Rött ris – ett vackert fullkornsris med mycket fibrer och mineraler

Rött risRött ris är ett fullkornsris, där alla risets ätliga delar har bevarats. Rött ris har ett högre innehåll av fibrer, mineraler och vitaminer än vad ett vitt ris har. Med sin vackra färg och nötiga smak är det ett fint och ofta använt inslag i risblandningar.

Rött ris finner man på olika håll i världen, såväl i Italien och Frankrike som i Egypten och Thailand. Det används ofta i asiatisk matlagning och det passar lika passar bra till kött och fisk som till grönsaker.

 • Rikt på fibrer och mineraler
 • Källa till nyttiga kolhydrater
 • Nötig smak
 • Spännande alternativ till vitt ris


Hälsofördelar med rött ris

Rött ris
 • Källa till B-vitaminer - B-vitaminer behövs för att kroppen ska kunna omsätta kolhydrater, fett och protein till energi. B-vitaminer behövs också för att nerver och röda blodkroppar ska fungera normalt.
 • Källa till zink - Zink är en livsnödvändig mineral som behövs för att omsättningen av proteiner, kolhydrater, fetter och vitaminer ska fungera normalt. Det påverkar även immunförsvarets funktion. Zink finns framför allt i kött och mejeriprodukter vilket gör att du som vegetarian bör vara extra uppmärksam på att få i dig tillräckligt mycket av det.
 • Källa till fosfor - Fosfor behövs bland annat för att bygga kroppens ben och skelett. Det har även en viktig roll i att säkerställa kroppens syra-bas-balans.
 • Fritt från gluten - Gluten är en sammansättning proteiner som finns i vete, råg och korn. Cirka 2 % av Sveriges befolkningen lider av glutenintolerans vilket innebär att dessa proteinerna skadar tarmen. Skadorna ger näringsbrist som leder till oförklarlig trötthet och låga blodvärden.
 • Källa till fiber - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Låg fetthalt - Livsmedel med lågt fettinnehåll kan vara positiva för hälsan av två anledningar. Fett innehåller dels mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein vilket gör att det kan bidra till övervikt. Att äta för mycket mättat fett, eller transfetter, kan även leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Näringsinnehåll i rött ris
360 kcal per 100 gram
18 % av RDI (2000 kcal)
9 % protein
16 % av RDI (55 gram)
72 % kolhydrater
26 % av RDI (275 gram)
1 % socker
2 % av max RDI (50 gram)
3 % fett
4 % av RDI (80 gram)
4 % fibrer
13 % av RDI (30 gram)

Källor: Saltå Kvarn och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda rött ris

Sallad med rött ris

 • Istället för vanligt ris – Rött ris klibbar inte och passar bra att använda istället för vanligt vitt ris eller fullkornsris. Det röda risets konsistens ger lite mer tuggmotstånd än vitt ris. Det har även en något kraftigare smak än vanligt ris.
 • I risblandningar – Istället för vanligt, förutsägbart ris kan du krydda till middagen genom att servera en risblanding med flera olika rissorter. Att blanda rött, vitt och svart ris ser inbjudande och aptitligt ut.
 • I sallader – Efter kokning blir riskornen vitfärgade på insidan, men behåller den vackra röda färgen utanpå. Tack vare sin fina färg är rött ris vackert att blanda i matiga sallader på samma sätt som bulgur eller quinoa.
 • I risotto – Rött ris kan även kokas i en buljong tillsammans med finhackad lök och vitt vin. Det ger en krämig och god risrätt som är mer färgstark än vanlig risotto.
 • I grytor – Ett enkelt sätt att spara tid och skapa en god ”allt i ett”-rätt är att låta riset få koka med de övriga ingredienserna när man lagar en gryta. Det röda risets fylliga nötsmak ger en fin karaktär åt köttgrytor av alla de slag. En kycklinggryta är också en rätt som passar utmärkt till rött ris och dess karaktäristiska smak.
 • I asiatisk matlagning – I det asiatiska köket används förkokt rött ris i wokar. Att steka rött ris tillsammans med chili, räkor, fisksås, koriander, vitlök och grönsaker som morötter och purjolök för tankarna till det thailändska köket. Rester av rött ris är behändigt att ha i kylen det kan stekas ihop med det mesta till en god måltid i bästa ”koka soppa på en spik”-anda.

Grundrecept för att koka rött ris

Rött ris kokas på samma sätt som vanligt vitt ris, med skillnaden att det har en längre tillagningstid. Om du kokat stora mängder ris är det viktigt att kyla ned det snabbt för att undvika att oönskade bakterier växer och frodas i maten. Ta hjälp av ett kallt vattenbad eller kalla temperaturer utomhus.

 1. Koka upp dubbel så mycket vatten som ris.
 2. Häll i riset i vattnet.
 3. Lät koka i cirka 40 minuter (om inte annan koktid anges).
 4. Salta när ungefär tio minuter återstår av tillagningstiden.

Att tänka på innan du köper rött ris

Saltå Kvarn rött ris

 • Rött ris är dyrare än vitt ris – Rött ris är mer näringsrikt än vitt ris, men det är tyvärr också mycket dyrare. Jämfört med vanligt parboiled- eller jasminris kan rött ris vara så mycket som 5-6 gånger dyrare per kilo.
 • Rött ris tar längre tid att koka än vitt ris – Koktiden för rött ris varierar något beroende på sort, därför ska man alltid noga läsa instruktionerna på förpackningen innan tillagning. Ett generellt riktmärke är att rött ris har en koktid på 40 minuter.
 • Rött ris har lång hållbarhet – Rött ris håller sig mycket länge om det förvaras på rätt sätt. Det bör förvaras torrt i en väl försluten förpackning i en temperatur som ej överstiger det som betraktas som normal rumstemperatur.
 • Skölj rött ris innan användning – Det är fördelaktigt att skölja riset innan användning eftersom det tar bort överflödig stärkelse på kornen som annars kan göra riset grötigt. Du bör även kontrollera riset mot slutet av koktiden så att det inte kokar över.

Läs mer om rött ris

Frågor och svar om rött ris

Är rött ris nyttigt?

Rött ris är ett fullkornsris med högt innehåll av fibrer jämfört med vanligt vitt ris. Riset är en nyttig källa till kolhydrater och innehåller många vitaminer och mineraler. Läs mer om vad rött ris innehåller i texten.

Vad är rött ris?

Rött ris är ett fullkornsris med en vacker röd färg. Den röda färgen kommer från naturliga antioxidanter. Riset har en nötig och fyllig smak och används på samma sätt som andra rissorter. Riset är opolerat och har alltså kvar många av de nyttiga vitaminer och mineraler som sitter i risets yttre hinna.

Vad har rött ris för näringsinnehåll?

I tabellen i texten kan du se vad rött ris har för näringsinnehåll. Det är bland annat rikt på kolhydrater, protein och fibrer. Rött ris är även glutenfritt.

Hur tillagar man rött ris?

I texten hittar du ett grundrecept för rött ris. Det tillagas i stort sett på samma sätt som vitt ris, men behöver koka lite längre eftersom det är ett fullkornsris.

Var kan jag köpa rött ris?

Vi tipsar om ekologiskt odlat rött ris från en pålitlig återförsäljare. Ekologiskt odlat ris främjar både den personliga hälsan och odlingarnas miljöpåverkan.