Rismjöl – ett glutenfritt och lättsmält alternativ till vetemjöl

FullkornsrismjölRismjöl består av malt, skalat och torkat långkornigt ris. Det är lättsmält och har en neutral smak. Tack vare att det är naturligt fritt från gluten passar det den som vill undvika gluten i sin kost. Rismjöl passar även den med känslig mage och är flitigt använt i matvaror som riktar sig till mindre barn.

Precis som det finns olika rissorter finns det olika sorters rismjöl. I handeln finner man både vitt rismjöl som rismjöl baserat på fullkorn.

 • Högt kolhydratinnehåll
 • Innehåller nästan inget socker
 • Bättre än kokosmjöl och mandelmjöl för magar känsliga mot fibrer
 • Kan användas i bröd, pannkakor, panering, redning, välling m.m.


Hälsofördelar med fullkornsrismjöl

Fullkornsrismjöl
 • Fritt från gluten - Gluten är en sammansättning proteiner som finns i vete, råg och korn. Cirka 2 % av Sveriges befolkningen lider av glutenintolerans vilket innebär att dessa proteinerna skadar tarmen. Skadorna ger näringsbrist som leder till oförklarlig trötthet och låga blodvärden.
 • Källa till B-vitaminer - B-vitaminer behövs för att kroppen ska kunna omsätta kolhydrater, fett och protein till energi. B-vitaminer behövs också för att nerver och röda blodkroppar ska fungera normalt.
 • Källa till zink - Zink är en livsnödvändig mineral som behövs för att omsättningen av proteiner, kolhydrater, fetter och vitaminer ska fungera normalt. Det påverkar även immunförsvarets funktion. Zink finns framför allt i kött och mejeriprodukter vilket gör att du som vegetarian bör vara extra uppmärksam på att få i dig tillräckligt mycket av det.
 • Källa till fosfor - Fosfor behövs bland annat för att bygga kroppens ben och skelett. Det har även en viktig roll i att säkerställa kroppens syra-bas-balans.
 • Källa till fiber - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Låg fetthalt - Livsmedel med lågt fettinnehåll kan vara positiva för hälsan av två anledningar. Fett innehåller dels mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein vilket gör att det kan bidra till övervikt. Att äta för mycket mättat fett, eller transfetter, kan även leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Näringsinnehåll i fullkornsrismjöl
363 kcal per 100 gram
18 % av RDI (2000 kcal)
7 % protein
13 % av RDI (55 gram)
76 % kolhydrater
28 % av RDI (275 gram)
1 % socker
2 % av max RDI (50 gram)
3 % fett
4 % av RDI (80 gram)
5 % fibrer
17 % av RDI (30 gram)

Källor: USDA och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda rismjöl

Japanska dumplings

 • I glutenfri bakning – Rismjöl kan ersätta vetemjöl i glutenfria bröd och bakverk. Rismjölet kan dock, om det används på egen hand, ge ett mindre lyckat resultat. Det är därför rekommenderat att blanda ut rismjölet med ett bindemedel som fiberhusk eller att blanda ut det med andra sorters mjöl. Mandelmjöl och havremjöl är två alternativ som passar bra tillsammans med rismjöl. Tänk på att när man ersätter vetemjöl med rismjöl måste mängden mjöl justeras, man bör använda ¾ dl rismjöl för varje 1 dl vetemjöl.
 • Som panering – Rismjöl kan med fördel användas i matlagning tillsammans med ägg och mjölk. Att pensla en fisk med ett uppvispat ägg och vända den i rismjöl ger efter stekning en god och krispig panering.
 • I såser – Såser baserade på mjölk, som en krämig béchamelsås, kan redas av med rismjöl. Även till andra såser och soppor kan man med fördel använda rismjöl till redningen. Ett enkelt trick för att undvika att rismjölet klumpar sig är att låta vätskan som rismjölet ska blandas med koka upp innan rismjölet tillsätts.
 • I asiatisk matlagning – I det asiatiska köket är rismjöl en ofta använd ingrediens. Det är en huvudingrediens i de tunna risblad som används för att laga vårrullar, det används också till vissa sorters nudlar och japanska kökets specialitet mochi.

Att tänka på innan du köper rismjöl

Risenta rismjölRismjöl ska förvaras torrt i en försluten förpackning och endast under normal rumstemperatur. Hållbarheten är lång, men varierar mellan olika sorter.

Rismjöl är lättsmält och passar därför känsliga magar. Det är ett rekommenderat livsmedel vid magsjuka. Det finns vätskeersättningar som innehåller rismjöl tack vare dess lättupptagliga energi- och näringsinnehåll.

Välling gjord på rismjöl accepteras lättare av en mage som just varit i uppror och är en bra övergångskost när magen ska vänja sig vid vanlig mat efter magsjuka. Av samma anledning rekommenderas rismjölet till mindre barn som inte kan dricka sin vanliga välling vid magproblem.

Läs mer om rismjöl

Frågor och svar om rismjöl

Vad är rismjöl?

Rismjöl är torkat och malt långkornigt ris. Riset mals till ett fint mjöl som har en neutral smak. Det finns rismjöl som är tillverkat av råris, som är lite mer näringsrikt.

Är rismjöl nyttigt?

Rismjöl innehåller mycket kolhydrater och är en källa till B-vitamin, zink och fosfor. Rismjöl är dessutom helt fritt från socker, innehåller väldigt lite fett och är glutenfritt.

Hur kan man använda rismjöl?

Rismjöl kan användas i bakning för att ersätta vetemjöl. Det kan även användas vid panering, i såser och redningar och andra maträtter. Läs mer om hur du kan använda rismjöl i texten. Rismjöl är helt fritt från gluten.

Är rismjöl glutenfritt?

Ja, rismjöl är helt fritt från gluten och är ett bra substitut till vetemjöl vid bakning och matlagning. Rismjöl görs av ris, ett helt glutenfritt livsmedel. Gluten finns i spannmål som vete, korn och råg.

Vad har rismjöl för näringsinnehåll?

I tabellen i texten hittar du näringsinnehåll för rismjöl av fullkornsris. Mjölet är rikt på kolhydrater och protein och fattigt på socker och fett.