Vildris – ett smakrikt gräsfrö med mycket fibrer

VildrisVildris skiljer sig från andra rissorter eftersom det egentligen inte är ett ris, utan ett frö från en gräsväxt. Men precis som vanligt ris har det sitt ursprung i gräsfamiljen. Ursprungligen odlades vildris av ursprungsbefolkningen i grunda sjöar i Nordamerika.

Vildris är en nyttig och mättande kolhydratkälla som kan ha en positiv påverkan på din hälsa. Vildris är bland annat ett populär livsmedel bland de som äter mat med lågt glykemiskt index (GI). Dessutom är det fritt från gluten.

 • Högt innehåll av fibrer
 • Mindre kolhydrater än vitt ris
 • Kraftig smak och tuggmotstånd
 • Passar i risblandningar och sallader


Hälsofördelar med vildris

Vildris
 • Källa till B-vitaminer - B-vitaminer behövs för att kroppen ska kunna omsätta kolhydrater, fett och protein till energi. B-vitaminer behövs också för att nerver och röda blodkroppar ska fungera normalt.
 • Källa till zink - Zink är en livsnödvändig mineral som behövs för att omsättningen av proteiner, kolhydrater, fetter och vitaminer ska fungera normalt. Det påverkar även immunförsvarets funktion. Zink finns framför allt i kött och mejeriprodukter vilket gör att du som vegetarian bör vara extra uppmärksam på att få i dig tillräckligt mycket av det.
 • Källa till fosfor - Fosfor behövs bland annat för att bygga kroppens ben och skelett. Det har även en viktig roll i att säkerställa kroppens syra-bas-balans.
 • Fritt från gluten - Gluten är en sammansättning proteiner som finns i vete, råg och korn. Cirka 2 % av Sveriges befolkningen lider av glutenintolerans vilket innebär att dessa proteinerna skadar tarmen. Skadorna ger näringsbrist som leder till oförklarlig trötthet och låga blodvärden.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Källa till protein - Proteiner är livsnödvändiga näringsämnen som behövs för att bland annat bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för immunförsvarets funktion. Att få sig tillräckligt mycket protein är särskilt viktigt om du vill bygga muskelmassa eftersom muskler till största del består av just protein.
Näringsinnehåll i vildris
357 kcal per 100 gram
18 % av RDI (2000 kcal)
15 % protein
27 % av RDI (55 gram)
69 % kolhydrater
25 % av RDI (275 gram)
3 % socker
6 % av max RDI (50 gram)
1 % fett
1 % av RDI (80 gram)
6 % fibrer
20 % av RDI (30 gram)

Källor: Kung Markatta och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda vildris

Olika rissorterVildris har mer tuggmotstånd och är mer smakrikt än vitt ris. Det går utmärkt att äta koka och äta på egen hand. Det klibbar inte och passar fint som en smakrik sidorätt till fisk, kött och grönsaker. Riset är särskilt gott blandat med till exempel stekt paprika, schalottenlök och nötter.

Vildris fungerar även utmärkt som bas i en matig sallad. Kombinationer som kyckling och svamp passar bra ihop med vildrisets lite nötaktiga smak. Riset bidrar inte bara med näring och smak, utan även med sin starka färg.

Vildriset passar inte enbart till lunch och middag, det är även en spännande ingrediens i efterrätter och som mellanmål. Varför inte prova att laga en pudding med råris, russin, dadlar och smaksätta den med lönnsirap. Det blir också riktigt gott att laga glutenfri gröt på överblivet vildris. Vildrisgröt en riktig mättande klassiker bland skogshuggarna i vildrisets hemtrakter i Minnesota, det blir en uppdaterad och modern variant om gröten äts med superbär som tranbär och nyttiga nötter.

Gör din egen vildrismix

I handeln är vildriset ofta utblandat med andra rissorter. Mycket beroende på att de svarta vildriskornen blir en fin kontrast till vitt eller rött ris. Men också på grund av vildrisets kraftiga smak lätt kan bli för mycket om man bara äter vildriset för sig. Så här kan du göra din egen vildrismix:

 1. Blötlägg vildriset över natten.
 2. Blanda det med annat ris.
 3. Tillsätt dubbel mängd vatten.
 4. Koka risblandningen, anpassa koktiden efter den icke-blötlagda rissorten.

Att tänka på innan du köper vildris

Kung Markatta vildrisVildris kan vid en första anblick tyckas kosta mer än vanligt ris, men det är mycket drygt. Det expanderar vid tillagning, i jämförelse med vanligt ris går det inte ens åt hälften så mycket okokt vildris som okokt vitt ris till en portion. När det kokas blandas den ursprungliga svarta färgen med ett vitt spräckligt mönster.

En förpackning med vildris bör förvaras svalt och torrt. När förpackningen öppnats bör den omslutas av en tätslutande plastpåse eller så kan vildriset förvaras i en tätslutande burk. Koktiden för vildris är cirka 45 minuter. Kokt vildris håller cirka en vecka i kylskåp och flera månader i frysen.

Vildris är bra allergimat då det är fritt från gluten, laktos och nötter. Som allergiker bör man dock alltid verifiera risets förpackning för att vara säker på att innehållet inte varit i kontakt med andra livsmedel innehållande det ämne man är allergisk mot.

Läs mer om vildris

Frågor och svar om vildris

Är vildris nyttigt?

Ja, vildris innehåller mättande kolhydrater, fibrer, protein och livsviktiga vitaminer och mineraler som B-vitamin, zink och fosfor. Vildris är även fritt från gluten och har ett lågt GI-värde.

Vad är vildris?

Vildris är ett frö från en gräsväxt med ursprung i Nordamerika. Vildris används som andra sorters ris men är egentligen inget ris. Vildris är smakrikt och kan ätas både kokt och okokt.

Är vildris ett ris?

Nej, vildris är inget ris utan är ett frö, eller korn, från en gräsväxt, Zizania. Vildris växer bland annat vilt i Nordamerika.

Vad har vildris för näringsinnehåll?

I tabellen i texten hittar du näringsinnehållet för vildris. Vildris innehåller bland annat mycket kolhydrater, protein och fibrer. Det är fettsnålt och innehåller värdigt lite socker.

Är vildris glutenfritt?

Ja, vildris är fritt från gluten, laktos, nötter och andra kända allergener. Vildris är därför ett bra val för den med känslig mage eller bara vill undvika gluten.