000 år före Kristus odlade människor i Mellanöstern sesam för att kunna skörda det näringsrika sesamfröet. Fröna åts inte bara hela utan pressades även till olja, vilket forskare har konstaterat efter att ha hittat kvarlevor av verktyg som användes för att pressa fröna. Sesam hade en stor fördel i och med att den kunde odlas på torra landområden där andra växter inte trivdes. Idag är det Burma, Indien och Kina som är de största producenterna av sesamfrön.

Precis som med andra frön och nötter kan människor vara allergiska mot sesamfrön. Om man är extremt känslig krävs det inte mer än ett enda sesamfrö för att allergireaktioner ska utlösas. Om du vill läsa mer om allergi mot sesamfrön kan du göra det här.

Recept på lax med sesamfrön

LaxfiléDet här är ett gott recept på laxfiléer garnerade med knapriga sesamfrön. Ingefäran och sojasåsen ger en hel del smak till fisken, men eftersom receptet inte innehåller några starka kryddor kan det uppskattas av både barn och vuxna.

Receptet kommer från Thyme for Cooking Kitchen där du även kan hitta uppgifter om receptets näringsinnehåll och antal kalorier.

Ingredienser

  • 2 laxfiléer (tillsammans cirka 350 gram)
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 tsk sojasås
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 tsk farinsocker
  • 1/4 tsk riven ingefära

Instruktioner

Börja med att värma upp ugnen till 200 grader. Blanda därefter sojan, sesamoljan, farinsockret och den rivna ingefäran i en liten skål. Rör om tills sockret och ingefäran har lösts upp i vätskan. Lägg därefter laxen på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och häll försiktigt över sojablandningen så att filéerna täckts jämnt av blandningen. Strö sedan sesamfröna över de två filéerna och tryck till fröna lätt med handen eller en sked så att de håller sig på plats.

Ställ därefter in filéerna i den uppvärmda ugnen och grädde dem i cirka 15 minuter. Efter den tiden bör fröna ha blivit rostade och laxen blivit tillagad, men ändå ha kvar en lätt rosa färg i mitten. Om filéerna är tjocka kan det dock ta ett par minuter längre tid.

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Frågor och svar om sesamfrön

Är sesamfrön nyttigt?

Ja, sesamfrön innehåller massor av nyttiga näringsämnen, vitaminer och mineraler. De är bland annat rika på omega-6, protein, kalcium och magnesium.

Vad har sesamfrön för näringsvärde?

I tabellen i texten hittar du näringsvärde för sesamfrön. Fröna har ett lågt innehåll av kolhydrater och sockerarter, och ett högt innehåll av nyttiga fetter.

Är sesamfrön bra för magen?

Sesamfrön innehåller fibrer som är bra för mag- och tarmhälsan. Andra frön som sätter igång magen, och innehåller högra halter fibrer än sesamfrön, är chiafrön och psylliumfrön.

Hur kan man använda sesamfrön?

Sesamfrön har en god och nötig smak. De är goda att rosta och kan då strös över bröd, kex och andra maträtter och bakverk. Sesamolja är populärt till sallader och asiatiska rätter. Vi tipsar om prisvärd och ekologisk sesamolja.

Är sesamfrön glutenfria?

Ja, sesamfrön är glutenfria. Glutenfritt bröd kan alltså med fördel toppas med goda sesamfrön för att både förhöja smak och utseende.