Fiberhusk – ett glutenfritt alternativ till vetemjöl

lindroos fiberhusk

Fiberhusk är en produkt som består av malda skal från psylliumfrön. Fröskalens stora fördel är att de kan användas för att ersätta vetemjöl och gluten i bakning och matlagning.

Fiberhusk innehåller hela 85 % fibrer. Dessa fibrer har en förmåga att svälla i kontakt med vätska och kan verka för att binda samman degar, vilket är en liknande effekt som gluten har.

 • Fri från gluten
 • Fri från ägg
 • Innehåller inga kolhydrater
 • Ersätter vetemjöl och gluten


Hälsofördelar med fiberhusk

Fiberhusk
 • Fritt från gluten - Gluten är en sammansättning proteiner som finns i vete, råg och korn. Cirka 2 % av Sveriges befolkningen lider av glutenintolerans vilket innebär att dessa proteinerna skadar tarmen. Skadorna ger näringsbrist som leder till oförklarlig trötthet och låga blodvärden.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Låg fetthalt - Livsmedel med lågt fettinnehåll kan vara positiva för hälsan av två anledningar. Fett innehåller dels mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein vilket gör att det kan bidra till övervikt. Att äta för mycket mättat fett, eller transfetter, kan även leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Sockerfri - Livsmedel med hög sockerhalt innehåller stora mängder snabb energi men är i allmänhet näringsfattiga. Det gör att man lätt kan få ett energiöverskott om man konsumerar dem vilket leder till övervikt på lång sikt. Socker ökar dessutom risken för hål i tänderna.
Näringsinnehåll i fiberhusk
173 kcal per 100 gram
9 % av RDI (2000 kcal)
2 % protein
4 % av RDI (55 gram)
0 % kolhydrater
0 % av RDI (275 gram)
0 % socker
0 % av max RDI (50 gram)
1 % fett
1 % av RDI (80 gram)
85 % fibrer
283 % av RDI (30 gram)

Källor: Lindroos och Livsmedelsverket

Hur du kan använda Fiberhusk

Det finns framför allt två användningsområden för Fiberhusk. Dels som ersättning för gluten i bakning, men även som ett rent fibertillskott. Eftersom Fiberhusk har ett så pass högt innehåll av fibrer behöver man inte använda mer än en eller ett par teskedar av frömjölet för att det ska ge effekt i bröd, kakor eller fiberdrycker.

Pannkakor gjorda med Fiberhusk

 • I glutenfri bakning – Fiberhusk kan inte används som en direkt ersättning för vetemjöl eller andra glutenmjöl. Det kan däremot användas i mindre mängder tillsammans med bovetemjöl, kokosmjöl eller liknande för ge volym och textur till glutenfria bakverk. Här kan de se exempel på glutenfria recept med Fiberhusk.
 • I kolhydratsnål bakning – Fiberhusks förmåga att ersätta vetemjöl i bakning gör också att det kan användas för att göra bakverk med mindre kolhydrater. Det kan till exempel används i LCHF-pannkakor.
 • I matlagning – Fiberhusk kan användas som ett glutenfritt bindemedel i köttbullar, pannbiff och såser. Det kan också användas för att göra pizzabottnar, tortilla och matbröd.
 • Som fibertillskott – Tack vare sitt höga fiberinnehåll är Fiberhusk även ett effektivt fibertillskott. Att tillsätta en eller två teskedar av frömjölet i en smoothie, en proteinshake eller ett glas med kallt vatten ger dig en nyttig fiberdryck som hjälper till att hålla magen i form.

Att tänka på innan du köper Fiberhusk

Fiberhusk går att köpa de flesta större matbutiker i hyllorna med specialkost för glutenallergiker. Vissa butiker säljer dock enbart de mindre förpackningar på 100 gram. Det finns även större förpackningar på 300 gram som går att köpa i stormarknader och i hälsokostbutiker på nätet.

Fiberhusk är inte en unik produkt

finax_psyllium

I Fiberhusk kommer fröskalen från grobladsväxten Plantago Ovata. Fiberhusk är egentligen specifik produkt som tillverkas och säljs av hälsokosttillverkaren Lindroos. Men det finns även alternativa produkter på marknaden.

Finax Psyllium är en produkt från müslitillverkaren Finax som också består av malda psylliumfrön. Fröna i Finax Psyllium kommer dock från Plantago Psyllium istället för Plantago Ovata. Det gör att denna produkt skiljer sig smått i smak och vätskebindade egenskaper från Lindroos fiberhusk.

Frågor och svar om fiberhusk

Är fiberhusk glutenfritt?

Ja, fiberhusk är glutenfritt. Det är dessutom fritt från ägg. Fiberhusk innehåller 85 % fibrer som sväller i kontakt med vätska vilket gör att det är ett bra bindmedel för degar. Fiberhusk kan därför ersätta vetemjöl vid glutenfri bakning. Läs mer om glutenfri bakning i texten.

Är fiberhusk och psyllium samma sak?

Ja, fiberhusk är malda skal från psylliumfrön. Vissa återförsäljare kallar produkten fiberhusk och andra kallar det psyllium. Fiberhusk och psyllium kan användas på samma sätt.

Är fiberhusk nyttigt?

Fiberhusk är mycket fiberrikt samtidigt som det är fattigt på kolhydrater, fett och socker. Fibrer är viktigt för mag- och tarmhälsan samt för att hålla blodsockret på en jämn nivå.

Hur kan man använda fiberhusk?

Fiberhusk kan användas som fibertillskott eller vid bakning. Vid bakning kan fiberhusk användas som bindmedel för att ersätta gluten. Läs fler tips om bakning med fiberhusk i texten.

Var kan jag köpa fiberhusk?

Vi länkar fiberhusk till ett bra pris från en pålitlig återförsäljare. Använd fiberhusk som kosttillskott eller för att bara utan gluten eller med mindre kolhydrater.

6 svar till “Fiberhusk – ett glutenfritt alternativ till vetemjöl”

  • Tack för din kommentar!

   Nu är länken utbytt till en butik som är 21 kr billigare per förpackning (300 gram).

   Mvh
   Santos, redaktör

 1. Hej…läser om fiberhusk att den innehåller 176 Kcal/100 gr. Varifrån kommer kalorierna om d inte finns vare sig kolhydrater, protein lr fett.? Fiber är väl icke nedbrytbar cellulosa?

  • Hej Tomas,

   176 kcal/100g är uppgifterna som marknadsledande tillverkaren Linderos anger på sin fiberhusk.

    • Hej Magdalena,

     en del fiber fermenteras av mikroorganismer i tarmen och då bildas kortkedjiga fettsyror som kan tas upp i tjocktarmen och användas som energi. Därför har man som riktlinjer idag att fiber har ett energiinnehåll motsvarande hälften av kolhydraters, dvs 2 kcal/g.

     Jag vill gärna dra slutsatsen att fokus bör ligga på att få i dig rekommenderad mängd fiber och inte räkna kcal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*