Rismjölk – ett laktosfritt alternativ till vanlig mjölk

RismjölkRismjölk, eller risdryck, är ett alternativ till vanlig mjölk. Rismjölk tillverkas av fermenterat ris och vatten. Den har en diskret, något söt smak och en konsistens som påminner om komjölk.

Risdrycker är ett hälsosamt alternativ som passar den som söker ett alternativ till annan mjölk på grund av intolerans eller andra orsaker. Det finns många sorters rismjölk som är berikad med kalcium, vitaminer och mineraler. På marknaden finns det även smaksatta risdrycker. Rismjölk med choklad- eller vaniljsmak är ett populärt mellanmål.

 • Laktosfritt
 • Växtbaserat och fritt från animaliska ämnen
 • Mild och söt smak
 • Kan användas som dryck, i smoothies, i bakning m.m.

Hälsofördelar med rismjölk

Rismjölk
 • Fritt från laktos - Laktos (mjölksocker) är en kolhydrat som många magar inte klarar av att bryta ner, vilket ger upphov till gasbildning, magont och andra magproblem. I Sverige är mindre än 10 % av befolkningen laktosintoleranta, men i delar av bland annat Asien och Afrika är i stort sett alla vuxna känsliga mot laktos.
 • Fritt från gluten - Gluten är en sammansättning proteiner som finns i vete, råg och korn. Cirka 2 % av Sveriges befolkningen lider av glutenintolerans vilket innebär att dessa proteinerna skadar tarmen. Skadorna ger näringsbrist som leder till oförklarlig trötthet och låga blodvärden.
 • Låg fetthalt - Livsmedel med lågt fettinnehåll kan vara positiva för hälsan av två anledningar. Fett innehåller dels mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein vilket gör att det kan bidra till övervikt. Att äta för mycket mättat fett, eller transfetter, kan även leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Näringsinnehåll i rismjölk
47 kcal per 100 gram
2 % av RDI (2000 kcal)
0 % protein
0 % av RDI (55 gram)
9 % kolhydrater
3 % av RDI (275 gram)
% socker
0 % av max RDI (50 gram)
1 % fett
1 % av RDI (80 gram)
% fibrer
0 % av RDI (30 gram)

Källor: USDA och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda rismjölk

Milkshake

 • Istället för komjölk – Ett naturligt användningsområde för rismjölk är som ersättning för annan mjölk. Den smakar helt enkelt fint att dricka som den är. Tack vare sin konsistens passar den även utmärkt till frukostflingor och gröt.
 • I bakning – Det går lika bra att grädda pannkakor och våfflor med rismjölk i smeten som de klassiska varianterna med komjölk. Sockerkakor, muffins, tårtbottnar och andra bakverk smakar gott och får fin konsistens mer rismjölk i smeten. En omelett eller paj blir också god och fin med rismjölk i äggstanningen.
 • I smoothies – Rismjölk är ett bra val i smoothies och shakes, både för dem som undviker mejeriprodukter som för dem som vill ha en uttunnande ingrediens med en behaglig söt smak i sin smoothie eller shake.
 • I chiapudding – Chiapudding är ett gott, hälsosamt och mättande frukost- eller mellanmål som med fördel kan göras på rismjölk. Här är ett recept:
  • Mixa 2 msk chiafrön med 2 dl rismjölk.
  • Smaksätt med bär som blåbär, hallon, banan, äpple eller jordgubb.
  • Vanilj, kokosflingor, kanel eller kardemumma är gott i beroende på vilka bär du valt.
  • Låt stå i kylen över natten.

Att tänka på innan du köper rismjölk

Alpro rismjölkRismjölk är ett bra val för dig som lider av laktosintolerans. Det är också en produkt som uppskattas av andra som av olika anledningar valt bort mejeriprodukter. Många hävdar att de känner sig mindre uppsvällda om magen av rismjölk än av mjölkprodukter med laktos.

Rismjölk uppskattas för sitt näringsrika innehåll och för att det är en produkt fri från animaliska fetter. Den är rik på glucider, fibrer och essentiella fettsyror. För den som lider av högt kolesterolvärde eller är noga med att inte få i sig för mycket kolesterol är rismjölk ett utmärkt val. Rismjölk är nämligen naturligt fritt från kolesterol. Rismjölk är dessutom lättsmält och anses vara en bra vätskeersättning vid magproblem då den hjälper kroppen att få i sig viktiga vitaminer, mineraler och annan näring.

Oöppnade risdrycker har lång hållbarhet från produktens tillverkningsdatum. För öppnade förpackningar gäller samma förhållningsregler som för mjölkprodukter. En öppnad förpackning rismjölk håller sig fin i kylskåp i cirka 5 dagar. Oöppnad förpackning kan förvaras i normal rumstemperatur.

Läs mer om rismjölk

Frågor och svar om rismjölk

Vad är rismjölk?

Rismjölk, som numera kallas risdryck, är en dryck som framställs av fermenterat ris och vatten. Konsistensen påminner om komjölk men smaken är aningen sötare. Rismjölk är ett bra alternativ för den som vill undvika laktos eller animaliska produkter.

Är rismjölk nyttigt?

Rismjölk är fritt från laktos och gluten, och har dessutom en låg fetthalt. Drycken är dessutom helt fri från animaliska produkter. Rismjölk innehåller essentiella fettsyror som är viktiga för kolesterolvärdet.

Är rismjölk laktosfritt?

Ja, rismjölk är helt fritt från laktos. Drycken framställs av fermenterat ris och innehåller alltså ingen traditionell komjölk eller annan animalisk mjölk.

Är rismjölk glutenfritt?

Ja, rismjölk är helt fritt från gluten och är ett bra alternativ för den som vill ha en glutenfri växtmjölk. Rismjölk är dessutom helt fritt från laktos.

Innehåller rismjölk arsenik?

Ja, rismjölk kan innehålla arsenik. Livsmedelsverket varnar för arsenik i ris och risprodukter. En allsidig kost, som innehåller ris och risprodukter, ser inte Livsmedelsverket som en risk för hälsan.