Svart ris – ett spännande ris med mycket antioxidanter

Svart risSvart ris kallas ibland också för ”förbjudet ris”, då det under antiken var reserverat för den kinesiske kejsaren. Som tur är kan även vanligt folk ta del av detta vackra ris idag. Förutom i Kina och Asien produceras även svart ris i Italien under namnet riso venere.

Svart ris innehåller antocyanin som är en antioxidant. Svart ris innehåller faktiskt mer autocyanin än superbäret blåbär. Antocyaninerna har visat sig skydda våra artärer och förhindra cellskador som kan leda till cancer. Det svarta riset innehåller även viktiga aminosyror, fibrer, vitaminer, mineraler och proteiner.

 • Innehåller antioxidanten antocyanin
 • Rikt på fibrer och mineraler
 • Fyllig, nötig smak
 • Passar till kött-, fisk- och grönsaksrätter


Hälsofördelar med svart ris

Svart ris
 • Källa till B-vitaminer - B-vitaminer behövs för att kroppen ska kunna omsätta kolhydrater, fett och protein till energi. B-vitaminer behövs också för att nerver och röda blodkroppar ska fungera normalt.
 • Källa till zink - Zink är en livsnödvändig mineral som behövs för att omsättningen av proteiner, kolhydrater, fetter och vitaminer ska fungera normalt. Det påverkar även immunförsvarets funktion. Zink finns framför allt i kött och mejeriprodukter vilket gör att du som vegetarian bör vara extra uppmärksam på att få i dig tillräckligt mycket av det.
 • Källa till magnesium - Magnesium behövs för att våra nerv- och muskelfunktioner ska fungera normalt. Magnesium används också vid kroppens egna produktion av proteiner.
 • Fritt från gluten - Gluten är en sammansättning proteiner som finns i vete, råg och korn. Cirka 2 % av Sveriges befolkningen lider av glutenintolerans vilket innebär att dessa proteinerna skadar tarmen. Skadorna ger näringsbrist som leder till oförklarlig trötthet och låga blodvärden.
 • Källa till fiber - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Låg fetthalt - Livsmedel med lågt fettinnehåll kan vara positiva för hälsan av två anledningar. Fett innehåller dels mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein vilket gör att det kan bidra till övervikt. Att äta för mycket mättat fett, eller transfetter, kan även leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Näringsinnehåll i svart ris
360 kcal per 100 gram
18 % av RDI (2000 kcal)
9 % protein
16 % av RDI (55 gram)
72 % kolhydrater
26 % av RDI (275 gram)
1 % socker
2 % av max RDI (50 gram)
3 % fett
4 % av RDI (80 gram)
4 % fibrer
13 % av RDI (30 gram)

Källor: Saltå Kvarn och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda svart ris

Dessert med svart ris och mangoSvart ris är uppskattat för sin vackra färg och goda smak. Det används världen över, såväl det thailändska-, kinesiska- och italienska köket har bidragit till det svarta risets popularitet.

Många förknippar svart ris med internationella rätter som thailändsk kycklinggryta, en italiensk risotto eller en kinesisk stir fry. Men svart ris passar utmärkt till de flesta kött-, fisk- och grönsaksrätter. Den nötiga smaken gör sig bra till skandinaviska smaker som viltkött och kantareller eller lax.

Svart ris är lika gott kallt som varmt. Avsvalnat svart ris blir vackert och smakrikt i en färgsprakande sallad. Varför inte prova en asiatisk inspirerad variant? Lime, salladslök, koriander, jordnötter, kyckling eller räkor och pepparfrukter är riktigt gott tillsammans med det nötiga svarta riset. Lägg till en härlig asiatisk dressing och du har en riktig festmåltid. En rissallad är också en perfekt matlåda eller snabbt och enkelt att plocka fram för den som är på språng.

I Sydostasien används svart ris som huvudingrediens i en enastående svart rispudding. Denna äts såväl till efterrätt som till frukost. Grundreceptet består av svart ris, kokosmjölk och lite socker. Lägg till mango eller andra goda frukter och bär för att förhöja rätten ytterligare. Det svarta riset ger rätten en vaniljdoftande ton, som gör vardagen lite lyxigare.

Att tänka på innan du köper svart ris

Saltå Kvarn svart ris

 • Svart ris tillagas på samma sätt som vitt ris – Koktiden för svart ris är generellt 35 minuter. Svart ris kokas på samma sätt som vitt ris, alltså under lock tillsammans med dubbelt så mycket vatten tills dess att riset absorberat allt vatten.
 • Svart ris kan bli lila – Var inte orolig om ditt svarta ris inte är helt svart efter att det har kokat färdigt. Vissa sorter färdigt svart ris får nämligen en mer lila färg när det tillagas.
 • Förvara svart ris torrt – Precis som andra spannmål förvaras svart ris bäst i en väl försluten förpackning i en torr miljö där temperaturen inte överstiger normal rumstemperatur.
 • Tillagat svart ris kan sparas till senare – Kokt svart ris håller sig cirka sex dagar i kylskåp. I frysen kan det förvaras i sex månader. Tänk på att allt tillagat ris bör kylas ner relativt snabbt. Ta hjälp av ett kallt vattenbad eller kalla temperaturer utomhus för att snabba på processen vid stora mängder ris.

Läs mer om svart ris

Frågor och svar om svart ris

Är svart ris nyttigt?

Svart ris innehåller antioxidanten antocyanin – samma antioxidant som finns i blåbär. I svart ris finns dessutom rikligt med fibrer, vitaminer, mineraler och proteiner.

Innehåller svart ris antioxidanter?

Ja, svart ris innehåller en antioxidant som heter antocyanin. Antocyanin sägs skydda våra artärer och förhindra cellskador som kan leda till cancer. Samma antioxidant finns i blåbär, men i lägre halter.

Vad har svart ris för näringsinnehåll?

I tabellen i texten hittar du näringsinnehåll för svart ris. Det svarta riset är bland annat rikt på kolhydrater, protein och fibrer. Det är dessutom fettsnålt och innehåller väldigt lite socker.

Var kan man köpa svart ris?

Vi länkar till ekologiskt svart ris helt fritt från tillsatser från en pålitlig återförsäljare. Riset har en nötig smak och är rikt på antioxidanter.

Är svart ris glutenfritt?

Ja, svart ris är glutenfritt. Gluten finns i sädesslag som vete, korn och råg. Alla rissorter är fria från gluten och kan ätas av glutenintoleranta.