Pumpakärnor – goda frön med mycket zink och magnesium

Torkade pumpakärnorPumpakärnor är nyttiga frön som innehåller flerta viktiga vitaminer och mineraler. De är framför allt en bra källa till zink som har en positiv påverkan på prostatans hälsa.

 • Rika på zink och magnesium
 • Innehåller antioxidanter i form av E-vitamin
 • Knapriga frön med en mild nötsmak
 • Ett nyttigt snack


Passar i både maträtter och bakverk

Pumpakärnor är platta till formen och har en mörkgrön färg när de är skalade. När kärnorna tas direkt ur pumpan är de gulvita till färgen eftersom det är färgen på det skal, eller fröhölje, som täcker pumpakärnorna. Kärnorna har en mjuk nötig smak som passar i sallader, bakverk och inte minst som ett nyttigt snack. Om man vill ge pumpakärnorna lite mer smak kan man rosta och salta dem.

Pumpakärnornas milda nötsmak liknar sötmandelns, även om de är betydligt tunnare till formen och har en något mjukare konsistens. Kärnorna kan med fördel strös över en fräsch grönsallad för att göra den lite mer mättande och ge den än mer spännande konsistens. De kan också blandas i en müsli eller ätas direkt med en syrlig yoghurt till exempel. Det är också populärt att tillsätta pumpakärnor i rostade grönsaker eller olika salsor och röror. Precis som sötmandlar kan de användas i både maträtter och bakverk, både kalla och varma. Kärnorna kan till exempel användas på småkakor, i chokladkakor och i pajer.

Rostade pumpakärnor ett populärt snack med ett knaprigt och härligt tuggmotstånd. Smaken på kärnorna kan förstärkas med salt, chili, vitlök eller någon annan god krydda under rostningen. Rostade pumpakärnor kan köpas i de flesta mataffärer som säljer nötter och frön, men man kan också rostade dem själv hemma. På den här sidan kan du läsa ett enkelt recept på rostade pumpakärnor som du kan göra själv. Om man pressar kärnorna kan man också framställa pumpafröolja. Det är en mörkgrön olja med en nötig smak som bland annat kan användas i dressingar och på vaniljglass.

Pumpakärnornas näringsinnehåll

I tabellen nedan kan du se näringsvärden för pumpakärnor från Risenta. Som tabellen visar innehåller pumpakärnor många mineraler och en bra balans med kolhydrater, protein och omättat fett.

Kärnorna innehåller hela 24,5 % protein vilket är mer än både chiafrön och solrosfrön. Det höga innehållet av fett gör dock att kärnorna innehåller rätt så många kalorier, men eftersom frön sällan är något som man äter några större mängder av varje dag så borde inte det vara något problem oavsett vilket diet man följer.

Pumpakärnor används ofta som ett naturligt zinktillskott eftersom 100 gram av kärnorna innehåller hälften av den zink som man bör få i sig varje dag. Zink har visat sig kunna förebygga förstoring av prostatan, vilket gör pumpakärnor till ett särskilt bra kosttillskott för män som fyllt 40 år.

NäringsämneMängdRDI
Energi567 kcal 
Fett46 gram 
Protein24,5 gram 
Kolhydrater12,5 gram 
Kostfibrer5,3 gram 
Natrium18 mikrogram 
Järn15 milligram107 %
Fosfor1170 milligram146 %
Magnesium540 milligram180 %
Zink7,5 milligram50 %
E-vitamin26 milligram260 %

Bakgrund och historia

PumporPumpakärnorna kommer ursprungligen från den Amerikanska kontinenten där pumpor har odlats i tiotusentals år. I dessa områden kallas pumpakärnor ofta för pepita, ett spanskt ord som kommer från frasen pepita de calbaza eller ”litet frö från squash”. Pumpor och squash är nämligen en del av samma växtsläkte.

Man har hittat bevis för att aztekerna som levde i Centralamerika mellan år 1300-1500 använda pumpakärnor i sin kost. De åt dem dels för att de var mättande och näringsrika men också för att de ansågs ha medicinska egenskaper och kunde lindra olika åkommor.

Pumpakärnorna nådde Nordamerika tidigt via Mexiko och har idag blivit ett populärt snack när den amerikanska pumpasäsongen och Halloween pågår på hösten. Resten av världen fick smaka på pumpakärnorna först efter att européerna hade nått Sydamerika och börjat importera diverse växter, frukter, frön och nötter till Europa.

Idag är det Kina som är världens största producent och exportör av pumpakärnor, följt av andra stora jordbruksländer som Indien, Ryssland och Ukraina. De största konsumenterna av dessa frön hittar man dock fortfarande i Mexiko och andra latinamerikanska länder.

Jordgubbspaj med pumpakärnor

jordgubbarDet här receptet kommer från Coop.se och ger fyra små pajer i portionsformar. Fyllningen består av både rabarber och jordgubbar. Tack vare jordgubbarna och sockret blir fyllningen inte lika syrlig som rabarberpajer lätt kan bli annars. Dessa pajer är perfekta att frysa in och tina upp när man får gäster till fikat!

Ingredienser

 • 100 gram smör
 • 1 dl pumpafrön
 • 1 dl vetemjöl
 • 1 dl havregryn
 • 0,5 dl råsocker
 • 3 msk vatten
 • 250 gram frysta jordgubbar
 • 250 gram rabarber (skalade och skivade)
 • 1,5 dl strösocker
 • 1 msk potatismjöl

Instuktioner

Värm upp ugnen till 200 grader. Skiva smöret och blanda med vetemjölet, havregrynen, råsockret och pumpakärnorna i en matberedare. Ta sedan bort en tredjedel av degen och ställ in i kylen så att den kan användas för topping. Tillsätt sedan 1 msk vatten i den kvarvarande degen och blanda i matberedarna igen. Dela därefter degen i fyra lika stora delar och forma till små pajformar.

Ställ sedan in de små pajformarna i kylen och börja göra fyllningen. Koka ihop jordgubbarna, rabarberna och sockret i en kastrull utan lock i 10 minuter på svag värme. Blanda potatismjölet med 2 msk vatten och tillsätt i fruktkoket.

Fyll därefter de små pajskalen med fruktblandningen och toppa med den kvarvarande degen. Grädda slutligen pajerna i ungen under cirka 20 minuter.

Frågor och svar om pumpakärnor

Är pumpakärnor nyttigt?

Ja, pumpakärnor innehåller många vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som är nyttiga för människan. Pumpakärnor är bland annat rika på zink, magnesium och E-vitamin. Läs mer om pumpakärnor i texten.

Var kan jag köpa pumpakärnor?

Vi listar ekologiska och prisvärda pumpakärnor från pålitliga återförsäljare. Pumpakärnor har en god smak och är dessutom rika på protein, vitaminer, mineraler och är en naturlig källa för omega-3 och omega-6.

Hur kan jag använda pumpakärnor?

Pumpakärnor kan man äta precis som de är, men man kan även använda dem i matlagning och bakning. De passar bra i müsli, som topping på sallad och i småkakor och pajer. Vi tipsar om ett gott recept på jordgubbspaj med pumpakärnor.

Vad har pumpakärnor för näringsinnehåll?

I tabellen ser du näringsinnehållet för pumpakärnor. Kärnorna är energirika och rika på bland annat protein, järn, magnesium och zink.

Hur tar jag vara på pumpakärnor?

Pumpakärnor kan du enkelt rosta själv. Läs om hur du gör för att enkelt rosta pumpakärnor här. I den här texten tipsar vi om ett gott recept på jordgubbspaj med pumpakärnor.