Psylliumfröskal – ett fiberrikt naturligt livsmedel du bör använda

Psylliumfröskal
Foto: Cory Bass

Psylliumfröskal är namnet på det hölje som omger frön från växten psyllium. Dessa skal består till största del av fibrer och kan bland annat användas i bakning som ett substitut för vetemjöl.

Psylliumfröskal kallas även för husk, psylliumhusk, fiberhusk, loppfröskal, psylliumskal och ispagulafröskal. Men oavsett namn har fröskalen dessa fördelaktiga egenskaper:

  • Innehåller mycket fibrer (ca 85 %)
  • Fritt från kolhydrater och gluten
  • Kan ersätta vetemjöl i bakning
  • Förebygger förstoppning


Psylliumfröskal i bakning

Fibrerna som finns i skalen från psylliumfrön har egenskaper som gör dem väldigt användbara i bakning. Fibrerna sväller nämligen när de kommer i kontakt med vätska vilket är en liknande egenskap som gluten har.

De starka fibrerna kan hålla flera gånger egen vikt i vatten vilket gör att man kan baka saftigt bröd utan att använda vetemjöl eller något annat mjöl som innehåller gluten. Fibrerna bidrar också till att binda ihop degen och göra den mer knådbar, vilket även leder till att brödet smular mindre när det är färdiggräddat.

Psylliumfröskal har länge använts av personer med glutenintolerans som inte tål vete, råg eller korn. Psylliumfröskal som malts ner till ett finkornigt mjöl kan enkelt användas för att baka glutenfritt bröd eller till och med för att göra glutenfri pasta.

Under de senaste åren har användningen av psylliumfröskal även ökat bland människor som tål gluten. Personer som följer en lågkolhydratskost, till exempel LCHF, har fått upp ögonen för psylliumfröskal eftersom det inte innehåller några onyttiga kolhydrater och kan användas för att ersätta det kolhydratrika vetemjölet.

Psylliumfröskal som fibertillskott

Psylliumfröskalens höga fiberinnehåll gör att de inte bara kan användas i bakning, utan även som ett naturligt kosttillskott. Att få i sig tillräckligt mycket fibrer är viktigt för att behålla magens normala funktion.

Om man äter för lite fibrer kan man drabbas av förstoppningen eller störd mag- och tarmfunktion vilket kan leda till obehag. Brist på fibrer är särskilt vanligt bland människor som inte dagligen äter en betydande mängd grönsaker och frukt. Kött, fisk, ägg och mejeriprodukter innehåller inga fibrer alls vilket gör att man behöver fiber från andra källor.

Psylliumfröskal kan intas på flera olika sätt när det används som fibertillskott. Ett sätt att använda det är att blanda ner det i en vanlig bröddeg. Ett par matskedar fröskal bidrar till att göra brödet ännu saftigare utan att påverka brödets smak. Man kan också blanda psylliumfröskal i en smoothie eller proteinshake för att öka fiberinnehållet och göra drycken ännu nyttigare. Fröskalen går också att blanda i yoghurt eller filmmjölk för att ätas till frukost.

Oavsett hur man intar psylliumfröskal bör man i samband med att man äter fröskalen dricka rikliga mängder vatten (2-3 dl) för att deras vätskebindande effekt inte ska påverka magen negativt.

Olika typer av psylliumfröskal

Lindroos FiberHuskLindroos Fiberhusk
Fiberhusk är troligtvis den mest kända och använda typen av psylliumfröskal. Fiberhusk går inte bara att köpa på hälsokostbutiker på nätet, utan även i hyllorna för specialkost på de flesta stora Ica- och Coop-butiker. Den här produkten marknadsförs som en mjölersättning för glutenintoleranta personer, men kan också användas som fibertillskott. En förpackningar med 300 gram malda psylliumfröskal kostar cirka 50 kronor.

Husk LindroosHusk Lindroos
Lindroos är namnet på en hälsokostproducent som både säljer Fiberhusk och en annan produkt som också består av psylliumfröskal. Husk Lindroos är en produkt som marknadsförs som fibertillskott istället för ett glutenfritt mjölsubstitut, även om de innehåller samma psylliumfrön. För cirka 250 kronor kan man få ett helt kilo Husk Lindroos vilket räcker i flera månader för en person vid normal användning.

Holistic PsylliumfröskalHolistic Psylliumfröskal
Holistic, som är en annan svensk hälsokostproducent, har sin egen variant av malda psylliumfröskal. Denna produkt är gjord för att användas som fibertillskott och kommer i en praktiskt förpackning som går att öppna och stänga med ett skruvlock. En förpackning på 275 gram kostar cirka 125 kronor.

Läs mer om psylliumfröskal

  • Psylliumfröskal.se – Här kan du ta del av mer info om psylliumfröskal och lära dig hur de kan användas i allt ifrån bakning till medicinska behandlingar.

Frågor och svar om psylliumfröskal

Vad är psylliumfröskal?

Psylliumfröskal är skalet på psylliumfrön. Skalet är rikt på fibrer och kan användas för att ersätta vetemjöl i bakning. Psylliumfröskal har en likande bindande effekt när det kommer i kontakt med vätska som gluten har vilket gör produkten användbar vid glutenfri bakning.

Är psylliumfröskal nyttigt?

Psylliumfröskal är mycket fiberrika, de består till 85 % av fibrer, och innehåller låga halter kolhydrater och socker. Psylliumfröskal är dessutom glutenfria. På grund av sitt höga fiberinnehåll kan psylliumfröskal användas som fibertillskott, bland annat för att linda förstoppning. Läs mer om psyllium och förstoppning här.

Är fiberhusk psylliumfröskal?

Ja, produkten fiberhusk består av psylliumfröskal. I listan i texten hittar du de vanligaste typerna av psylliumfröskal. Fiberhusk kan användas vid bakning för att göra saftiga glutenfria degar med lågt innehåll av kolhydrater. Läs mer om fiberhusk här.

Är psylliumfröskal glutenfritt?

Ja, psylliumfröskal är glutenfritt och ett bra alternativ till vetemjöl. Psylliumfröskal är dessutom fritt från kolhydrater vilket gör att produkten även är populär inom kolhydratfattig bakning och matlagning.

Hur kan man använda psylliumfröskal?

Psylliumfröskal kan användas inom bakning eller som ett fibertillskott. Läs mer om hur du kan använda psylliumfröskal och fiberhusk i texten.