Är pumpakärnor bra för prostatan?

PumpakärnorOm du vill förebygga prostataförstoring kan pumpakärnor vara ett bra tillägg i din kost. Pumpakärnor innehåller många viktiga näringsämnen som bidrar till att hålla kroppen frisk, bland annat zink och essentiella fettsyror som viktiga för prostatans hälsa.

Du som har fyllt 40 år bör hålla ett särskilt öga på hur mycket av dessa näringsämnen som du får i dig eftersom det är väldigt vanligt med prostatacancer bland äldre män.


Problem med prostatan vanligt bland män över 40

Många svenska män får problem med prostatan när de kommer upp i medelåldern. Problemen ligger i att prostatan sväller och i värsta fall även drabbas av elakartad cancer. Även om man inte får prostatacancer kan en förstorad prostata ändå ge svåra komplikationer.

Symptomen kännetecknas framför allt av att det blir svårt att kissa. Man kan behöva kissa ofta och de frekventa toalettbesöken kan fortsätta även under natten. Man kan också behöva krysta för att få fram något och efteråt kan det vara svårt att hålla tätt.

Inom sjukvården brukar man behandla dessa symptom med medicin som gör det lättare att tömma blåsan eller genom hormondämpande tabletter som minskar effekten av det manliga könshormonet testosteron på prostatan. I svåra fall kan kirurgiska ingrepp där man skär loss bitar av prostatan användas för att minska prostatakörtelns storlek. Ingen av dessa behandlingar är fri från bieffekter, utan orsakar i många fall bland annat impotens eller minskad sexlust. Om man är rädd om sin hälsa är det därför viktigt att göra det man kan för att förebygga förstorad prostata

Därför kan pumpakärnor hjälpa

Anledningen till att pumpakärnor anses vara särskilt bra för prostatans hälsa är framför allt att de innehåller mycket zink.

Zink är en mineral som är nödvändig för att hormonerna i kroppen ska fungera normalt. Eftersom prostatans storlek och funktion styrs av dessa hormoner har de en direkt påverkan på hur frisk prostatan är. Pumpakärnor innehåller också en hel del essentiella fettsyror, som omega-3 och omega-6, vilka anses ha flera positiva hälsoeffekter de med.

Om man vill förebygga prostataförstoring och prostatacancer är det dock viktigt att ha en god hälsa i allmänhet. Att enbart börja äta pumpakärnor är ingen garanti för någonting. För att undvika prostatacancer bör du hålla en frisk vikt, motionera regelbundet och äta en varierad kost med mycket grönsaker. Precis som många andra västerländska sjukdomar som diabetes och tjocktarmscancer kan problem med prostatan kopplas till bukfetma, högt blodtryck och dåliga blodfetter. Att undvika övervikt är därför A och O om man vill undvika prostataförstoring och prostatacancer.

Frågor och svar om pumpakärnor och prostatahälsa

Är pumpakärnor bra för prostatan?

Pumpakärnor innehåller mycket zink och essentiella fettsyror som är viktiga för prostatans hälsa. Vill man hålla sig frisk länge är det viktigt att äta en allsidig kost – i den kosten kan pumpakärnor med fördel ingå.

Hur kan pumpakärnor hjälpa prostatans hälsa?

Zink är en viktig mineral för att balansera hormonerna i kroppen. Hormonerna i kroppen är i sin tur viktiga för prostatans funktion. Pumpakärnor innehåller mycket zink vilket kan bidra till en bättre prostatahälsa. Pumpakärnor kan med fördel ingå i en välbalanserad kost som kan bidra till bättre hälsa.

Hur kan man förebygga prostataproblem med kosten?

Riskfaktorer för prostatacancer är bukfetma, högt blodtryck och dåliga blodfetter. En allsidig kost är därför A och O för att förebygga problem med prostatan. Zink och nyttiga fetter hjälper till att hålla prostatan i god form – pumpakärnor är rik på dessa.

Var kan jag köpa pumpakärnor?

Vi listar ekologiska pumpakärnor som säljs till ett bra pris från en pålitlig återförsäljare. Ät pumpakärnor som snacks eller använd dem i matlagning och bakning.

Är pumpakärnor nyttigt?

Ja, pumpakärnor innehåller många vitaminer, mineraler och näringsämnen som kroppen behöver och mår bra av. Läs mer om pumpakärnor och dess näringsinnehåll här.