Risprotein – lättsmält proteintillskott utan laktos eller soja

RisproteinRisprotein är ett växtbaserat näringstillskott och ett smidigt sätt att få i sig extra protein. Det har kommit att bli populärt bland såväl de som tränar mycket som vardagsmotionärer. Även de som går på en diet har visat sig ha nytta av ett extra proteintillskott.

Risprotein tas för att öka och behålla muskelmassa men även för att upprätthålla en normal benmassa. Det framställs från groddat ris, man utvinner proteinet vid låga temperaturer så att aminosyror och vitaminer bevaras på bästa sätt.

 • Naturlig och lättupptaglig källa till protein
 • Innehåller essentiella aminosyror, vitaminer och mineraler
 • Skonsamt för magen
 • Passar laktosintoleranta och sojaallergiker

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt som den mest köpvärda just nu!

Hälsofördelar med risprotein

 • Fritt från laktos - Laktos (mjölksocker) är en kolhydrat som många magar inte klarar av att bryta ner, vilket ger upphov till gasbildning, magont och andra magproblem. I Sverige är mindre än 10 % av befolkningen laktosintoleranta, men i delar av bland annat Asien och Afrika är i stort sett alla vuxna känsliga mot laktos.
 • Fritt från gluten - Gluten är en sammansättning proteiner som finns i vete, råg och korn. Cirka 2 % av Sveriges befolkningen lider av glutenintolerans vilket innebär att dessa proteinerna skadar tarmen. Skadorna ger näringsbrist som leder till oförklarlig trötthet och låga blodvärden.
 • Högt proteininnehåll - Proteiner är livsnödvändiga näringsämnen som behövs för att bland annat bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för immunförsvarets funktion. Att få sig tillräckligt mycket protein är särskilt viktigt om du vill bygga muskelmassa eftersom muskler till största del består av just protein.
Näringsinnehåll i risprotein
384 kcal per 100 gram
19 % av RDI (2000 kcal)
65 % protein
118 % av RDI (55 gram)
21 % kolhydrater
8 % av RDI (275 gram)
8 % socker
16 % av max RDI (50 gram)
4 % fett
5 % av RDI (80 gram)
2 % fibrer
7 % av RDI (30 gram)

Källor: Superfruit och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda risprotein

Renee Voltaire risprotein

 • I en shake eller smoothie – Det finns såväl risprotein med naturell smak som sötade och smaksatta varianter. Det går naturligtvis att dricka risprotein som det är i ett glas vatten. Men det smakar bättre i ett glas juice eller som tillskott i en god smoothie eller en hälsosam shake. En god smoothie med risprotein går snabbt att blanda till med frukter eller bär och yoghurt eller mandelmjölk. Det är ett perfekt och näringsrikt mellanmål innan eller efter träning eller vardagsaktiviteter.
 • I gröt – Den som vill ha en nyttig och mättande frukost med extra stort proteininnehåll kan tillsätta en skopa risprotein i gröten.
 • I pannkakor och bakning – Risprotein är enkelt att tillsätta i bakverk som bröd och muffins. Bland kostmedvetna är pannkakor med tillsatt proteinpulver en välkänd måltid.
 • I proteinbollar – Man kan även göra sina egna proteinbollar eller proteinbars med risprotein. Blanda proteinpulvret med havregryn, nötter, frön och dadlar och smaksätt med till exempel kakao, vanilj, kokos eller honung. Enkelt och smidigt att ha hemma i kylen eller med sig i väskan för att snabbt fylla på med energi när det behövs.

Att tänka på innan du köper risprotein

ProteinshakeMan kan undra vem som behöver extra protein? Svaret är att alla behöver vi protein, det är nämligen en av kroppens byggstenar. De som tränar mycket och effektivt vill öka muskelmassan har särskild nytta av proteintillskott. De som är äldre (över 65 år), har i studier visat sig få i sig för lite protein genom den vanliga kosten. De allmänna svenska rekommendationerna för den mängd som äldre personer bör äta höjdes nyligen.

Den som har lagt om, eller dragit ned på kosten i syfte att gå ned i vikt är i behov av extra protein. Det finns forskning som hävdar att man går ner i vikt effektivare med extra proteintillskott i samband med en diet. Även den som vill behålla vikten kan med fördel äta risprotein.

Risprotein är ett enkelt sätt att få i sig det bästa som riskorn har att erbjuda. Ris är en gröda som är naturligt rik på vitaminer och mineraler. Nyttigheter som blir kvar i det utvunna risproteinet tas effektivt om hand av kroppen, då det lättsmälta risproteinet har en mycket hög upptagningsförmåga.

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt som den mest köpvärda just nu!

Läs mer om risprotein

Frågor och svar om risportein

Vad är risportein?

Risprotein är ett växtbaserat proteintillskott som framställs av groddat ris. Under framställningen av risprotein bevaras alla nyttiga vitaminer, mineraler och aminosyror från riset.

Var kan jag köpa risprotein?

Vi tipsar om ekologiskt och naturligt risprotein med hög proteinhalt och inga tillsatser. Risprotein är helt vegetabiliskt protein utvunnet från ekologiskt ris.

Innehåller risprotein laktos?

Nej, risprotein är helt laktosfritt. Det är även fritt från gluten. Risprotein passar därför de flesta med känslig mage som kanske inte tål vassleprotein med mycket laktos.

Vad har risprotein för näringsinnehåll?

I tabellen i texten kan du se näringsinnehåll för risprotein. Risprotein innehåller, förutom rikligt med protein, även kolhydrater. Det är fettsnålt och innehåller inget socker. Näringsinnehåll kan skilja sig mellan produkter och märken.

Är risprotein bra om man har känslig mage?

Ja, risproteinpulver kan vara ett bra alternativ om man har en känslig mage. Risprotein innehåller inget laktos eller gluten och är lättsmält för de flesta magar. De har dessutom låg FODMAP och är helt veganskt.