Råris – mer fibrer och näring än vanligt ris

RårisRåris, även kallat fullkornsris, är ett opolerat ris där alla risets ätliga delar har bevarats. Den näringsrika silverfärgade hinnan som omsluter riskornet finns kvar.

Råris innehåller mer fibrer, vitaminer och mineraler än vitt ris. Det är en bra bas i matlagningen och passar lika bra till kött och fsk som till grönsaker.

 • Mer fibrer än vitt ris
 • Nyttig källa till kolhydrater
 • Innehåller viktiga mineraler som zink, magnesium och selen
 • Fyllig och nötig smak


Hälsofördelar med råris

Råris
 • Källa till B-vitaminer - B-vitaminer behövs för att kroppen ska kunna omsätta kolhydrater, fett och protein till energi. B-vitaminer behövs också för att nerver och röda blodkroppar ska fungera normalt.
 • Källa till zink - Zink är en livsnödvändig mineral som behövs för att omsättningen av proteiner, kolhydrater, fetter och vitaminer ska fungera normalt. Det påverkar även immunförsvarets funktion. Zink finns framför allt i kött och mejeriprodukter vilket gör att du som vegetarian bör vara extra uppmärksam på att få i dig tillräckligt mycket av det.
 • Källa till fosfor - Fosfor behövs bland annat för att bygga kroppens ben och skelett. Det har även en viktig roll i att säkerställa kroppens syra-bas-balans.
 • Fritt från gluten - Gluten är en sammansättning proteiner som finns i vete, råg och korn. Cirka 2 % av Sveriges befolkningen lider av glutenintolerans vilket innebär att dessa proteinerna skadar tarmen. Skadorna ger näringsbrist som leder till oförklarlig trötthet och låga blodvärden.
 • Källa till fiber - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Låg fetthalt - Livsmedel med lågt fettinnehåll kan vara positiva för hälsan av två anledningar. Fett innehåller dels mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein vilket gör att det kan bidra till övervikt. Att äta för mycket mättat fett, eller transfetter, kan även leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Näringsinnehåll i råris
365 kcal per 100 gram
18 % av RDI (2000 kcal)
9 % protein
16 % av RDI (55 gram)
72 % kolhydrater
26 % av RDI (275 gram)
1 % socker
2 % av max RDI (50 gram)
3 % fett
4 % av RDI (80 gram)
4 % fibrer
13 % av RDI (30 gram)

Källor: Livsmedelsverket och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda råris

 • Maträtt med stekt rårisSom sidorätt – Råris passar fint som det är, som sidorätt till bland annat kyckling, köttgryta eller fiskgratäng. För att få variation i matlagningen är det gott att låta råriset koka upp tillsammans med en buljongtärning. Man kan också låta sig inspireras av ett internationellt kök där kryddor som lagerblad, kryddnejlika, spiskummin, saffran eller gurkmeja får smaksätta riset.
 • I risrätter – Släng inte överblivet ris, det går utmärkt att värma igen eller använda kallt. Överblivet ris är smaskigt i en stir fry, i vegetariska biffar eller varför inte som utfyllnad i en tomat- eller kycklingsoppa. Kallt eller ljummet ris gör sig även fint som en mättande bas i en somrig sallad.
 • I sushi – För den som vill laga nyttigare sushi går det bra att byta ut det vita riset mot råris. Det är inte lika kladdigt som vitt ris, men det finns gott om bra recept på nätet för den som vill laga mättande och god sushi på råris.
 • Till mellanmål – De flesta förknippar ris som en del av en lunch eller en middag. Men varför inte laga ett nyttigt mellanmål? En hemmagjord risifrutti blandas enkelt ihop med råris, kvarg och yoghurt smaksatt med färska bär, honung, kanel och vanilj.

Att tänka på innan du köper råris

Risenta ekologiskt rårisRåris håller länge om det förvaras torrt och inte över normal rumstemperatur håller. Tillagat råris håller sig i kylskåpet i en tätslutande plastlåda eller annan förpackning i upp till fem dagar. I frysen håller riset sig i flera månader.

Den som kokar riktigt stora mängder ris att spara bör kyla ner det i vattenbad eller utomhus om det är kallt ute för en snabbare och mer hygienisk nedkylningsprocess.

Man bör tänka på att råris har en något längre koktid än vitt ris. Koktiden för råris varierar beroende på märke, läs alltid instruktionerna på förpackningen. Generellt brukar det ta totalt cirka 40 minuter att koka råris.

Koktiden kan kortas genom att låta råriset ligga i kallvatten innan tillagning. Det rekommenderas att skölja allt ris innan användning. Fullkornsris är råris som behandlats i syfte att korta koktiden men ändå behålla rårisets många näringsämnen. Fullkornsrisets koktid är cirka 25 minuter.

Läs mer om råris

Frågor och svar om råris

Är råris nyttigt?

Råris innehåller mer vitaminer, mineraler och fibrer än vanlig vitt ris, därför kan man säga att det är nyttigare. Råris är en god källa till B-vitaminer, zink och fosfor. Det är fritt från gluten och har en låg fetthalt.

Är råris och fullkornsris samma sak?

Ja, råris kallas även för fullkornsris eller brunris. Råris är opolerat och har kvar de näringsrika yttersta delarna av riskornet.

Vad har råris för näringsinnehåll?

I tabellen i texten hittar du näringsinnehåll för råris. Råris är rikt på protein, fibrer och kolhydrater. Det innehåller lite socker och har en låg fetthalt.

Hur kan man använda råris?

Råris kan användas som en sidorätt till kött eller annat protein – precis som vanligt vitt ris. Det passar även i sallader, i soppor, gröt och sushi. Hitta fler tips på hur du kan använda råris i texten.

Hur koker man råris?

Råris har en lite längre koktid än vanligt vitt ris. Följ anvisningarna på förpackningen, men vanligtvis behöver råris koka i upp till 40 minuter.