Riskakor – fettsnåla snacks utan socker

RiskakorRiskakor består av puffat ris och är en källa till kolhydrater och fibrer. Med en behagligt knaprig struktur ger de ett lätt tuggmotstånd men smälter ändå i munnen.

Riskakor är ett populärt mellanmål eller snacks till stora och små. De passar fint med de flesta tillbehör som skinka, ost, grönsaker och bär. Traditionella riskakor är naturella, men idag finns det ett stort antal smaksättningar att välja på.

 • Glutenfria
 • Innehåller nästan inget socker
 • Fettsnåla snacks
 • Gott med ost, grönsaker, nötsmör m.m.

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Hälsofördelar med riskakor

Riskakor
 • Fritt från gluten - Gluten är en sammansättning proteiner som finns i vete, råg och korn. Cirka 2 % av Sveriges befolkningen lider av glutenintolerans vilket innebär att dessa proteinerna skadar tarmen. Skadorna ger näringsbrist som leder till oförklarlig trötthet och låga blodvärden.
 • Källa till fiber - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Låg fetthalt - Livsmedel med lågt fettinnehåll kan vara positiva för hälsan av två anledningar. Fett innehåller dels mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein vilket gör att det kan bidra till övervikt. Att äta för mycket mättat fett, eller transfetter, kan även leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Lågt sockerinnehåll - Livsmedel med hög sockerhalt innehåller stora mängder snabb energi men är i allmänhet näringsfattiga. Det gör att man lätt kan få ett energiöverskott om man konsumerar dem vilket leder till övervikt på lång sikt. Socker ökar dessutom risken för hål i tänderna.
Näringsinnehåll i riskakor
387 kcal per 100 gram
19 % av RDI (2000 kcal)
8 % protein
15 % av RDI (55 gram)
82 % kolhydrater
30 % av RDI (275 gram)
1 % socker
2 % av max RDI (50 gram)
3 % fett
4 % av RDI (80 gram)
4 % fibrer
13 % av RDI (30 gram)

Källor: USDA och Livsmedelsverket

Olika sätt att äta riskakor

Riskakor med pålägg

 • Som mellanmål – Riskakor är ett bra alternativ när du behöver extra energi snabbt. Riskakor är goda att äta som de är, även utan smaksättning. Naturella riskakor kan även ätas med smör och kanske lite örtkrydda på toppen. Ost och skinka är också populära pålägg. Jordnötssmör och banan är en annan omtyckt påläggskombination.
 • Som sidorätt – I middagssammanhang är riskakor en bra sidorätt. De passar fint till soppor och ger lite extra tuggmotstånd som sidorätt till en god sallad. Till mellanmålet blir riskakan god med mosad avokado, citron, kanske en gnutta chiliflakes och halverade körsbärstomater på toppen.
 • Till ostbrickan – Riskakor kan också förvandlas till ett festligt tilltugg. Med sin lagom salta smak passar de utmärkt på ostbrickan. Lax, pepparrotskräm, philadelphiaost är kombinationer som ser inbjudande ut och smakar riktigt gott på riskakan. Lufttorkad skinka, mozzarella, tomat och pesto är pålägg som för tankarna till Italien. Tack vare riskakans naturella smak är det enkelt att experimentera fram sina egna kombinationer.
 • Som sött bakverk – För den som är godissugen är riskakor ett utmärkt och nyttigt alternativ till kakor, bullar och godis. Riskakor doppade i mörk choklad är enkla att göra själv: Smält chokladen i vattenbad eller micro. Doppa halva riskakan i chokladen. Toppa eventuellt med kokos eller nötter.

Att veta innan du köper riskakor

Friggs ekologiska riskakor

 • Riskakor kan innehålla arsenik – Eftersom man har funnit oroande stora mängder arsenik i ris och risprodukter rekommenderar Livsmedelsverket att man inte ska ge riskakor till barn under sex år, och att äldre barn och vuxna bara bör äta riskakor ibland.
 • Välj naturella riskakor – Om du vill äta ren och nyttig mat bör du välja bort smaksatta riskakor med tillsatt olja, socker och smakämnen. Istället kan du göra din egen smaksättning med goda pålägg.
 • Fullkornsriskakor innehåller mer näring – Riskakor kan vara gjorda av så väl vitt ris som fullkornsris. Riskakor av fullkornsris har fördelen att de innehåller mer fibrer och mineraler.
 • Förvara riskakor torrt – Riskakor ska förvaras torrt i temperaturer som ej överstiger normal rumstemperatur. I en öppnad förpackning har riskakorna en hållbarhet på ungefär fem dagar, har de förvarats på rätt sätt så håller de dock ofta betydligt längre än så.
Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Läs mer om riskakor

Frågor och svar om riskakor 

Är riskakor nyttigt?

Riskakor är en bra källa för kolhydrater och fibrer. De är dessutom fettsnåla, innehåller väldigt lite socker och är glutenfria. Läs mer om hälsofördelarna med riskakor i texten.

Innehåller riskakor gluten?

Nej, riskakor är glutenfria. Riskakor är gjorda av puffat ris, ett livsmedel som är helt fritt från gluten. Gluten finns i spannmål som vete, råg och korn.

Hur många kalorier innehåller riskakor?

Per 100 gram innehåller riskakor cirka 387 kalorier. Eftersom varje individuell riskaka är väldigt lätt innehåller en kaka ungefär 35 kalorier. Kaloriinnehållet kan skilja sig mellan olika tillverkare och smaksättningar. Se riskakors näringsinnehåll i tabellen i texten.

Vad har riskakor för näringsinnehåll?

I tabellen i texten kan du se vad riskakor har för näringsinnehåll. Riskakor är rika på kolhydrater, protein och fibrer, samtidigt som de är fettsnåla och fria i stort sett från socker.

Innehåller riskakor arsenik?

Ris, och i förlängningen riskakor, kan innehålla arsenik. Arseniken når riset under odlingsfasen via jorden eller bevattningsvattnet. Läs mer om ris och arsenik hos Livsmedelsverket.