Lindra förstoppning med psylliumfrön

Psylliumfröskal från HelhetshälsaPsylliumfrön och skal från psylliumfrön är vanliga fibertillskott mot förstoppning. Redan för tusentals år sedan i det forna Egypten användes dessa frön för att få tarmarna att fungera normalt. Sedan dess har psylliumfrön, eller loppfrön som de också heter, blivit en populärt huskur mot trög mage.

Psylliumfrön och deras skal har en viss laxerande effekt tack vare dess höga fiberinnehåll. När fröna når tarmarna bildar fibrerna en geléliknande massa som ökar tarmarnas aktivitet, vilket i sin tur motverkar förstoppningen.

Psylliumfrön innehåller inte några andra näringsämnen som kan tas upp av tarmarna, utan används enbart för sitt höga fiberinnehåll. Om du har återkommande problem med förstoppning kan det vara en bra idé att äta mer fibrer. Att göra psylliumfrön till en regelbunden del av din kost är ett enkelt sätt att förebygga trög mage.


Vad är psylliumfrön?

Växten som psylliumfrön kommer från heter Plantago ovata. Det är en liten planta som trivs i varma ökenklimat. Därför odlas psylliumfrön framför allt runt Medelhavet och i sydvästra Asien. En enda planta kan producera upp till 15 000 psylliumfrön. Eftersom fröna är väldigt små och svarta till färgen kallas de ibland för loppfrön.

Fröna säljs antingen som de är, med både frökärna och skal, eller så separeras skalen och säljs för sig. Psylliumfröskal är ännu rikare på fibrer än själva fröet, vilket gör dem till ett ännu effektivare fibertillskott. Skalen, som också kallas husk, kan också malas ner till ett slags mjöl.

Lindroos Fiberhusk är en populär svensk produkt som består av malda psylliumfröskal. Den används ofta av glutenallergiker för att ersätta vetemjöl i bakning eftersom psylliumfröskalen absorberar vätska på ett sätt som liknar gluten.

Hur använder man psylliumfrön?

Psylliumfrön blandas med müsli och ätas tillsammans med yoghurt eller filmmjölk. De kan även också med gröt eller användas i en smoothie. Om man vill få i sig fröna så snabbt som möjligt kan man även blanda ut dem i ett stort glas varmt vatten och dricka direkt.

1-2 matskedar frön per dag brukar vara en vanlig rekommendation om man vill lindra en förstoppning. Psylliumfrön har inte en lika stark laxerande effekt som läkemedel med samma funktion, så om man inte upplever att magen blir bättre efter 12-24 timmar är det antagligen bättre att gå till ett apotek istället för att försöka få i sig ännu mer psylliumfrön.

När man har fått i sig fröna bör man vara noga med att dricka tillräckligt mycket vatten under dagen eftersom fibrerna suger upp vätskan i tarmarna. Om man inte dricker tillräckligt så är risken stor att fröna förvärrar förstoppningen. Helst bör man dricka ett stort glas vatten (5 dl eller mer) tillsammans med måltiden som tar psylliumfröna med för att säkerställa att tarmarnas bearbetning av fibrerna går bra.